Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Olisiko aika ottaa oikeus omiin käsiin?

  • Grillitappelun yleisin syyllinen on alkoholi, mutta missä on vika silloin kun vartija lyö toisenkin kerran? Kuva: Mikael Brunila
    Grillitappelun yleisin syyllinen on alkoholi, mutta missä on vika silloin kun vartija lyö toisenkin kerran? Kuva: Mikael Brunila

Kun pelko eskaloituu yli sietokynnyksen, ihminenkin törmää "taistele tai pakene" -tunteeseen. Jos pakeneminen ei onnistu, vaihtoehdot ovat vähäiset.

Mutta kuinka taistella, kun tuon pelon aiheuttaja on osa verovaroin maksettua yhteiskuntaa ja sillä on viranomaisten vankka tuki taustalla?

Koululaitoksemme saa jatkuvasti kritiikkiä kyvyttömyydestä puuttua kiusaamiseen. Opettaja on se virkaa pitävä henkilö, joka sulkee silmänsä tilanteelta, mahdollisesti siksi että kiusaaja kuuluu tuttavaperheeseen tai kenties siksi, että pelätään itse kiusatuksi joutumista.

VRleaks -vuoto käännettiin nopeasti keskusteluksi sairauspoissaolojen kyttäämisestä. Taustalla on kuitenkin huomattavasti suurempi ongelma - Vartijaväkivalta, johon poliisilla ei ole halua tai kykyä puuttua. Tätä kuvaa hyvin mm. lausunto, jossa poliisi toteaa ettei rikosilmoitus kannata, eikä todisteita saada koska vartiointifirma itse hallitsee nauhoja.

Näin mukavasti on liu'utettu rajaton vallankäyttö -oikeus vartijoille. Lakia rikkoneita vartijoita suojelee oma yritys, sekä virkamieskoneisto, jolla myös on oma lehmä ojassa.

 

Mikä onkaan selvä seuraus siitä, että tarjouksia kilpailutetaan kiinniottojen perusteella ja kuinka asiaan vaikuttaa se, että pääasiallinen todistajanlausunto tulee kiinniottaneilta vartijoilta?

Eikös olisi firmankin kannalta järkevää jakaa "kiinniotto -bonuksia" jotta sopimus varmasti säilyy vuodesta toiseen?


Poliisin kyvyttömyys jakaa vartioille oikeutta on toki huolestuttavaa, mutta koska poliisi on myös aina inhimillinen virkamies - traumoineen, tuttavineen ja pätemisineen - annan partiopoliiseille väliaikaisen synninpäästön siitä, että eivät ensimmäisenä ole raahaamassa näennäiskollegoitaan oikeuteen.

Todellinen ongelma löytyy ylemmältä virkamiestasolta, jossa katsotaan vallankäyttäjien virheitä läpi sormien, salataan sekä väärennetään todisteita ja lausuntoja.

Kun mennään askel tai pari korkeammalle, sama ilmiö löytyy jälleen.

Poliittiselta kentältä tippuu erinäisiä korruptio-/hyväveli -verkostoepäilyjä mediaan joka toinen viikko. Jutut koskevat laajimpia ja törkeimpiä epäselvyyksiä ja siinä sivussa mukavasti unohtuu pienten kuntien vuodesta toiseen jatkuva korruptio.

Näyttää vahvasti siltä, että niin isossa kuin pienessäkin vallankäyttäjien ryhmässä sen toimijat selviävät vallan väärinkäytöstä lähes tai kokonaan ilman rangaistusta.

Kansainvälisellä tasolla ajankohtainen esimerkki on Afganistanissa tehty isku siviiliväestöä kohtaan.

Tässäkin tapauksessa virkaa pitävä instituutio tekee parhaansa että julkisuudessa säilyisi kuva vain yhdestä tekijästä, sekä että tapahtuneeseen on puututtu vahvasti - kuljettamalla syytetty pois nopeasti maasta, ettei Afgaaniviranomaiset pääse häntä kuulustelemaan.

Yhteistä aiemmilla esimerkeillä on se, että virkamies käyttää valtaansa pelastakseen toisen, jollain tavalla omaan ryhmäänsä kuuluvan, valtaa käyttävän henkilön väärinkäyttönsä lainmukaisilta seurauksilta.

Yhteistä on myös se, että tällainen protektionismi kasvattaa väkivallan uhkaa.Mitä tekee vallaton, kun pelko viimein iskee?

Hieman eläinten reaktiomahdollisuuksia laajemmin, uhan alla yksilön vaihtoehdot rajautuvat myös kahteen haaraan. 

Pakene: Vaihda maata, mene maaseudulle, drop off the grid. Älä anna heidän käyttää valtaansa sinuun, äläkä ruoki sitä valtaa.
Taistele: Osoita mieltäsi, kirjoita kansanedustajallesi ja paikallislehteen, jakele flyereita tai tee kansalaisaloite.

Itse valitsin hiukan sekä/että. Pyrin olemaan mahdollisimman kaukana valtioni virkamiesten mielivallasta, samalla yrittäen tuoda toimivia ratkaisuja esille, toivottavasti myös käytettäväksi asti.

Ikävä kyllä on olemassa tuhansia jotka eivät voi paeta, eikä verbaaliset, tiedolliset tai sosiaaliset taidot riitä taisteluun - taisteluun joka muutenkin virkamieslaumaa ja heidän asianajajiaan vastaan näyttää lannistavan mahdottomalta yksinäisen kansalaisen näkökulmasta.

Kun oikeutta ei muuten saa, se otetaan omiin käsiin

Jo pelkästään Myymannin pommi-iskun perusteella voidaan sanoa että Suomessakin tapahtuu yksittäisiä terroritekoja.

Tekoihin syyllistyvät he, joita yhteiskunta ei ole kyennyt puolustamaan hyökkääjiään ja alistajiaan kohtaan. Surullisen huomionarvoinen seikka yhteiskunnastamme myöskin se, että usea nuori on osoittanut kokevan koulunsa paikkana, josta ei pääse pakoon.

Onneksi kekseliäille riittää käytännöllisempiäkin keinoja, silloin kun joudutaan toteamaan ettei virkavalta ole kyennyt hoitamaan työtänsä.

Esimerkiksi vartijaväkivaltaa oikomaan saattaisi riittää yksi, joka uskaltaa riskeerata terveytensä "käsittelyssä" ja muutama, jotka pitävät huolen siitä että videolle saadaan ne todisteet, joita ei valvomo koskaan pyydettäessä pysty toimittamaan. Pitkän kaavan vaihtoehto kenties olisi lain voimalla asettaa valvomot riippumattoman tahon jatkuvaan valvontaan.

 

Yleinen lainkuuliaisuuden ja viranomaisluottamuksen heikentyminen on suoraa seurausta vallan väärinkäytöstä, ja nuo seuraukset ovat itse asiassa yhteiskunnallisesti laajemmat kuin yksittäisellä terroriteolla. Ne vaikuttavat myös tulevien sukupolvien asenteisiin viranomaisia kohtaan.

Voidaan puhua jännitteestä, jota ruokkivat niin vittuilevat teinit kuin bodatut idiootitkin. Osansa jännitteestä saaneet normaalit nuoret ja lakia noudattavat vartijat ovat niitä sivullisia, jotka joko ymmärtävät koko kuvion tai liittyvät oman puolensa bensankaatajiin.

Tämä kehitys tulee jatkumaan niin kauan kun virkamiesarmeija on ensisijaisesti omiensa puolella, eikä osaa asettaa yleistä hyvinvointia oman etunsa edelle. Tällöin kansalainen ei  ole turvassa sen enempää virkamiesten mielivallalta kuin mielivallan kohteiksi joutuneiden terroriteoiltakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän Unna kuva
Siru Erling

"Todellinen ongelma löytyy ylemmältä virkamiestasolta, jossa katsotaan vallankäyttäjien virheitä läpi sormien, salataan sekä väärennetään todisteita ja lausuntoja".

- todella hyvä blogi. Tuo lainaukseni on niin totta, ja valitettavasti olen tuohon omakohtaisesti törmännyt. Poliisi muutti todistajalausuntoja, jotta esitutkinnan kynnys ei täyttyisi... koska vastapuoli oli korkeampi julkinen yhteisö.

Ja mitä tulee virkamiehiin... valheita esitetään totena jopa oikeudessa, jossa hetkeä aiemmin ovat valan vannoneet Jumalan nimessa puhua totta.

Kalle Virtanen

Myös minä voin vahvistaa omakohtaisten kokemusten perusteella, että poliisi voi lopettaa esitutkinnan vedoten täysin valheellisiin todistuksiin. Valheita ei korjata, koska esitutkinta on lopetettu. Joskus oikeutta saa vain kostamalla.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

"Ja mitä tulee virkamiehiin... valheita esitetään totena jopa oikeudessa, jossa hetkeä aiemmin ovat valan vannoneet Jumalan nimessa puhua totta."

Näin pilaantuu maine myös niiltä jotka hoitavat hommansa sen etiikan mukaisesti kuin pitäisi.

Omakohtaisiin kokemuksiini kuuluu poliisin järjestelmällinen haluttomuus tutkia ilmoitettuja rikoksia ja tutkinta jää täysin uhrin itsensä käsiin. Tällöin sama komisario asialla kahdesti, asenne kummallakin kerralla aivan sama.

Ja verovaroin prkl...

seppo kirnu

Asiateksti. Väkivaltafiilit 'suomalaiset' lihaniskaiset vartijat ovat laillistettuja rikollisia.

"Esimerkiksi vartijaväkivaltaa oikomaan saattaisi riittää yksi, joka uskaltaa riskeerata terveytensä "käsittelyssä" ja muutama, jotka pitävät huolen siitä että videolle saadaan ne todisteet, joita ei valvomo koskaan pyydettäessä pysty toimittamaan. "

Tuota olen joskus miettinyt hyvinkin pitkälle kuinka episodi toteutetaan 'stealh'-tyyliin ja riittävän suurella määrällä backup-dokumentoijia.Tarvitaan vähintään kolme, mielellään neljä henkilöä.Alue jossa homma tapahtuu luotsataan ennakkoon kuvauspiilojen ja poistumisreittien löytämiseksi. Turpaanottaja nauttii puoli tuntia ennen tilannetta esim. panacodia, ja sitten ottaa pannuun joka kuvataan piilosta ainakin kahdesta kuvakulmasta. Pahoinpitelyn suorittavien naamat lähetetään HETI nettiin ja tallenteet monistetaan tuhansiksi.

seppo kirnu

Ukkonen heittää aina gadget-linkkejä kuin james puntin Q konsanaan!

Hyvä kapine olisi tuo muutenkin, taitaapa lähteä tilaus piakkoin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jotkut kuuntelee rentoutumiskasettaja, toiset musiikkia tai harrastaa taidetta, minä selaan gadgetteja netistä sen ohella, että saan pakkomielteisiä, selittämättömiä puuskia ymmärtää triviaaleja asioita.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nuo agenttikamerat kuvaavat vain hyvissä valaistusolosuhteissa, lähinnä auringonpaisteessa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Lippalakkikameroita saa ostaa myös suoraan asematunnelin valokuvaliikkeestä, omani ostin jo muutamia vuosia sitten!

Kalle Virtanen

Ei kannata. Pahimmassa tapauksessa turpaantulemisen lisäksi tulisi syyte salakuvaamisesta tai jostain muusta.

seppo kirnu

No sitten mennään ja marssitaan pahoinpitelyn suorittaneen ovelle ja hoidetaan asia kuten hän esimerkillään tilasi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Julkisella paikalla saa kuvata niin paljon kuin haluaa ja millaisilla välineillä haluaa niin salaa kuin haluaa.

Vaikeinta on saada vartija lyömään. Kas kun vartijatkaan eivät todennäköisesti valitse kohteitaan summamutikassa.

Mikään väkivalta ei ole niin satunnaista, etteikö uhri jollain tapaa valikoituisi. Uhrin profiilin selvittäminen on oma vaikeutensa. Ei kaikilla syöteillä varmasti nappaa. Sen lisäksi väkivaltaisen vartijan paikantaminen. Väittää voi mitä vaan, mutta en millään usko, että edes puolet vartijoista täyttää väkivaltaisen profiilin.

Itse olen yhtä poikkeusta lukuunottamatta saanut hyvää palvelua kohdatessani vartijan. Se yksi poikkeus oli sellainen, että olin aika äkäisessä kännissä. Olisin kaasuttanut itsekin itseni sen vartijan kengissä. Mitään järkevää syytä siihen en nähnyt, kun en ketään muita ollut vaarantamassa kuin itseni menemällä eräältä festarialueelta tien yli. Minä painan 110 kg ja vartija painoi ehkä 60-70 kg ja minä olin sitä mieltä, että menen siitä tien yli tai menen vartijan ja tien yli.

seppo kirnu

Isommissa kylissä jokainen alakulttuurin harrastelija tietää väkivaltaiset vartijat. Lisäksi se näkyy naamasta kuka on hullu.

Yleisillä paikoilla saa tosiaan kuvata.

Ps.Q-mainen kapineiden tutkiminen on ihan hyvää harrastelua tietenkin.

Erkki Ruokooja

Olisiko siinä yhtään ideaa että yrittäisi elellä elämäänsä käyttäytyen itse niin että kenellekään ei tulisi vastustamatonta tarvetta "vedellä turpaan" ? ;)
Minua lähinnä huvittaa näiden keskustelujen yhteydessä tuollaiset "lippalakkikamerat".
Ei silti kyllähän tuollaiset kamerat joskus ihan kivoja leikkikaluja on, mutta ihmiset jotka ovat hiukan vinksahtaneita saattavat käyttää noita eettisesti väärällä tavalla. Sellaisista on kosolti esimerkkejä vaikkapa tuolla You Tubessa.

Eiköhän sovita että meillä vartijat ja poliisitkin ole ihan meidän tavallisten kansalaisten turvaksi....huom. painotan sanaa "tavalliset"!

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan; kuinka saada valtaa väärinkäyttävät kiinni ja onko oikein järjestää "ansoja"?

Jos vaikka löytys jotain muuta näppärää jota voisi soveltaa piirongin takaa valtaansa käyttäviin.

seppo kirnu

Ansoja on täysin oikein järjestää sinne missä on viiteitä vallan väärinkäytöksistä.

Honeypot ansan järjestelyyn tarvitsisi löytää selkärankainen ja periaatteen naaras.

Lisäksi erinäisiin korruptiokoplien kokouksiin tulisi marssia sivustakuuntelijoiksi tai wirettää ko. paikat jotta niitä voi seurata muutoin. Myös absoluuttisessa hiljaisuudessa mieltä osoittavien tuijottajien käyttöä pikkukylien korruptioporsaiden kuumottelussa voisi koettaa -siis ryhmiä jotka seisovat aina kokouspaikkojen ulkopuolella tuijottaen tuimasti kaikkia kokoukseen osallistujia kameralla kuvia samalla ottaen. Mahdollisiin tiedusteluihin mitä kuvilla on tarkoitus tehdä, ei tule ottaa mitään kantaa vaan linjana -en kommentoi. Ja jos joku kultahanhi käy kiinni niin poskea ei tarvitse kenenkään käännellä.

Lisäksi pilakamppanjat, pilakuvat, tekstien kirjoittelu julkisiin seiniin, mustamaalaus, pilkka, ja kaikki millä yritetään provosoida vastapuoli väärintekoihin.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

"Myös absoluuttisessa hiljaisuudessa mieltä osoittavien tuijottajien käyttöä pikkukylien korruptioporsaiden kuumottelussa..."

Sama menetelmä voisi toimia väkivallattomana menetelmänä vartijaväkivallan kitkemiseen - aina kun steve näkyy, kamera pärähtää päälle - näkyvästi, selkeästi ja mielivaltaista kuvauskieltoa noudattamatta.

Kun kameroita on kolme tai enemmän, yht'äkkiä tilanne kaiken tallennetun materiaalin poistamiseen alkaa näyttämään vaikealta.

Siis normaaliahan on että kamera otetaan kädestä ja kuvat/videot poistetaan, vaikka lainmukaista oikeutta siihen ei ole (ei edes silloin kun kuvaus on tapahtunut yksityisissä tiloissa, asia pitäisi hoitaa tällöin rikosilmoituksen kautta nimikkeellä salakatselu).

Lisäksi pitäisi luoda menetelmiä joilla tallennettu video saadaan heti verkkoon tai tallennetaan laitteelle niin, että vaikka steve sen poistaa, niin varmuuskopio on pimeenä filuna jossain laitteen syövereissä. Tässä ois mobiilisovelluskoodareille sarkaa...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Lisäksi pitäisi luoda menetelmiä joilla tallennettu video saadaan heti verkkoon tai tallennetaan laitteelle niin, että vaikka steve sen poistaa, niin varmuuskopio on pimeenä filuna jossain laitteen syövereissä. Tässä ois mobiilisovelluskoodareille sarkaa..."

Täh. Eikös tuo bambuser pelitä ihan hyvin. Mitä ite testasin, se laittaa esim facebookkiin sen saman tien näkyville.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Antti; tämän vuoksi teitä Gadget -ihmisiä tarvitaan, kun kaikki tieto ei kuitenkaan omasta välittömästä kokemuspiiristä löydy ;)

Kalle Virtanen

Mikään "ansa", minkä käsittely tapahtuu oikeudessa ei toimi, koska oikeusaitos on vallan väärinkäytön ytimessä. Kannattaa hankkia materiaalia, jota voidaan käyttää hallituksen vastaisessa propagandassa ja demokraattisen vallankumouksen tekemisessä. Seuraavaan hallitukseen Persut, Piraatit ja muut paremman yhteiskunnan rakentajat. Muutos pitää aloittaa lainsäädännöstä.

seppo kirnu

Näkymätön ansa toimii kunhan suorittajat ovat riittävän ovelia ja osaavat pitää turpansa oikeassa kohtaa tukossa.

Ja ansan ollessa lain edessä voimaton voi olla että kumipäänilkin naaman levitessä netissä riittävällä vaihdilla ei oikeudenkäyntiä edes tarvita. Laillistetut pahoipitelijähullut tulisi eristää tai saattaa intensiivipakkohoitoon.

Yksi erillinen idea:

JOS vartijat ja kytät olisivat enimmäkseen naisia joille on koulutettu ensisijaisesti piin kova psykologisen pelin taito, vähenisivät väkivaltatilanteet piakkoin huomattavasti. Ei nimittäin kylän tyhmintä lihaniskaakaan kiinnosta kovin monta kertaa ottaa pehmeän kovilta naisilta pannuun. Se myös rauhoittaisi tilanteita varmasti enemmän jos kyttien ja muiden zombien uniformut olisivat vähemmän darthvader-natsihenkiset.

Timo Härtsi

Täällä meidän lähiössä vartijoita pidetään lähinnä pelleinä. Aika paljon on muodostunut näitä jengejä, joten jos yksi tästä jengistä saisi joltain vartijoilta kunnolla turpaansa, niin pahoin pelkään että se tultaisiin kostamaan.

Väkivalta synnyttää lisää väkivaltaa, näinhän se menee.

Ari Ojala

Hyvä aihe, itsellä on muutama kokemus, viimeisin parin-kolmen viikon takaa.

Juna pysähtyy Riihimäen asemalla ja jatkaa matkaa 20:00, hyvä, ehdin just kipasta ärrällä ja ostaa sikariaskin, reilu viisi minuuttia aikaa.

Juoksen kioskille ja tilaan askin, myyjä sanoo, että kassa on jo suljettu, kello on kahdeksan. Johon minä, et kello on itseasiassa 5 vaille.
Joo, mut kassa on jo suljettu, en myy.
Mulla olis tasaraha, etkö vois antaa askia ja jättää lappua kassalle, et se lyödään kassaan aamulla?
En.
Vartija ärrän ovelta huutaa vartijakaverilleen, tääl on joku pedofiilihomo, joka haastaa riitaa, tuu auttaa.
Mitä, tarkotat sä mua ?
Vartijat on kädet pampun "liipaisimella" ja odottavat, että aivastaisin tai jotain, peräännyn takaperin aseman oville vartijoiden lähestyessä rinnakkain, avaan oven, juoksen junanvaunuun ja selviän säikähdyksellä.

En enää käy Riihimäellä, matkusta junalla ja kierrän vartijat mahdollisimman kaukaa, vaikuttavat vaarallisilta.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Ei liene äänihavainnot tartu valvontakameroille, joten sanomisten todistaminen vaikeeta. Muutenkin taitaa nauhalle tulla freimi per sekunti, riippuen toki järjestelmästä.

Mut tätähän se on. Ei välttämättä ärrän likka halua todistajaksi, kun joutuisi näkemään vartijaa lähes aina arkisin (tosin eipä tässä tapauksessa muutenkaan ollut yhteistyöhaluinen, asennevamma). Jos vaikka asiasta saisi kunnianloukkausjutun (kannattaa muuten mennä henk. koht. asemalle nostamaan syyte, puhelimessa ilmoitetut jutut menee nopsaan ö-mappiin.

Poliiseilla ei kuitenkaan tunnu olevan yletöntä intohimoa tutkia näennäiskollegoitansa vastaan nostettuja syytteitä, mutta on vaikea uskoa että taustalla olisi (aina) henkilökohtaiset syyt - vaan pikemminkin instituution linja, ylemmältä taholta tullut "ohjaus".

Jotain näille pitäisi tehdä, vähintään kirjata kaikki tapaukset verkkoon, jonka jälkeen vartijafirma pääsisi nostamaan kunnianloukkaussyytteen. Jos palvelin on ulkomailla ja ilmoitukset anonyymejä, ainakin vaikutus firman maineeseen vaatisi kiillottamista (ehkä pahimpien tapausten työsopimus arvioitaisiin uudestaan).

Väärien ilmoitusten mahdollisuus kasvaa, mutta minkäs teet kun verovaroin kustannettu instanssi ei kykene hoitamaan tehtäväänsä ja takaamaan tasa-arvoista kohtelua lain edessä.

seppo kirnu

"vedän noita turpaan heti kun tilaisuus tulee".

Sellaisille joku muu suojatyö. Esim. kaatopaikan pussinlaskijan virka.

Timo Härtsi

Niinpä niin, vedetään jotain kännisiä ihmisiä turpaan jotka monta kertaa on täysin puolustuskyvyttömässä tilassa. Tosi kovia jätkiä, hoh hoijaa.

seppo kirnu

Niin. Kova jätkähän on sellainen joka osaa sanalla taittaa niskan riehujalta. Osa pokeista osaa sen vieläkin.He tosin erottuvat edukseen muutenkin: ryhdikkäitä, ystävällisiä, vakuuttavia, oikeudenmukaisia ja paikan henkeä jopa nostavia hahmoja -heitä vain on vähenevästi.

Toimiva malli on käyttää toisen väkivallan voimaa häntä itseään vastaan ilman lyömistä. Vakuuttavin itsepuolustusepisodi jonka olen nähnyt sisälsi puolustautuneen lukuisat pyynnöt lopettaa hyökkäily, joiden ollessa tehottomia kaveri mursi hyökkääjän ranteen noin puolessatoista sekunnissa. Täysin ilman huutoa ja mekastusta - hiljaa ollen. Se ilmeisesti vakuutti myös hyökijän kaverit luopumaan joukolla päälle tulosta.

Hiljaisuus on paljon vakuuttavampaa kuin silmät pallona huutaminen.

Ps. Härtsi. Toisen ketjun juttuun: Kyllä minä tiedän että osa jannuista osaa iskemisen taidon ilman mainitsemaani 'kikkailua'. Se on lahja josta voin ainoana asiana olla kateellinen. Muuten en kateutta harrasta.

Timo Härtsi

Asiallinen asiakaspalvelu on kaiken aa ja oo. Paras poke on nimenomaan asiakaspalvelija, taitaa olla katoava luonnonvara tämäkin sakki kun alalle tulee jotain idiootteja solkenaan.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Pari linkkiä. Ensimmäinen on vartijoiden valvomiseen keskittyvä projekti viime vuodelta. Jälkimmäisessä puhelauluartisti Asa esittää oman, ymmärtävän, näkökulman asiaan.

http://vartijavahti.net/
http://www.youtube.com/watch?v=V-F4x54Kg1w

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Asiaan voitaisiin toki lisätä tapaukset, joissa mellakkapoliisi käy mielenosoittajien, tai nimenomaan kameraa kantavien sellaisten kimppuun.

Smash-asemissa näin toimittiin ja siitä saatiin jälkikäteen pieni häly nostettua, mutta pääasiassa en näe suomen poliisin käyttäytyvän näin. Ulkomailla sitten enempi, tällä hetkellä portugalissa, jossa synkkenevä talous on saanut massat liikkeelle ja viranomaisilla tuntuu olevan pipo kireällä.

Youtubesta löysin eilen videot jossa keski-ikäinen naishenkilö tuupataan kumoon ja toinen, jossa mielenosoittaja saa pampusta ilman näkyvää syytä (jos syy olisi ollut, hänet lienee olisi pidätetty).

Sori ettei oo linkkejä postata, duunissa rajoitetaan youtuben käyttöä.

Toimituksen poiminnat

Sivut