Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Vanhan teknologian suojelijat

Ruotsissa operaattorit ovat saaneet päähänsä vaatia ilmaispuheluiden kieltämistä. Heidän mukaansa Skype uhkaa operaattorien taloutta ilmaisilla puheluillaan. Kaiken lisäksi he ovat vielä oikeassa.

Siis siinä, että uusi teknologia on uhka vanhalle. Ja siinä, että jos uusi teknologia on jatkossa ilmaista, myös leikkauksia joudutaan tekemään. Siis operaattorit, Skypelle vaikutus voi olla hyvinkin päinvastainen, muttei suinkaan samassa mittakaavassa.

No sanoohan se järkikin, että jos tällaisia lainsäädännöllisiä esteitä ruvetaan rakentamaan vapaalle markkinataloudelle, kyse on protektionismista. Tarkoitus on suojella työpaikkoja, tehtyjä investointeja, pääomatuottoja jne.

Asiassa on helppo kääntyä talousliberaalien kannalle. Tällainen protektionismi haittaa teknologista kehitystä, eikä valtiolla pitäisi muutenkaan olla syytä puuttua normaaliin kaupankäyntiin. Sen seuraus on aina kasvavat byrokratiakulut.

Kolikon toinen puoli sitten on se, että työttömyys oikeasti lisääntyy - vaikka talousliberaalit ovatkin kovasti sitä mieltä että aina löytyy uusia työpaikkoja vanhojen korvaajaksi, jos ei omasta maasta niin sitten muualta.

Se - tapahtuuko oikeasti näin - on hyvin tilannekohtaista.

Esimerkkejä tulevasta

Oletetaan että joku kyhää mobiilisovelluksen, joka vaikuttaa radikaalisti nuorten sosiaaliseen käyttäytymiseen. Viikonloppuiset baarireissut vaihtuvat viikonloppuiseen kokoontumiseen satunnaisessa paikassa, ja baarituopit 20€:n kaljalavaan. Puolessa vuodessa ilmiö on niin suuri, että suurimpien yökerhojen omistajat on hädissään - meneväthän heidän asiakkaansa kuluttamaan jonnekin muuanne, missä ei kellon lyömällä heitetä väkeä ulos ja valvomattomina saavat vielä polttaa pilveäkin ne joille alkoholi ei maistu.

Suora seuraus tietenkin on ravintola-alalle se että kulutus vähenee, työt vähenee ja kannattamattomimmat paikat pistetään kiinni. Panimoteollisuus tykkää hieman kulutuksen kasvusta ja saattaa jopa palkata jonkun uuden työntekijänkin. Silti, panimoiden yhteenlasketut voitot ovat ravintola-alan yhteenlaskettuja tappioita huomattavasti pienemmät ja täten myös muutoksen nettoarvo työllisyyteen on negatiivinen.

Ravintola-ala voisi huutaa poliisia apuun, mm. vaatimalla laittomien kokoontumisten tarkempaa valvontaa tai jopa kieltämällä koko sovellus. Ensimmäinen tuo lisää työtaakkaa poliiseille, jälkimmäinen on jo ajatuksena mahdoton. Teknologia löytää aina kanavansa.

Järkevin tapa taistella olisi tietenkin konseptiremontti. Hintoihin lienee olisi syytä puuttua hiukan, aukioloajoista pitäisi käydä keskustelua, ympäristö pitäisi tehdä viihtyisämmäksi (se keskustelutaajuuden ylittävä musiikki kyllä karkottaa ihan ilman sovellustanikin) ja niin edelleen - mutta silti taistelu olisi ylämäkeen.

Ei kannata ottaa tekstiäni tuulesta temmattuna. Viimeksi eilen luin kuinka uusi koodinpätkä uhkaa pianonvirittäjiä. Pieni ammattikunta, mutta silti.

Itse asiassa tämä kehityssuunta on hämmästyttävän todellinen, eikä siitä voi syyttää kuin markkinataloutta. Jos yksi sovellus, jonka arvo on 10€, tekee saman kuin yksi ammattilainen, jonka käynti maksaa 100€/kerta, on helppo sanoa kumman valita.

Noh onneksi maailmassa riittää vielä ikkunoita pestäväksi ja katuja lakaistavaksi. Paitsi että nekään alat eivät ole täysin turvassa. Teknologisin ratkaisuin voidaan asioita tehostaa aika pitkälle. Niin pitkälle, että osaa työntekijöistä ei enää tarvita.

Aasinsilta perustuloon

Jostain syystä ylläoleva kuulostaa hämmästyttävän hyvältä argumentilta perustulolle.

Teknologinen kehitys elää transhumanismin syntyhetkeä. Kone on aina läsnä ihmisen kanssa ja se auttaa navigoimaan oikeassa elämässä. Samoin lähes kaikki tieto on aina ja jatkuvasti saatavilla. Olisi kovin lyhytnäköistä sanoa etteikö tällä kehityksellä ole vaikutuksensa myös arkeen, kulttuuriin ja yksilöiden käyttäytymiseen.

Tokihan uusi teknologia tuo työtä. Sen seurauksena työn tarve muilta aloilta (joihin on jo investoitu suuria summia) vähenee. Jos jälkimmäiset eivät kykene liittymään ensimmäisten joukkoon, mikä onkaan heidän kohtalo?

Perustulo antaa mahdollisuuden siirtyä opiskelemaan hyödyllisiä taitoja tai yrittäjäksi ilman pelkoa täydellisestä köyhyysloukkuun tippumisesta.

 

(tämä oli torstain ajantappoblogaus joka saattaa sisältää kirjoitusvirheitä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Tuure Pitkäsen keskittyneempi blogaus aiheesta löytyy täältä:
http://tuurepitkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1017...

Ari Kemppainen

Asiallinen kirjoitus!

Mitä mieltä, kirjoittaja on seuraavista toiminta/muutos ehdotuksista yleisiin toiminta malleihin yhteiskunnallisella tasolla jne.

http://www.thevenusproject.com/

http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/

http://www.zeitgeist.fi/joomla/

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Laasosen blogiin taitaa linkki vielä verkkosivulta löytyä (resurssipohjainen talous) ja olenpa muistaakseni nuo kirjatkin joskus pikaisesta kahlannut läpi. Zeitgeist ja Venus -projekti kuuluu samaan kategoriaan, ja onhan noita vaihtoehtoisia malleja tullut mietittyä, kuinka se off-the-grid -eläminen onnistuisi omavaraisesti.

Käytännössä työ pitäisi aloittaa valtaamalla (siis ostamalla, hankkimalla tai saamalla) joku autioitunut kyläpahanen jossa aktiiviset voisivat aloittaa kyhäämällä ne olennaisuudet; sähkö, lämpö ja vesi ensimmäisenä.

Sitten eikun vaan kasvattamaan ruokaa - kesäisin pellolla, talvisin vaikka omnigrow -systeemeillä (yksi neliömetri tuottaa kuuden edestä). Tarkoitus olisi tähdätä hiukan omaa kulutusta korkeampaan tuotantoon ja myydä ylimääräiset paikallisille halvalla jotta resursseja riittäisi vielä niihinkin asioihin joita ei vielä itse kyetä valmistamaan.

Ajan kuluessa sitten investointi omaan hyvin varusteltuun työpajaan mukaanlukien CNC-kone, sekä lasinpuhallukseen sopiva kalusto ja tässä vaiheessa jo ollaankin aika pitkälti omavaraisia.

Noh, työnjako lienee toimisi verkkosivun kautta, jobeille olisi deadlinet ja seurattaisi tapahtuuko ne ajallaan. Tästä huolimatta yhteisön jäsenillä olisi vara valita tekeekö sen jobin yhdeksältä aamulla tai yhdeksältä illalla ennen deadlineä. Linjastotyötähän ei olisi käytännössä yhtään, jos ei kokkaamista yhteisön eteen lasketa.

Lisäksi - jos tuotantosuhde sen sallii - tilittäisin kontribuutionsa tuoneiden tilille palkkion, jonka voisi nostaa jos haluaa vaihtaa takaisin rottaralliin tai kenties toiseen, eksoottisempaan kohteeseen.

Itse asiassa, jos joku osaisi kartoittaa suomen hylätyt tuppukylät, olisin (ja varmaan moni muukin) äärimmäisen iloinen.

...olinhan minä aiheesta jotain aikasemminkin kirjoittanut (:
http://k4rv1n3n.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59077-kes...

Ari Kemppainen

Olet oikeassa siinä että ihmiset haluaisivat nähdä mielummin ne valmiiksi toimivat yhteisöt jotta he sitten voisivat vertailla niitä nykyiseen elämisen tapaansa. Voisi olla osaltaa ehkä hyväkin ratkaisu että perustettaisiin/rakennettaisiin tällainen toimiva kokonaisuus, joka toimisi innoittavana esimerkkinä muille. Se mikä on ikävä asia, on että
aika on meitä vastaan, ja asia menisi enemmän politikoinniksi siitä mitä todellisuudessa tarvitsisimme kyseiseen elämän tapa yhteiskuntaan. On kuitenkin hyvä huomata että meillä on todellisia vaihtoehtoja. Odotan innolla että The Venus projeti julkistaa kyseiset tutkimus tulokset nopealla aikavälillä jotta meillä on esimerkki mihin verrata.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kiitos kirjoituksesta, se herätti ajatuksia.

Operaattorit ja Skype -liikenne yhä nopeutuvan netin yli, materia ja antimateria. Mutta ennen ainakin operaattoreita painoi raskas vastuu turvata liikenne. Piti olla akkuvarmennuksia ja semmoisia kahdennuksia. Ja semmoiset ovat kalliita.

Jos nettiliittymän saa ilman mitään olemassaolotakuuta, ei semmoinen ole mitenkään virallisesti varmistettu yhteystapa. Kuten puhelin oli joskus. Voi olla poikki vaikka kuinka.

Toisaalta olisiko niin, että maakaapelina toteutettu valokuituliittymä, josta skype tms. saa kulkea, olisi jopa turvallisempi kuin aiemmat puhelinlankaviritelmät.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Hmmm, lanka on turvallisempi, jos kukaan ei tunge omaa Glimmerglass laitettaan kytkinhuoneeseen. Toisaalta langattomassa on enemmän signaaleja, joten tekninen häiritseminenkin pitäisi olla mahdollista. Faktahan nyt taitaa olla että (ne suurimmat) rikolliset kyllä saavat kenen tahansa verkko/tietoliikenteen kaapattua, jos kohde ei osaa tietoisesti harhauttaa tutkijoitaan.

Menneet investoinnit... periaatteessa tulevaisuutta ajatellen ne ovat olleet järkeviä kohteita, mutta osoittautuvat jossain vaiheessa tarpeettomiksi. Toisaalta, ne eivät ole hukkaa koska ovat tuoneet työtä ja ehkä jopa auttaneet muun kehityksen edistymistä. Toisaalta, jospa asiaa olisi keretty miettiä hiukan pidempään ja odotettu sitä "optimaalista ratkaisua", ehkä investointirahoilla olisi saatu enemmän aikaan.

Vaikeeta jossittelua nämä tuotteiden elinkaaret. Olen kuitenkin sitä mieltä että suurimmalle osalle laeista pitäisi saada myös elinkaaret - eli kun alkuperäinen ongelmanaiheuttaja on poistettu joko tiedollisesti tai (elämän) taidollisesti, lait pitäisi saattaa lopetuksenharkintakäsittelyyn.

Näin ei rakennettaisi purukumi/teippi/laastari -ratkaisuja, jotka vain syövät kuormasta byrokratian ylläpitämiseksi.

Toimituksen poiminnat

Sivut