Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Viisaita lapsia saa vain viisailla metodeilla

Kun kaksitoistavuotias tyttö kommentoi järkevästi argumentoiden pankkikriisiä, ymmärrän kyllä ihmisten hämmästyksen. Hän rikkoo yhdellä kertaa ikä- ja sukupuoliroolit, sekä ylittää keskiluokkaisuuden kirkkaasti. Miksi muuksikaan kutsua pankkikritiikkiä niillä argumenteilla jotka eliitin olisi tullut tuoda esille aikaa sitten?

Kun artikkelin lukee tarkemmin, ihme ja hämmästys hälvenee nopsaan. Victoria Grant kertoo kuinka perhe harrastaa iltaisin yhdessäoloa; olohuoneessa kuten muutkin, mutta ei Salattuja elämiä tuijottaen, vaan YouTuben ja liitutaulun äärellä yhdessä maailmaa pohtien. Yksinkertaisesti nerokkain tapa kasvattaa fiksuja ihmisiä, niin lapsia kuin aikuisia, puhumattakaan niistä sosiaalisista hyödyistä jotka kertyvät ryhmän alati tiivistyvästä perspektiivistä.

Okei, vanhempi saattaa olla sensuuria harrastava, väärät mielipiteet kieltävä fasisti, mutta lähdetään oletuksesta ettei ole. Myöskään YouTuben videoiden laatu ja korrektius ei aina ole sitä parasta mahdollista, mutta syleilisin tätä ominaisuutta. Ei liene parempaa harjoituskenttää mediakasvatukselle kuin videot joilla yritetään tarkoituksellisesti johtaa katsojaa harhaan. Uskokaa pois, nykymaailmassa tätä taitoa tarvitaan.

Ihminen kasvaa ja kuihtuu samanaikaisesti, tosin nuorempana painopiste on kasvulla ja vanhempana kuihtumisella. Nuorempana  aivojen vahvoja synapsien välisiä yhteyksiä toki kehittyy helpommin kuin vanhempana, mutta harjoituksella on huomattavan suuri merkitys. Harjoitusta varten ihminen tarvitsee sopivia harjoituskenttiä sekä järkeviä metodeja.

Legot, nuo moninaiset ja -väriset palikat joista voi luoda mitä vain mihin mielikuvitus riittää. Muotoiluvaha muotoutuu ilman rajoituksia, mutta Legon fyysiset ominaisuudet, muoto ja koko, kiinnityskohdat ja toiminnot sekä mahdollistavat että rajoittavat. Toisin kuin muovailuvaha, Legojen fyysiset ominaisuudet mallintavat fyysistä todellisuutta paremmin.

Kun lapsi leikkii Legoilla, hänellä on mielikuva jonka hän pyrkii toteuttamaan rajoituksista huolimatta. Epäonnistuessa hänellä on myös parhaat eväät korjata tilanne, onhan hän projektin suunnittelija ja toteuttaja - hyvinkin vapailla resursseilla. Väitän että Legoja helpompaa tapaa kouluttaa itsenäisesti ongelmia ratkovia lapsia ei ole (vielä) tarjolla, mutta ideoita otetaan ehdottomasti vastaan.

Mutta maailma muuttuu ja kohta Legojakin voi warettaa. ThePirateBay lisäsi taannoin uuden torrenttikategorian, Physibles. Kyse on 3D-malleista, joita lähitulevaisuudessa kuka tahansa voi tulostaa 3D-tulostimellaan. Pelkästään implikaatio on mullistava: kuka tahansa voi olla insinööri ja tuottaa fyysisen esineen, eikä esineiden saatavuus välttämättä enää ole matkasta tai ajasta riippuvaista. Jos uskot vielä erinäisten piraattilakien ja estojen ylivoimaisuuteen, pyydän asentamaan Tor -selaimen ja kokeilemaan itse.

Tämä on se maailma johon seuraava sukupolvi kasvaa, ja sen haasteisiin tarvitaan älykkyyttä jollaista koululaitoksemme ei yksin kykene tuottamaan. Kanna siis vastuu jälkikasvustasi, opiskele maailmaa heidän kanssaan ja ole avoin sekä pelkäämätön sen suuren tuntemattoman edessä.

 

Kunnallisvaalit lähestyvät ja Piraattipuoluekin aktivoitui kamppailuun. Tule mukaan jäseneksi, ehdokkaaksi tai tukijaksi - viisaamman maailman puolesta: http://www.piraattipuolue.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä kirjoitus, jonka soisi monen vanhemman lukevan ajatuksella.

Nykyään tuntuu, että perheet harrastavat enimmäkseen lasten viemistä harrastuksiin kodin ulkopuolelle. Yhteiset hetket perheen kesken keskustellen ja puuhastellen ovat jääneet kokonaan pois "muodista". Se on sääli.
Tiedän itsekin näitä lapsena pääasiassa Legoilla leikkineitä, jotka tänään ovat taitavia ja luovia tietotekniikan osaajia.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Olen samaa mieltä, ja vaikka harrastuksissa ei olekaan mitään pahaa, mitä vähemmän aikaa perhe viettää yhdessä, sen enemmän voidaan puhua kasvatuksen ulkoistamisesta.

Tosin todellinen ongelma on se, että uuden oppiminen ja tiedon lisääminen nähdään tarpeettomana opintojen jälkeen. Kun aikuinen ei osoita mielenkiintoa mitään muuta kuin televisiota kohtaan, ei lapsikaan näe muuta toimintaa hyödyllisenä.

Kun soppaan lisätään alati monimutkaistuva maailma, itsensä ja yhteisönsä pitäminen mahdollisimman lähellä tiedon aallonharjaa on oleellista kaikille.

Lasten kehittymisen kannalta hyödyllisiä leikkejä ja leikkikaluja toivoisin tulevan esille enemmänkin, kirjaksi asti mielellään.

Toimituksen poiminnat

Sivut