Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Turun Sanomat unohti jälleen Piraatit, demokratian ja etiikan / osa 2.

  • Vaalikoneen virheellinen ehdokaslista 29.9.2012
    Vaalikoneen virheellinen ehdokaslista 29.9.2012
  • Vaalikoneen etusivu kertoo kuuluvansa Turun Sanomille, mutta ei juurikaan muuta
    Vaalikoneen etusivu kertoo kuuluvansa Turun Sanomille, mutta ei juurikaan muuta

Viimeksi syytin Turun Sanomen toimitusta Piraattipuolueen marginalisoimisesta pois vaalikoneesta useilla eri menetelmillä.

Motiiviksi esitin vallanpitäjien (hyvätveljet & turuntauti) halua pitää Piraattipuolue poissa valtuustossa, sillä ajamme aktiivisesti sekä tehokkaasti politiikkaa joka aiheuttaisi vakavaa haittaa pienen eliitin intresseille jos pääsisimme valtuustoon.

Piraattipuolue on myös valtuuston ulkopuolisista puolueista suurin, kansainvälinen ilmiö, joka on hyvin lähellä läpi pääsemistä näissä vaaleissa viime vuoden äänisaaliin perusteella. Nähdäkseni siis motiivi on olemassa.

Vaikka vaalikiireiltä olisikin parempaa tekemistä kuin mediatalojen eettisen toiminnan tutkiminen, tein minkä kykenin saadakseni selvyyden kuinka laaja tai syvä tämä ongelma on.

 

Turun Sanomien ehdokaslistalta puuttuu Piraattipuolueen ehdokkaiden tiedot vielä perjantaina 29.9., kun vaalikone tulisi heidän mukaansa olla julkaistu kuun vaihteessa. Puoleemme nimen alle on listattu Itsenäisyyspuolueen ehdokkaat.

Lista kaikista kunnan ehdokkaista on helpoiten saatavilla kunnallisvaalilautakunnalta, joten oletan TS:n käyttäneen helpointa tapaa. Vaikka tiedon lisääminen järjestelmään vaatisikin käsin syöttämistä, se tehdään silti listan mukaisessa järjestyksessä.

Vaalikoneen ehdokaslistassa näin ei kuitenkaan ole, joten ihmettelen syvästi millä logiikalla ja mitä tarkoitusta varten tiedot on järjestelmään syötetty.

Oli miten oli, Turun Sanomilla, tai vaalikoneen rakentaneella alihankkijalla, on ollut henkilö, joka on syöttänyt tiedot järjestelmään. Onko virhe syntynyt vahingossa vai tahallisesti?

Mahdoton todistaa suuntaan tai toiseen minun osaltani, joten jätän pallon asianomaiselle virheen tekijälle (tunnustakoon mokansa) tai Turun Sanomien toimitukselle.

 

Viimeinen minua vaivaava asia koko jupakassa on varsinaisen vaalikonekutsun kohtalo. TS oli todellakin lähettänyt kutsun vaalikoneeseen 21.9., mutta jostain syystä entisen varapuheenjohtajamme sähköpostiosoitteeseen.

Pari paikallista pienpuoluetta on ilmoittanut saaneensa tunnukset toimitukselta joko suoraan puheenjohtajan sähköpostiin, tai sopivaa yhteyshenkilöä on kysytty 21.8. Pyysin Matias Pajulahtea tarkistamaan asian, eikä tällaista pyyntöä sähköpostista löytynyt.

Minut on valittu Turun Piraattien vpj:ksi elokuun alkupuolella ja hallituksemme tiedot on päivitetty verkkosivullemme noin vuorokauden kuluessa tästä.

Ehkä palvelua varten on hankittu puolueiden yhteystietoja Patentti ja rekisterihallituksen tietokannasta, mikä tuntuu mielestäni vaivalloiselta, mutta antaisi hyvän tekosyyn lähettää kutsu entiselle varapuheenjohtajallemme. Nimenmuutosilmoituksen käsittely kestää PRH:lla pari viikkoa joten tiedonlähde on ei ole kaikkein varmin, ja käsittääkseni palvelu on myös maksullinen (tosin TS:llä lienee yleinen sopimus hakupalveluiden käytöstä).

Muutosilmoitusta valitsemisestani vpj:ksi ei ole tehty, osittain turhien kustannuksien välttämiseksi vaalien alla, mutta enimmäkseen siksi että koimme hallituskokoonpanon muuttuvan jälleen pian vaalien jälkeen, toivottavasti pidemmäksi aikaa vakituiseen muotoon.

PRH:n rekisterissä sen sijaan oli kaikkien muiden tiedot oikein, mukaanlukien piirisihteerimme, joka on loogisin kanava tiedonvälitykselle puolueen sisällä.

Yhteistä linjaa niiden henkilöiden valinnalla, jotka saivat viestin vaalikoneesta ei tunnu löytyvän pienpuolueiden keskuudessa, mutta kukaan ei vielä ole todennut varapuheenjohtajan olleen ensimmäinen henkilö, jolle tieto vaalikoneesta olisi lähetetty.

Luonnollisesti PRH:n rekisterin lisäksi vaalikoneen täyttäneellä henkilöllä oli käytössään verkkosivumme ajantasaiset tiedot. Jos sähköpostin olisi halunnut tahallaan ohjata saavuttamattomiin, näillä tiedoilla sen pystyy tekemään legitiimisti.

Valittiinko Piraattipuolueen vaalikonetunnusten vastaanottajaksi tarkoituksella henkilö, joka ei ollut enää yhdistyksen hallituksessa vai ei? Tässäkin asiassa pitäviä todisteita on mahdoton antaa suuntaan tai toiseen.

 

Koko shown läpikäyneenä myönnän että Turun Sanomien vaalikonesotku alkaa näyttämään vähintään nololta.

Kyseessä on todennäköisesti epäonnistunut IT-hanke, mahdollisesti tietojen täyttöprosessissa tehty tahallinen tai tahaton virhe, tai vain käsittämätön liuta onnettomia yhteensattumia - en oikeasti tiedä ja epäilen tämän menevän kategoriaan jota on vaikea pitävästi todistaa.

Ikävä kyllä kaikki TS:n vaalisivuilla viittaa siihen että vaalikoneen on tuottanut Turun Sanomat itse. Ehkä toimittajien ei kannattaisi ryhtyä koodareiksi, ellei sitten mielessä ole laajempikin tarve hallita tietoa.

Toivon Turun Sanomilta sisäisten prosessien (ja IT-hankintojen) tarkistamista, ja vaadin että tästä eteenpäin Piraattipuoluetta kohdellaan tasa-arvoisesti vaalien alla mediatalosta riippumatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Tähän mennessä ei vieläkään vastausta Turun Sanomilta kysymykseen miksi PIN-koodi lähetettiin entiselle varapuheenjohtajallemme. Jos järkisyy löytyisi, olisin valmis antamaan asiassa periksi.

En siis kiellä etteikö inhimillinen virhe voisi olla sattunut (useamman kerran putkeen) mutta kokonaisuutena kuvio on hyvin kummallinen ja antaa syytä epäilyksille.

Vähintäänkin voidaan todeta että TS:n vaalikoneen backend ja prosessi miten sinne syötetään tiedot, on heikko esitys IT-järjestelmästä.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Toistan näkemykseni siitä, että kyseessä on inhimillinen virhe. Tämän kokoluokan virhettä ei tietenkään saisi vaaleihin liittyvissä asioissa sattua, mutta näin vaan joskus käy. Toivottavasti näin ei käy jatkossa. On turhaa olettaa, että on toimittu vilpillisesti, kun todennäköisempää on se, että joku on munannut.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kerrotko vielä Tuomas ne perustelut mikä tekee inhimillisestä virheestä selkeästi todennäköisempää, ihan vaan sen vuoksi että ymmärtäisin näkökulmaasi? Todellakin, arvostan mielipidettäsi ja kannatan sinua valtuuston jäseneksi (ehkä jopa enemmän kuin itseäni), mutta puskista huutelulla ilman perusteluita ei ole mitään arvoa - joten argumentteja inhimillisen virheen puolesta kehiin, jotta voisimme ymmärtää miksi koet tämän olevan todennäköisin vaihtoehto.

Itse epäilen että vaalikoneen tiedot on otettu jostain vuoden 2011 vaalien tietokannasta, kun taas ehdokkaidemme nimien kanssa on voinut tapahtua inhimillinen virhe. Vähintäänkin kyseessä on epäammattimainen toiminta TS:n puolelta.

Ainahan voidaan syyttää toimituksen kiirettä, mutta silti aika kardinaalivirhe Turun Sanomilta.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Kardinaalivirhe todellakin.

Minun nähdäkseni on turhaa olettaa toisen toimineen vilpillisesti, mikäli siihen ei ole erittäin päteviä syitä. Itselle epämieluisa lopputulos on helpompi hahmottaa toisen ilkeämielisyytenä, mutta virheitä sattuu useammin kuin tahallista hallantekoa.

Arvelusi vaalien 2011 suhteen kuulostaa melko todennäköiseltä skenaariolta.

Toimituksen poiminnat

Sivut