Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Vaalivahinkoanalyysi

Viime vuoden eduskuntavaalit olivat Suomen Piraattipuolueen ensimmäiset. Silloin keräsimme 0,51% äänistä valtakunnallisesti, Varsinais-Suomessa peräti 0,65%. Nyt 0,2% äänistä, mutta pelkästään Turun äänet riittivät säilyttämään kannatuksemme 0,6%:ssa. Kunnallisvaaleissa osallistuimme vain 26:ssa kunnassa kaikista 336:sta, mikä selittää koko maan heikon tuloksen. Pikaisesti arvioituna, jos ehdokkaitamme olisi ollut joka kunnassa, kokonaiskannatus olisi voinut olla jopa kaksi prosenttia.

Turussa Piraatit keräsi viime vuonna 963 ääntä, tänä vuonna vain 530. Koko Varsinais-Suomen alueelta kerättiin noin 1600 ääntä vuonna 2011. Monella tapaa eduskuntavaalit ovat helpommat, mutta surullisinta tänä vuonna oli ennätysalhainen äänestysprosentti. Itseäni kiinnostaisi ikäluokittain esitetty graafi aiheesta, mutta toistaiseksi ei sopivaa tilastoa löytynyt netin syövereistä.

Yleisen poliittisen linjan muutosta haluan vastavoiman toivo kohdistui jälleen Perussuomalaisiin, joilla toki jo eduskuntavaalien jälkeen oli seitsemän miljoonan puoluetuet vaalikampanjan rakennusaineena. Kaikki suuret puolueet hävisivät hiukan, ja pienpuolueiden kärkeen jäivät SKP, Piraatit sekä Muutos 2011.

Turun vaalipiirissä epäonnistuimme nimenomaan ehdokashankinnassa, ja listamme jäi vain kolmeentoista ehdokkaan pituiseksi. Neitejä kampanjoimassa oli mukana vain kaksi, ja koko porukalle löytyi vain yksi vaalipäällikkö. Vaatimattomilla resursseilla ja ehdokkaiden yhteisellä lompakolla päästiin kuitenkin vähintään siedettävään tavoitteeseen; SKP:n ja Muutoksen väliin 0,2%:n kannatuksella.

SKP:n trendi on edelleen laskeva, mutta heitä auttaa pitkä kokemus vaalityöstä ja ehdokkaat - paljon ja laajalta alueelta. Tämä on Piraattipuolueen suurin heikkous, aktiiveja toimijoita meillä on edelleen vähän. Lähes joka kunnasta lienee sellainen löytyisi, mutta vaikka olemme tietoyhteiskuntapuolue, nähdäkseni olemme epäonnistuneet tiedottamisessa ainakin jollain tasolla.

Suorin merkki lienee se, että Kokoomuksen ehdokas kertoi olevansa mieluummin meidän riveissä, jos vain olisi tiennyt meidän olevan ehdolla. Toisaalta monipuolinen vaalimökillä tarjottu materiaalimme loi innostusta kaikissa ikäpolvissa. Tampereella saimme peräti prosentin kannatuksen, mutta valtuustopaikka meni RKP:lle Kokoomuksen kanssa solmitun vaaliliiton ansiosta. Konkreettisia ääniä he saivat puolet vähemmän kuin Piraatit.

On siis tullut aika vaaliraporttien, prosessien kartoittamisen sekä toiminnan kehittämisen. Todellinen yhteiskunnallinen muutos kuitenkin tulee tapahtumaan ruohonjuuritasolla, vaikka politiikassa toimiva virkamies onkin hyvä yhteydenpitoväline, oli kyse millaisesta hallinnon muodosta tahansa. Hän voi viedä puheenvuoroja päättäville virkamiehille, tai toimia kanavana, sekä hallinnon avaajana muulle kuulijakunnalle.

Mielestäni hallinnon avaaminen tulee aloittaa vapaaehtoisvoimin, aivan kuten Palautevirta tai Open Democracy -projektit. Tavoitteeseen tullaan pääsemään vain ottamalla se seuraava askel, ei pelkästään huutamalla kovaan ääneen tien perimmäisistä tavoitteista. Suosittelenkin työryhmien perustamista omalla alueella tärkeiksi koetuille asioille.

Turun Piraateille voin suositella seuraavien projektien selvittämistä: autonominen kulttuurikeskus, paikallisvaluutta ja nuortenyhdistys julkisten graffitiseinien sovittelemiseksi.

Piiriyhdistyksemme on myös uudistusten partaalla, ja pyydänkin että kaikki te aktiivisesta kannattajakunnasta tulette toteuttamaan itseänne Piraaattiyhteisöihin, tai vähintään osoitatte kannatuksenne liittymällä piiriyhdistyksen jäseneksi. Teemme päätökset demokraattisesti, mutta hallinnon, yhdistystoiminnan ja innovatiivisistä verkkoviestinnän osaajista on huutava pula.

Seuraavan kerran taistellaan Eurovaaleissa 2014, ja silloin tilanne on täysin toinen. Aika varmasti saamme parhaimmistostamme koostuvan täyden ehdokaslistan, alueelliset rajat eivät vaikuta vahvasti äänestystulokseen ja EU-tason toiminnasta Piraateilla on sentään kansainvälistä näyttöä. Yksi välttämättömyys lienee on yhteinen talouspoliittinen linjaus.

Viime Eurovaaleissa vuonna 2009 valittiin Ruotsista 2 Piraattia, joten toivon toki vähintään vastaavaa menestystä Suomelle. Pelkään ainoastaan alhaista äänestysprosenttia. Muistakaa, nukkuvat eivät löydy sosiaalisen median kautta, vaan kadulta kuljeskelemasta. Heille täytyy esittää nykypäivän mahdollisuudet, ilman sitä yhtä asiaa mikä rikkoo politiikan kyvyn hoitaa yhteisiä asioita tehokkaasti - ryhmäkurin.

Meidän vahvin osaamisemme on tiedon jakamisessa, mutta se tulee tehdä verkosta kaduille. Suurin puutteemme kunnallisvaaleissa oli vaalilehden puute, innovatiiviset mutta budjetin niukkuudesta kärsivät esitteet sekä näkyvyys muualla kuin Turun keskustassa.

Piraattipuolue ei kuitenkaan ole katoamassa minnekään. Toissaviikolla saimme Tŝekkoslovakiassa ensimmäisen valtuustopaikan, joten vaalimökillä jaettu Historiaa -flyer on jo vanhentunut.

Kiitän ehdokkaitamme, aktiiveja, tietoa ja mielipiteitä jakaneita satunnaisia henkilöitä ja etenkin äänestäjiä. Äänet eivät valuneet hukkaan, vaan antaa uskoa siihen, että resurssien puutteesta huolimatta aatteemme vastaa yhteisiä tarpeita.

Vahvuutemme edelleenkin lepää tietoyhteiskuntaymmärryksessä, joten tuokaamme parhaat ratkaisut koko väestön hallinnollisiksi työkaluiksi, toteuttakaamme itseämme yksilönvapauksien rajoissa ja rakentakaamme yhteistoiminnan ilmapiiriä hyvässä hengessä myös irl.

Muutoin voin vain todeta, että olemme oikealla polulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kovasti odotin tampereelle yhtä paikkaa.

Tarmo Leinonen

Tampereella odotusarvona oli, että äänistä olisi jäänyt noin 100 puuttumaan valtuustopaikasta.

Tampereella meni valtakunnan politiikka ja kunnallispolitiikka sekaisin. Vaaliliitto SKPeen kanssa olisi tuonut paikan, mutta se kaatui siihen, ettei haluttu ärsyttää Etelä-Suomen oikeistolibertaareja, joiden kanssa oli ollut vaaliliitto eduskuntavaaleissa. Lisäksi Pirkanmaan häthätää päätetty vaaliliitto eduskuntavaaleissa M11:n kanssa hierti edelleen. Aiemmilla hätiköidyillä päätöksillä on siis pitkät jäljet ja vastareaktio Tampereella oli ylivarovaisuus, mikä maksoi valtuustopaikan. SKP olisi varmaan tehnyt mitä tahansa saadakseen meidänkin edustajan läpi, jos olisimme luvanneet, että emme leiki Kokoomuksen kanssa valtuustokautena.

Neutraalimpi vaihtoehto olisi ollut kysäistä entiseltä Senioripuolueelta, josko sieltä olisi saanut listalle täydennystä heidän teemoillaan. Tämä olisi myös tuonut piraattipuolueelle paljon katu-uskottavuutta. Mutta kun piraatit on nyt toistaiseksi passiivinen pelinappula politiikassa eikä aktiivinen peluri, joten ei kysytty.

Politiikka ei kuulu sellaisille ihmisille, jotka eivät ole valmiita taipumaan mutkille saadakseen ajettua omaa aatettaan.

Maanlaajuisesti, monet ehdokkaat eivät seuranneet paikallispolitiikkaa eivätkä lukeneet paikallislehtiä eli asiantuntemuksessa oli puutteita. Politiikka ei kuulu sellaisille ihmisille, joita se ei kiinnosta.

Vaalikoneessa silmiinpistävän suuri osa ehdokkaista oli populistidemokraatteja eli halusi järjestää kansanäänestyksiä. Verrattakoon tätä sitten siihen, että he eivät olleet muiden vaalikonevastausten perusteella selvillä siitä, mitkä ovat äänestäjien yleisimmät poliittiset mielipiteet.

Kun ehdokkaita oli vähän niin vaalimainokseen olisi voinut laittaa enemmän paikallisteemoihin liittyvää mainontaa. Nyt siinä oli abstrakteja sanoja, jotka eivät oikein koskettaneet.

Vaalikoneiden kysymyksiä olisi pitänyt käydä ehdokkaiden kanssa läpi, koska ehdokkaat eivät ymmärrä, mitä niissä kysytään. Ei tavallinen ehdokas ymmärrä kouluttamatta, että kysymys jonkun rakennuksen kohtalosta mittaa hänen sijoittumistaan liberaali-konservatiivi-akselilla. Ehdokkaille olisi pitänyt myös kerrata, mitä se ydinäänestäjäkunta on mieltä mistäkin. Osa ehdokkaista mainosti itseään äänestäjäsegmentille, jota ei kovin paljoa ole.

Muutama ehdokas määritteli itsensä poliittiseen keskustaan, vaikka mielipiteet olivat keskeltä Kokoomusta/Vasemmistoliittoa. Nuoruuteen kuuluu myös kaikkitietävyys ja poliittinen takinkääntö, mutta sillä ei saa ääniä enää seuraavissa vaaleissa. Äärimielipiteineen on riski joutua samanlaiseen ryöpytykseen kuin Julia Schram takin käännön jälkeen.

Tarmo Leinonen

"Mielestäni hallinnon avaaminen tulee aloittaa vapaaehtoisvoimin, aivan kuten Palautevirta"

Mielestäni PP aloittakoon tämän itse.

"Yksi välttämättömyys lienee on yhteinen talouspoliittinen linjaus."

Onneksi ei ole, koska piraatit eivät tiedä talousasioista mitään ja seuraavaksi vuorossa ovatkin EU-vaalit. Ei riitä, että tietää seuraavien vaalien nimen ja päivämäärät vaan myöskin muiden asettamat vaaliteemat on selvitettävä ja äänestäjien mielipiteet niistä. Vaalit eivät mene niin, että puolue kertoo äänestäjille, mitä kysymyksiä heidän tulee pohtia, vaan päinvastoin.

Kuinka moni piraateista on lukenut lehtiä ja huomannut, että Hesari lyö jo lukkoon eurovaaliteemoja mm. pankkiunionista. Niihin pitää olla kritiikin kestävät äänestäjien keskuudessa suositut linjaukset.

Toimituksen poiminnat

Sivut