Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Päihtymisen pointti on viihtyä

  • Päihtymisen pointti on viihtyä

Kesä on saapunut ja ihmiset suorastaan hullaantuneet auringonvalosta sekä heräävästä luonnosta. Turun puistot on kansoitettu päivisin, ja jokirannassakin riittää kohtuullisen siististi käyttäytyvää nuorisoa iltaan saakka. Eikä siinä mitään, kaikille ihmisille on sallittua nauttia elämästä ainoasta, siitä huolimatta että kaiken taustalla on ympäristön suomien mahdollisuuksien ja biologisten tosiasioiden muodostama harmonia, jolle kulttuurimme yrittää antaa tilaa.

Suomalaisessa kulttuurissa alkoholi on keskeisessä asemassa joka juhlassa. Se rikkoo psykologiset suojamuurit ja nousuhumalan ajan antaa päihtyvälle mahdollisuuden ilmaista sitä mitä ei normaalioloisena itsestään ilmaisisi. Palkitsevaa päihtymisessä on sen seuraukset: uudet kokemukset, vaihdettu informaatio ja tuoreet tuttavuudet.

Tämä kaikki on aivan oikein, paitsi silloin kun epäonnistumme.

Jokaisella on oikeus nauttia elämästä, mutta vastuunkantokyky nauttimisesta alkaa vasta ymmärtämällä että alkoholi on vatsan kautta hitaasti (½-1h) liukeava päihde. Moni ehtii juoda jo uuden lasin, ennen kuin edellinen annos kerkeää vaikuttaa täydellä voimakkuudellaan. Yllättäen harkintakyky on mennyt ja aamulla löytyy syitä katua.


Näillä seitsemällä niksillä vältät Juhannus- tai minkä muun juhlan kulttuurisidonnaisena oheistuotteena aiheutuvat mokailut omalla kohdallasi:

  1. Juo iso lasi vettä ennen kuin alat juomaan alkoholia. Näin et yritä korvata janoa alkoholilla, joka ensisijaisesti kuivattaa elimistöä.
  2. Syö jotain. Juopuneen aggressiivisuus johtuu nopeasti laskevasta verensokerista yhdessä geneettisten tekijöiden kanssa.
  3. Vältä kirkkaita juomia. Kieltä saa aina kostuttaa mutta harkitse kaksi kertaa tarvitseeko elimistösi juuri sillä hetkellä yli 30%:sta liuotinta.
  4. Käytä mielikuvitusta drinkkien suhteen. Useassa ravintolassa 2cl viskiä + tuoppi kokista on saman hintainen vaihtoehto kuin iso olut.
  5. Vesi on elämän nektari, ei alkoholi. Tasapainottaaksesi tilannetta tilaa kaksi tuoppia; toinen viihdettä, toinen vastuuta.
  6. Osta ykkösolutta. Jos sinulle vitsaillaan normaalia miedommasta oluesta, kuittaa "katsotaan ken viimeisenä nauraa" tai nauti oluesi tuopista.
  7. Tunnista väsymys ja osaa luovuttaa ajoissa. Sinusta ei todennäköisesti ole iloa sammuneena kenellekään muulle kuin raiskaajalle ja joka tapauksessa, herääminen väärästä paikasta on lähes aina erittäin epämukavaa.


Lisäksi olen käyttänyt "kuinka päihtynyt olet asteikolla 1-20" -järjestelmää arvioimaan humalatilaa. Koen että alkoholin aiheuttama viehättävä olo johon niin moni suomalainen on tottunut alkaa vasta kolmen - neljän paikkeilla, kun taas 17-19 ovat ne luvut kun pitäisi olla jo omassa sängyssä.

Viihtyisän illan aikana kannattaa muistaa että on olemassa hetki, jolloin haluaa nukkua (minulle se tulee vastaan viidentoista kohdalla). Silloin on parasta olla turvallisessa ympäristössä; vähintään ystävän luona, mieluiten kotona.

Alkoholi rentouttaa, mutta positiiviset kokemukset myös rakentavat riippuvuutta. Aiemmin koettu palkitseva tunne voi johtaa tapakäyttäytymiseen. Suosittelen olemaan tietoinen käyttäytymistä ohjaavista syistä, myös päihtyneenä.

Sen enempää saarnaamatta, me olemme kaikki ihmisiä ja jokainen virhe on tilaisuus oppia.


Kirjoittaja on ehdolla Piraattipuolueen EU-vaaliehdokkaaksi.

Jos tykkäsit tästä tekstistä, tykkää myös Facebook -sivustani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Edit: kuva lisätty, typoja korjattu.

Martti Laines

Mitä jos vain pidettäisiin hauskaa, ilman seitsenkohtaista ohjesääntöä.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Ohjeet on olemassa sitä varten, ettei hauskan pito loppuisi siihen kun yrittää pitää hauskaa kulttuurin normien mukaan - tai katuisi jälkikäteen. Niitä ei tietenkään tarvitse noudattaa.

Alkoholi on depressantti, joten "krapulamorkkikseen" on olemassa myös biologinen syy. Liiallinen kertakäyttö aiheuttaa helposti parin päivän depiksen, kohtuukäyttö ei niinkään. Kun ei kissa karvoistaan pääse, parempi oppia kohtelemaan karvapeitettä sellaisena kuin se on.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Puheenvuoron lukijakunta ei ehkä ole ihan se, mistä olisin ensiksi huolissani. Nuorille ja kokemattomille nämä viestit pitäisi saada välitettyä, ainaisen tekopyhän raittiussaarnaamisen sijaan.

Toisaalta, eiköhän juhannuksenkin suurimmat murheet taas koidu niistä, jotka ovat muutenkin aina tuhannen pierussa - vaikka tasan tietävät ettei kannattaisi olla.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Jep, onneksi linkki meni ainakin muutamalle nuorelle jota aihe alkaa koskettamaan. Mutta kellään ei ole mahdollisuus oppia, jos joku meistä ei ala opettamaan. Ehkäpä joku nuori myös printtaa tämän ja antaa vanhemmilleen...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Onpa mukavasti liitetty asiallinen kuva tekstin yhteyteen.

Kun lamaannuttavaan pelkoon ja masennukseen ainoa lääke on perinteisesti ollut viina ja miksei myös tupakka, niin onko mikään ihme, että surkea Suomi on maksakirroosin ja keuhkosyvän luvattu maa. Mutta ilmeisesti vain sinnikkäällä harjoittelulla oppii alkoholin hyväksi käyttäjäksi.

Antiikin Kreikan jumaltaruston mukaan Dionysos muutti veden viiniksi omissa häissään avioituessaan Ariadnen kanssa. Vastaava tarina löytyy noin 2000 vuoden takaa. Kuitenkin olen melko varma siitä, ettei poliisi usko, jos yrittää väittää positiivisen puhalluskokeen jälkeen juoneensa koko illan pelkkää vettä ja taivaallinen ihme oli sitten tapahtunut.

Toimituksen poiminnat

Sivut