Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Mistäs tänään hehkuttaisin?

  • Sivistys arvostaa järkeä, myös tekijänoikeuslakiin.
    Sivistys arvostaa järkeä, myös tekijänoikeuslakiin.

Tekijänoikeuskeskustelu on viimein saatu käyntiin myös vastustajien puolelta. Tämä on hyvä, sillä jokaisen ajatuksen hioutumiseen timantiksi tarvitaan kritiikkiä. Ainoa asia mistä molemmat osapuolet ovat samaa mieltä on se, että tekijänoikeuslaki vaatii uudistamista. Mutta millaista?

On tietenkin tärkeää varmistaa, että sisällöntuottaja saa palkkionsa siitä huolimatta että joku laittaa teoksen verkkoon ladattavaksi ja joku sen sieltä lataa. Laittoman kopioimisen aiheuttamien tulonmenetysten kompensoimiseksi aikoinaan kehitettiin hyvitys(kasetti)maksu, jota on laajennettu koskemaan myös muita muisteja, seuraavaksi tulostimia.

Vastustajien mielestä hyvitysmaksu korvaa siitä aiheutuvaa tulonmenetystä kun tuotteen ostaja kopioi teoksen toiselle laitteelle, esimerkiksi mp3 -soittimelle. Itse joudun kysymään miksi minun pitäisi maksaa lisäkorvausta tuotteesta jonka käytöstä olen jo kertaalleen maksanut?

Tärkeää on myös pitää huolta yksityisyydensuojasta, sillä tuskin meistä on kovin myötämielinen sille että toimintaamme verkossa valvotaan jatkuvasti kuten NSA tekee. Chisugatessa TTVK ry laittoi levyn syötiksi vertaisverkkoon, josta joku sen sieltä latasi. Seurauksena ko. yhteisön lähettämä uhkasakko (600€) ja vaatimus ettei asiasta puhuta. Kun tytön isä ei maksanut heti, seurasi kotietsintä ja tietokoneen takavarikointi.

Kansalaisaloite pyrkii muuttamaan lakia niin, että laiton lataaminen muuttuisi rikoksesta rikkomukseksi, eikä enää oikeuttaisi kotietsintään. TTVK ry puolestaan tavoittelee lisävaltuuksia, mm. määritelläkseen mitkä sivustot ovat laittomia, sekä lähettääkseen varoituskirjeitä.

Materiaalin esittäminen luokkahuoneissa, olivat ne sitten verkossa jaettua tai opettajan omistamaa tai opetusta varten kopioimaa, on edelleen laittomuus (jonka tosin voi kiertää toteamalla tilaisuuden olevan yksityistilaisuus). Haitta sivistykselle on huomattava, joten tämä pykälä on tärkein minkä vuoksi itse allekirjoitin kansalaisaloitteen. Aloitetta vastustavat tahot eivät ole ottaneet aiheeseen kantaa.

Lisäksi kansalaisaloite tähtää Lex Karpelan kumoamiseen (§60), sekä parantamaan freelance -sisällöntuottajien asemaa. Mediataloilla on ankeat ajat ja siksi halu omistaa kaikki oikeudet tuotoksiin, jotta he voisivat käyttää niitä yksinoikeudella rajattomasti ja ikuisesti. Kansalaisaloitteen mukaan tämä olisi jatkossa mahdollista vain jos sisällöntuottajalla ja yrityksellä on voimassaoleva työehtosopimus.

 

Nyt on siis pakko kysyä, kumpi painaa vaakakupissa enemmän; hyödyt vai haitat?

 

Jos vastaat että haitat, niin kysyn että kenelle? TTVK ry:lle, jonka jäsenyhdistykset edustavat koko maan kulttuurikenttää (ja joista Muusikkojen liitto on avustanut kansalaisaloitteen lakitekstin laatimisessa) ja sitä kautta kaikkia luovan työn tekijöitä?

Ole huoleti, kyllä heillä kykyä päättäjien lobbaamiseen on:

“'TTVK on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka työllistää kuusi ihmistä. Heistä suurin osa on lakimiehiä. Yhdistys saa osan toimintaan tarvittavista varoista korvauksista ja loput noin 500 000 euron vuosittaisesta rahoituksesta jäseniltään.”

On olemassa paljon sisällöntuottajia, joilla ei ole halua maksaa jäsenmaksuja jotta heidän oikeuksiaan valvottaisiin. Ikävä kyllä, tuotanto on (kuulemma, en tiedä miksi, ehkä siksi että yhden hyvän tuotteen tuloilla paikataan usean huonon aiheuttamat tappiot) niin kallista ettei ammattimainen levyntuottaminen onnistu ilman tuotanto- ja levityssopimusta, mikä sitoo tekijän myös kohtuuttomiin tekijänoikeussopimuksiin.

Itse tuen artistia ostamalla heidän omakustannelevyn tai maksamalla live-keikasta, sillä tekijät saavat niistä tuloista suuremman osan kuin levymyynnistä. Allekirjoittamalla Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen, pyrin vaikuttamaan myös siihen, kuinka paljon kulttuuri maksaa ja kuinka hyödyt jaetaan; ilman lakimiesten välistävetoa mikä näkyy tuotteen hinnassa ja demokraattisesti niille jotka tekevät oikeasti maksamisen arvoista sisältöä.

 

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Piraattien puheenjohtaja ja ehdolla EU-vaaleissa 2014. Jos tykkäsit tästä tekstistä, tykkää myös Facebook -sivustani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Typoja korjailtu, yksi linkki lisätty.

Tästä löytyy diff -näkymä siitä miten JTO -aloite muuttaisi tekijänoikeuslakia: http://www.cs.helsinki.fi/u/okraisan/tol-diff.html

Toimituksen poiminnat

Sivut