Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Hyvää syntymäpäivää velkayhteiskunta

Keskiluokka herää vasta kun Suomen luottoluokitus tippuu.

Valtion yli 90:n miljardin euron velan korkojen kuittaamiseen ensi vuonna on merkitty 1,8 miljardia euroa. Erään arvion mukaan korkojen nousu prosenttiyksiköllä aiheuttaisi jopa 800 miljoonan euron korotuksen noihin korkoihin. Kuinka paljon luottoluokituksen tippuminen sitten nostaisi korkoa, sitä on vaikea sanoa.

Helppo kuitenkin on kysyä, mitä järkeä? Kuntien säästökuurilla on tarkoitus saada juuri tuo pari miljardia kasaan, eikä se varsinaisesti paranna kenenkään tilannetta, ei vähennä valtion velkaa, eikä tuo uusia, veropohjaa laajentavia investointeja.

Keskiluokalla on toki muitakin syitä olla huolissaan. Suomessa on asuntojen hintakupla, samaan aikaan kun uusia asuntoja rakennetaan velkarahalla. Uusia tuhansia ihmisiä työllistäviä yrityksiä ei Suomeen nouse, ei ainakaan niin kauan kuin henkilöstön palkkaaminen on kallista. Peli- ja viihdeteollisuus ei riitä korvaamaan katoavia työpaikkoja, puhumattakaan koulutuskuopasta jonka tehdasduunari tapaa etsiessään uutta paikkaa palveluyhteiskunnassa.

Kun rahat loppuu, valvontayhteiskunta koetaan entistä tarpeellisemmaksi. Ikävä kyllä sekin on käytännössä hyvin tehoton ennaltaehkäisyn muoto, joka vain syventää kuoppaa entisestään. Kun päälle kolmikymppiset perheenisät sitten lopulta kaivavat haulikoita naftaliinista, saattaa joku hymähtää "isältä pojalle" -mainokselle ennen lopullisten päätösten tekemistä.


Älä valita vaan kerro ratkaisu?

Ikävä kyllä ei ole olemassa vain yhtä ratkaisua jolla ongelma korjataan, eikä nähdäkseni edes Suomen eroaminen EMU:sta sellainen ole. Tärkeintä on lopettaa velkaantuminen, tavalla tai toisella. Muutama keino tilanteen parantamiseksi toki mieleeni tulee, kertokaa jos menee pahasti vikaan.

Eläkerahastoissa on ensi vuonna yhteensä yli 150 miljardia euroa. Kuntien eläkevakuutusjärjestö (Keva) on suurin rahasto n. 40 miljardin varannoilla. Realisoimalla Kevan varannoista kaksi kolmasosaa saataisiin valtion velkaa pienennettyä tasolle, jolla velan korot eivät söisi tulevia eläkkeitä - samalla pitäen huolta että julkisen sektorin eläkkeisiin riittäisi rahaa vielä viideksitoista vuodeksi. Lopettamalla Kevan oikeuden kasvattaa rahastoa palkkaaminen tulisi halvemmaksi kunnille parantaen kuntataloutta entisestään.

Ja ei, kenenkään ei tarvitse olla huolissaan siitä että ikäpolveni jäisi ilman eläkkeitä, sillä me jo tiedämme jäävämme ilman eläkkeitä jos nykymeno jatkuu. Miksikö? Jatka lukemista.

Valtion korvausinvestointien tulisi olla aikaa ja teknologian kehitystä kestäviä. Tarkoitan sitä, että kun nykyään tienpätkä joudutaan uusimaan kartellifirmojen avustuksella joka viides vuosi, voisimme rakentaa tien joka kestää routaa ja helteitä sata vuotta. Hehkulamppuhuijaus elää ja voi hyvin teollisuuden alasta riippumatta, mikä myös on suurin köyhyytemme syy. Vai minkä vuoksi maailmalla on pytinkejä pystyssä seitsemättä sataa vuotta, kun nykyteknologialla rakennettu talo on homeessa kahdessa vuosikymmenessä?

Sillä aikaa kun mietimme onko se yleinen asevelvollisuus tasa-arvoinen vai ei, pistetään koulutus väliaikaisesti kokonaan katkolle. Se ei tarkoita että puolustuskykymme romahtaisi yht-äkkiä, mutta se tarkoittaa miljardin - parin säästöjä. Ja ainahan sen välivuosi-ikäluokan voisi vaatia kutsuntoihin seuraavana vuonna.

Lisäksi Suomen tulisi korjata päihdelainsäädäntö tasolle joka suosisi alkoholia haitattomampia päihteitä, ikääntyvien työkyvyn ylläpitämiseksi ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi. Hollannin tapaan jälleenmyyntiin laillistettu kannabis toisi tuloja alan liikkeille suoraan useita satoja miljoonia euroja, kun taas turismin vaikutukset laajemmin paikallistalouteen olisivat miljardiluokkaa. Pienin edistysaskel, eli henkilökohtaisen käytön dekriminalisointi säästäisi pelkästään virkavallan esitutkintakuluissa 40 miljoonaa euroa joka vuosi.


Ja vielä terveiset Tampere-talolle

Arvon juhlavieras; sitä  kravattia kannetaan muistuttamassa ajoista jolloin epärehelliset  virkamiehet saivat paksumman narun kaulansa jatkoksi. Jos velkaantumista ei saada kuriin, ne ajat tulevat takaisin jo muutaman vuoden kuluessa. Pallo on teillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Petrik Halinen

Toivottavasti ihmiset eivät todella usko, että kannabiksen laillistamisella saavutettaisiin miljoonien, saatika miljardien tulot. Joitakin miljoonia olisi mahdollista kenties saada, mutta luultavasti useimmat kasvattaisivat kasvinsa itse omaan käyttöön - kuten tekevät jo nytkin. En periaatteessa vastusta kannabiksen laillistamista, mutta mitään erityistä hyötyä sillä ei saavutettaisi. Ellei Suomi alkaisi uudeksi veroparatiisiksi laskemalla kokonaisveroasteen alle 10 prosenttiin, turismi- ja investointitulot eivät juuri muutu sijaintimme, kulttuurimme ja ilmastomme vuoksi.

Sen sijaan, talouden tasapainottamisessa tulisi johdonmukaisesti pyrkiä minimoimaan valtion roolia ja päätäntää, ja poistamalla mm. itse aiheutettujen sairauksien hoitovastuu julkiselta sektorilta ja kattamalla ainoastaan välttämätön erikoissairaanhoito. Sosiaalietuudet tulisi muuttaa nykyisestä hoito- ja palvelupainotteisuudesta rahoituspainotteisuuteen, l. Suomen sosiaalimenot ovat n. 50 miljardia euroa, ja jokaiselle täysikäiselle kansalaiselle maksettu perustulo, 1000e/kk, tuottaisi jotakuinkin samanlaisen potin. Tämä maksettaisiin myös vanhuksille, ja kansaneläke, täysikäisten opintoetuus ja kaikki muut palvelut ja korvaukset katettaisiin sillä. Kaikkien valtion ja kuntien tarjoamia virastoja vähentämällä saataisiin joidenkin miljardien säästöt. Perustulojohtoisella työmarkkinalainsäädännöllä mahdollistettaisiin myös työntekijöiden sitovuuden ja rajoitusten rankka karsiminen, jolloin osa-aikaisten töiden vastaanottaminenkin muuttuisi houkuttelevammaksi, ja toisaalta matalapalkka-alojen työtäkin kannattaa ottaa vastaan.

Puolustuspolitiikassa voitaisiin siirtyä enemmän valmiuspainotteisuuteen ja vähentää erikoisasekaluston kustannuksia. Säästöjä saavutettaisiin joitakin satoja miljoonia helposti.

Valtionhallintoa, verotusta ja kuntien velvoitteita rankasti karsimalla saavutettaisiin joidenkin miljardien säästöt.

Kaikkein isoin emäpotti piilee aluetuissa ja tulonsiirroissa kunnille. Kuntien määrä tulisi supistaa esim. seitsemään, ja kannattamattomien alueiden ja kuntien tukeminen lopettaa. Kysyntä ja tarjonta pitävät huolen siitä, että palveluita tarjotaan siellä, missä ne kannattavat.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Muista asioista hyviä pointteja, mutta joudun kyllä hiukan korjaamaan näkemystäsi siitä kuinka paljon hampun laillistaminen auttaisi, ja kuten tekstissä sanoin, nimenomaan Hollannin malliin laillistetulla myynnillä.

Suomessa on noin 300 000 kannabiksen käyttäjää.
Kerta-annos on 0,3g, grammahinta 15€.
Jos lasketaan yksi annos per käyttäjä (0,3g x 30pv x 12kk x 15€ x 300 000 hlöä), saadaan siitä jo yli puolen miljardin potti. Tämä on siis rahaa joka liikkuu pelkästään harmaassa taloudessa. Haittaverolla siitä voitaisiin kerätä kolmannes, lähemmäs pari sataa miljoonaa.

Ja sitten ne vaikeammin laskettavat tulot:
Paljonko yhteiskunta säästää kun toimeentuloturvalla elävä hampputukka saadaan tuottavaan työhön, oli se sitten kasvimaa tai kahvila, jossa työttömyyden syy yhtäkkiä on osoitus asiantuntemuksesta?
Paljonko säästetään kela -korvauksissa, kun saadaan lääkekäyttäjien ulkomailta tuotu bedrocan reseptivapaaksi tuotteeksi pikkukipuihin (ok, varmasti osa hakee edelleen kelakorvausta, mutta lääkärin tarjoamat reseptit on 2g, 4g tai 8g päiväannoksena)?

Turismin vuoksi Suomi olisi erinomainen maa laillistaa, sillä naapurissa on helpon kulkuyhteyden päästä (paranoidisesti kannabikseen suhtautuva) Ruotsi, kallis (25€/g) Viro ja monipuolinen Venäjä. Jokaista turistin kuluttamaa grammaa kohti majoitus ja ravitsemuspalvelut tienaavat ainakin (hywin vaikea arvioida) 20€. Ja kuten kaikki tiedämme, tärkeintä on että raha virtaa maahan, ei maasta pois.

Väitän edelleen että kokonaisvoitto on useita satoja miljoonia, todennäköisesti jopa miljardiluokkaa. Tarkkoja laskelmia on vaikea tehdä koska tarkkoja tilastoja ei ole, ja esim. sallivamman ympäristön vaikutukset tieteeseen ja tutkimukseen, ja sitä kautta saataviin voittoihin on mahdoton arvioida. Toivon että tämä kommentti kuitenkin avaa tilanteen koko skaalan.

Toimituksen poiminnat

Sivut