Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Älä osta kapselikeitintä

  • Kestävää kehitystä käytännössä, Bialetti-kahvinkeitin
    Kestävää kehitystä käytännössä, Bialetti-kahvinkeitin

Ostamalla kapselikeittimen varastat tulevilta sukupolvilta.

Kapselikahvinkeitin sitoo käyttäjänsä ostamaan yhä monimutkaisemmin paketoidun kertakäyttöisen kahvipakkauksen. Se tuottaa alumiini- ja muoviroskaa jokaisella käyttökerralla. Pakkausten valmistamiseksi on rakennettu tuotantolinja, joka ei juurikaan työllistä, mutta on maksanut paljon.

Alle viidessä vuodessa jokainen tänään ostettu kapselikeitin on rikkinäinen roska, joka kuormittaa ympäristöä entisestään. Kaiken lisäksi laitevalmistajilla on taistelu meneillään, jottei niissä voisi käyttää piraattipakkauksia tai kilpailijan tuotteita.

Jokainen ymmärtänee ettei tämä ole kestävää kehitystä.

Jos välttämättä haluat antaa kahvinkeittimen joululahjaksi, niin suosittelen todellista isältä-pojalle kestävää Bialetti-perkolaattoria tai sen kopiota. Sen yksinkertainen teknologia tekee siitä käytännössä ikuisesti kestävän, ja sitä voi käyttää myös siellä missä sähkön sijasta sijaitsee puuhella, tai sen voi ottaa mukaan metsäreissulle nuotiokahveja varten. Perkolaattori ei myöskään kuluta suodatinpusseja.

Hyvää tuoretta kahvia arvostavalle kannattaa perkolaattorin kaveriksi ostaa perinteinen kahvimylly, jolla pavuista saa aina tuoretta kahvia. Vaivaa on hiukan enemmän, mutta ei prosessissa silti kulu edes kymmentä minuuttia.

Ylläoleva vastakkainasettelu on malliesimerkki siitä rappiollisesta tilasta jossa yhteiskuntamme elää. Yritysten tarvitsee huijata kuluttajia tuhlaamisen orjiksi, hintana tulevien sukupolvien puhdas ympäristö. Yritys palvelee vain rahaa, sillä ilman rahaa yritys ei elä. Elämisestä on tullut itseisarvo, ilman vaatimusta toiminnan etiikasta. Sivistys, jossa tällainen toiminta sallitaan, ei ole kestävällä pohjalla.

 

Tykkäsitkö artikkelista? Tykkää myös facebookissa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Reilun kaupan murukahvi on oikein hyvää,

Nimim. 2 kuppia päivässä,

-Peace

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Mitäs tuoho lisäämään, länsimaalainen on huolissaan ympäristöstään ja kietoutuu yhä syvemmälle yksittäispakattuun "kiireisen elämän helppouteen" ja sen trendikkyyteen.

Kahviharrastajankin luulisi saavan kiksit juurikin tarkoin suunnitelluista valmisteluista,
vaan ei enää.

Alan suunnitella ensi kauden joululahjahitiksi itse hiihtäviä suksia ;)

Jukka Mäkinen

"Alan suunnitella ensi kauden joululahjahitiksi itse hiihtäviä suksia ;)"

Minä keskityn ilmakitaroiden verkkomyyntiin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hyvä juttu, vaikkakin ehkä Vapaavuoron teemaa. En edes tiennyt, että ihmiset saattavat ostaa kapselikeittimeen kotiinsakin. Ihmiset eivät tunnu erottavan, mikä on oikeasti kätevää ja mikä ei.

Minullakin valmistuu kahvit ns. mutteripannussa tai puristuskannussa. Ei tarvitse muistaa ostaa suodattimia, ja voi tehdä vaikkapa lattea. Juha Kuikan kaffepannuklassikko on hyvä sekin, ja tunnelmallisin vaihtoehto.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kyllä tämä on mielestäni poliittinen teema.
Itse painiskelen hieman samantyyppisten teemojen kanssa. En vain tiedä koska saan kirjoitukset valmiiksi?

Henry

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Jos ei muuten luonnistu, niin paperi avuksi. Rakenne lyhyesti ylös kirjaamalla ne oleellisimmat pointit ja siitä sit avaten jokaista kohtaa virkkeellä muutamalla. Jos tulee liian monta asiasanaa mieleen, tekstistä oletettavasti tulee joko rönsyilevä tai liian pitkä. Toisinaan pitää hyväksyä se, että asiaa jää ulkopuolelle luettavuuden helppouden vuoksi. Treenaamalla, eli aikanaan sit jää välivaiheet pois ja oleellinen tulee valmiiksi päässä hahmottamalla.

Tämäkin aihe oli kuplinut päässä jo kaiketi yli kuukauden, kunnes tuo kapselikonemainonta pisti kuohumaan yli ja oli pakko tarttua näppäimistöön tunteiden purkamiseksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

LOL
Vastasin saittiisi.

Henry

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Perkolaattorista ei saa cappuccinoa, varsinkaan nappia painamalla. "...edes kymmentä minuuttia"... heijaa, siinähän menisi melkein tunti työpäivän aikana kahvia tehdessä.

Toki muuten olen täysin samaa mieltä, kapselikeittimien käyttö on kuin norppien huviammuntaa, tuottavat käsittämättömän määrän muovisaastaa verrattuna muihin kahvinvalmistusmenetelmiin. Kun on niitä muitakin automaatteja.

Antti Jokinen

Minulla on Jura espressokeitin, johon laitan pavut, jotka kone sitten automaattisesti jauhaa. Siinä on myös maidon vaahdotin, tulee hyvät espressot ja saa myös tehdä hyvät cappuchinot. Kone on jo yli 10 vuotta vanha. Kerran pitänyt viedä huoltoon mutta toimii vieläkin hyvim.

Ei kukaan enään nykyään juo mitään filtterikahveja.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kymmenen vuotta sitten vielä pystyttiin tuottamaan kestäviä tuotteita, ainakin joillain tuotannonaloilla. Lisäksi lieneti löytyy muutamia yrityksiä jotka edelleen kilpailee tuotteen kestävyydellä, jotkut jopa tarjoten elinikäistä takuuta idioottivarmoille teoksilleen (tämäkään ei ole itseisarvo, sillä firma saattaa jo tietää että on viiden vuoden päästä konkurssissa ja yrittää puristaa ne viimeiset massit kuluttajilta).

En nyt tiedä tarkalleen mikä malli sinulta löytyy, mutta...:
Biletti-perkolaattori: 30€
Kapselikahvinkeitin: 75€
Jura-Espressokeittimet: 845€ - 7000€

Kyllä noilla hinnoilla pitääkin jo laitteen kestää. Samalla se rajaa 99% suomalaisista kuluttajista ostokyvyn/-halun ulkopuolelle.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Mikään perkolaattori (vai oliko se joku perkeleen bergolaattori) ei voita Lapin miehen oikeita nokipannukahaveja.

http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://img51.im...

Antti Jokinen

Olen siellä Lapissa kolme kertaa käynyt. Ei ole minun mieleeni. Liian sellainen junttimeininki minulle ja vielä kalliskin. Kun tahdon hangille ja laskettelemaan lähden mielummin alpeille. Siellä on sellainen sofistikoituneempi tunnelma. Ja kyllä kahvit maistuvat erinomaisesti vaikka Madonna di Campiglio kahviloissa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Etpä taija Antti tietää Lapista oikiastaan yhthään mithän. Ei Lappi ole mikhän Sääriselkä tai Levi yksinomhaan. Ja Lapin juntteihin kannattaa aina tutustua. Aina ne etelän jupit voittaa, joka lajissa. Itekehussa ainaski. Oon mieki usiamman kerran Alapeilla käynny, mutta eivät olheet kaksisia. Etes naiset siellä.

Mikä se semmonen sohvistikoituminen on? Mie se kerran yhtä morsianta riijasin, jonka nimi oli Sohvi.

Ja etpä taija kahavistakhan palijo perustaa, ku jotaki matonnaa mainostat. Kyllä mie ne matonnat tiijän. Yks kuormha-auton hinta on niihin menny....

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #20

No juu, täytyy myöntää, etten ole paljon muualla käynyt Lapissa, kuin turistikeskuksissa. Ja juntteina en tarkoittanut lappilaisia vaan pidin mielessä niitä etelänihmisiä, jotka sinne menee sikailemaan.

Jukka Mäkinen

Nokipannukahvin maun salaisuutena on maailman paras mauste. Kova nälkä.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen
Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

Ostin jo vuosi sitten. Kahvia menee juuri täsmämäärä ja alumiinikapselit kierrätetään metalliromuissa puruineen päivineen. Ja tulee vallan hemmetin hyvät espressot ja lungot.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Täsmämäärä kenties, mutta nettohinta kahville on silti kalliimpi yksittäispakkausten vuoksi. Kaiken lisäksi käsittääkseni vain kansipaperi on alumiinipinnoitettu ja pakkaus muuten muovia - korjaa toki jos olen väärässä.

Kierrätys on hieno asia, mutta ratkaisu se ei ole ennenkuin kaikki tarpeettomat turhakkeet voidaan kierrättää sataprosenttisesti. Sitä ennen pitää tuottaa mahdollisimman vähän roskaa.

Nautinnonhalu on ihan ok, mutta sitä tavoitellessa ei kannata unohtaa tulevien sukupolvien tarvetta puhtaalle ympäristölle.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Järjettömiä, paitsi Markkinamiesten mielestä, tullaisia turhia hilavitkuttimia on aivan liikaa.

Ikinä en tule moista turhaketta hankkimaan, se on satavarma.
Kahvinjuontikin kantsis lopettaa, kun se papu kasvatetaan ulkomailla.

Kesällä maisteltiin minttuteetä, sepä vasta oli hyvää ja kotimaista. Olisiko ollut omenaminttua kun kaveri laitti hautumaan. Taisi olla piparminttua myös matkassa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Tässäpä vielä linkki koskien kahvikapseleiden piratisointia:
http://yle.fi/uutiset/kovaa_pelia_kahvikapseleilla...

Toimituksen poiminnat

Sivut