Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Artisti, varo Alatalon arvoista argumentointia

Kansalaisaloitteen lähetekeskustelu oli tragikoomista katsottavaa. Asiantuntevimmat lausunnot, joita oletettavasti oli kirjoittamassa taustajoukkojen nuorempi sukupolvi, tulivat James Hirvisaarelta (m11) ja Oras Tynkkyseltä (vihr). Sen sijaan Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset näytti menevän sieltä mistä aita oli matalin ja kopioivan tekijänoikeuslobbareiden sanomaa jopa sanasta sanaan mieluummin kuin perehtyivät asiaan.

Noloa, erittäin noloa.

Eniten pisti vihaksi se, että usea kehtaa väittää etten minä (tai 52k muuta) olisi lukenut tai ymmärtänyt aloitetta. Ehkä sisällön ja ehdotuksen vaikutusten ymmärtäminen on vaikeaa keski-ikäiselle kansanedustajalle, mutta ei liian vaikea meille 80 -luvun taitteessa syntyneille, tietotekniikan aallonharjalta maailman muuttumista katsoneille.

Ainoa kiistakapula jonka vuoksi koko aloitetta on väitetty valheelliseksi tai harhaanjohtavaksi, koskee rikosvastuullisuuden poistamista kun ladataan laittomasta lähteestä. Asia ei ole kovin monimutkainen ja kuvittelisin että Mikko Alatalokin olisi tämän verran tekstiä ymmärtänyt jos sen olisi lukenut.

 

1.2 LAKI RIKOSLAIN 49 LUVUN MUUTTAMISESTA
 
49 luvun 1 §:n 4 momentti
 
Aloitteessa ehdotetaan kumottavaksi rikoslain 49 luvun 1 §:n 4 momentti.
 
Momentin  voimassa oleva muotoilu on "Tekijänoikeusrikoksesta tuomitaan myös se,  joka tietoverkossa tai tietojärjestelmän avulla loukkaa toisen oikeutta 1  momentissa mainittuihin suojan kohteisiin siten, että teko on omiaan  aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden  haltijalle."
 
Ehdotuksella palautetaan rikoslain verkkojakeluun liittyvä tekijänoikeusrikos siihen muotoon, mikä se oli ennen tekijäinoikeuslain muutoksen (821/2005) yhteydessä tehtyä rikoslain  muutosta (822/2005). Muutoksen yhteydessä rikoslain tekijänoikeusrikosta koskevasta kohdasta poistettiin vaatimus kaupallisesta tarkoitusperästä, mikäli teko tapahtuu tietoverkoissa.
Nykyisen lain mukaan tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkistössä ei toisin sanoen ole vaatimusta kaupallisesta tarkoitusperästä, vaan myös ei-kaupallisin tarkoituksin tehdyt loukkaukset ovat rangaistavia  tekijönoikeusrikoksina. Ehdotuksen tarkoituksena on luopua tästä: ehdotuksen mukaan vain kaupallisin tarkoitusperin tehdyt loukkaukset ovat tekijänoikeusrikoksia. Ei-kaupalliset tekijänoikeuslain loukkaukset sanktioitaisiin siis jatkossa tekijänoikeusrikkomuksina.

 

Kyllä, luettuani sen tiesin tasan mitä sillä ajetaan ja miksi se on kansalaisaloitteessa mukana. Allekirjoitin kansalaisaloitteen hyvällä omatunnolla, eivätkä perustelut ole monimutkaiset.

Teille päättäjille ja vaikuttajille avaisin asian seuraavasti:

  1. Rikollinen ei ole se, joka tekee itselleen kopion laittomasta lähteestä. Rikollinen on se, joka hyötyy taloudellisesti toisen tekemästä työstä.
  2. Ilmainen verkkopalvelu, joka ei erittele käyttäjien sinne lataamaa materiaalia, ei tulisi joutua oikeustoimien kohteiksi jos käyttäjä sinne lataa laitonta materiaalia.
  3. Verkkopiratismin onnistunut valvominen vaatii kaiken verkkoliikenteen jatkuvaa seurantaa, ja sen kontrollointipyrkimykset johtavat verkkoneutraliteetin menettämiseen.

Harva kansanedustajista uskalsi ottaa puheeksi TTVK ry:n valvonta- ja uhkasakotusoikeutta, eli tärkeimpiä syitä jonka vuoksi JTO-kansalaisaloitteessa edes vaaditaan 'taloudellinen hyöty' -ehtoa takaisin lainsäädäntöön.

Miksi yksityisellä toimijalla on oikeus sakottaa ihmisiä mielivaltaisesti ilman oikeusprosessia, jopa niin että poliisin aikaa voidaan käyttää kotietsinnän suorittamiseen? Tuleeko yksityisellä taholla olla oikeus seurata verkkoliikennettä?

Maailma muuttuu ja koska viihteen levittämisestä tulee halpaa - tai siis lähes ilmaista - aiemmin julkaisualalla toimineet yhtiöt tulevat menettämään paljon rahaa. Koska suuri osa noista tuloista valuu edelleen tuotantoyhtiöille, myös he vastustavat tekijänoikeuslain muuttamista. Artistit ovat tämän ketjun päässä, mutta osa heistä ymmärtää että vapaan leviämisen vuoksi keikkamyynnin tulot ovat tuplaantuneet alle kymmenessä vuodessa.

Suomen suurimmat eduskuntapuolueet eivät selkeästi ole maailman muutokseen valmiita. Pallo lainvalmistelusta on nyt siirretty Paavo Arhinmäelle ja nähtäväksi jää painaako Vasemmiston vaakakupissa enemmän tekijänoikeusmonopolin vanhentuneiden ansaintamallien valvontakoneiston tarve rikkoa yksityisyyttä, vai tiedon esteetön liikkuvuus ja internetin hyvinvointi myös tulevaisuudessa.

Arvoisat taiteilijat,

En ole huolissani teidän tuloistanne, ellette sitten tuota roskaa kuten Britney Spears tai Cheek. Sitomalla toimintanne vanhoihin julkaisukanaviin ja huonoihin sopimuksiin, suljette itseltänne tulonsaantimahdollisuuksia. Internet on teknologiaa, joka tekee levymyynnistä halpaa ja musiikilla elämisestä työtä. Erään muusikon sanoin; ehkä paluuta aikaan, jolloin artisti tienasi miljoonia vuodessa pelkästään levymyynnillä ensijulkaisusta kuolemaansa asti, ei ole.

Sen sijaan teidän tulisi nähdä monimutkainen verkosto, jonka avulla ylläpidetään studioajan, levypainon ja -jakelun tai keikkamainostuksen hintaa tai myös niiden ei-niin-myyneiden levyjen tuotantoa ja markkinointia tai kaatopaikallekuskaamista. Te maksatte tuloistanne myös valvontakoneiston, sekä sen tarvitseman lainsäädännön lobbaamisen.

Jos koette olevanne köyhiä, se ei johdu siitä että tuotannostanne pitävät ihmiset jakavat sitä muille jotka siitä pitävät. Jakaminen on altruistista toimintaa, joka tuo teille lisää näkyvyyttä, keikallakävijöitä ja oheistuotteiden ostajia. Köyhyytenne johtuu siitä, että prosessi jota käytätte tuotantonne saamiseksi yleisön kuuluviin maksaa edelleen aivan yhtä paljon kuin ennen verkon tuomaa vallankumousta. Teidän tehtävänne on nyt vaatia tuotannosta halvempaa ja itsellenne suurempaa osuutta katteista, jokaisella rintamalla.

Tekijänoikeuslaki tarvitsee päivitystä, lienette samaa mieltä. Tällä kannanotolla olen halunnut korjata vallitsevia harhaluuloja, sekä avata sitä, kuinka Internetin ja informaation vapaus tulevaisuudessa on hyvinkin riippuvainen siitä millainen lainsäädäntö sitä koskee.

Tiedon tulee jatkossakin olla tasa-arvoisesti saatavilla, muuten edessämme on kokonaan uudenlainen luokkayhteiskunta. Sen sijaan että rakentaisimme keinotekoisia rajoja oman hyvinvointimme turvaamiseksi, meidän tulee turvata kaikkien tasavertainen oikeus henkiseen ja tiedolliseen kehitykseen.

Terveisin,
Tapani Karvinen
k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Martti Laines

Netti on nopeasti ja pysyvästi muuttanut mm pop-tähtien ansaintalogiikan. Ennen tulos tehtiin levymyynnillä. Nyt se tehdään keikoilla, oheismyynnillä ja Spotify'n kaltaisilla 'biisinvuokramaksuilla'. Kokonaisia albumeita ostaa enää aniharva, ehkä yksittäisen mp3'sen.

Poliitikoille tämän ymmärtäminen taitaa olla lähes mahdotonta. Tekijänoikeusjärjestöille ja Alatalon kaltaisille reliikeille muutoksen hyväksyminen näyttää olevan mahdotonta.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Jos verkkoneutraliteetti on epäselvä käsite, tämä video avannee asiaa:
www.youtube.com/watch?v=HCUga5A-ZAw0

Kun sanon että taiteen tekijöiden tulisi taistella "jokaisella rintamalla" tehdäkseen tuotannosta halpaa, koen että taistelutantereen rajat alkaa halvempien treenikämppien vaatimisesta ja loppuu valtion taholta määräytyvän haitallisen sääntelyn, kuten rahankeräyslain, korjaamiseen. Taistelukentän keskiössä on kuitenkin tuotanto- ja myyntiketjun teknologinen vallankumous.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Teidän tehtävänne on nyt vaatia tuotannosta halvempaa ja itsellenne suurempaa osuutta katteista, jokaisella rintamalla."

Nimenomaan näin. Levyfirmathan Spotifynkin omistavat ja artistit saavat pähkinöitä.

Artistien pitäisi järjestäytyä tekijänoikeustahoja vastaan, eikä mennä lankaan kun nämä harhauttavat piratismin muka aiheuttamilla vahingoilla.

Toimituksen poiminnat

Sivut