Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Saamarin hipit, diilerit ja tavikset

  • Kansalaisaloite tarvitsee mainosta myös ja etenkin pikkukaupungeissa
    Kansalaisaloite tarvitsee mainosta myös ja etenkin pikkukaupungeissa

Kannabiskeskustelu on jälleen saanut uutta tuulta purjeisiin. Dekriminalisointi Nyt! -kansalaisaloite tarjoaa yksinkertaisimman tien lainsäädännön korjaamiseksi. Kansalaisaloite lisäisi lakiin yhden uuden pykälän, jonka perusteella henkilökohtainen käyttö tai siihen tähtäävä kannabiksen valmistus ei olisi rangaistavaa.

Haluan nyt puhutella kaikkia konfliktin osapuolia edistääkseni tilanteen ratkeamista nopeasti ja kivuttomasti.

Arvoisat hipit

Moni teistä on jo allekirjoittanut kansalaisaloitteen, sillä koette oikeuden omaan kehoonne olevan vain ja ainoastaan teidän oikeutenne. Kiitän tästä, mutta se ei vielä riitä. Tavoite on saavuttaa vielä 36 tuhatta allekirjoitusta, sekä lisäksi painostaa kansalaiskeskustelu siihen pisteeseen, että näemme ketkä kansanedustajat ja mitkä puolueet arvostavat yksilönvapautta, sekä voivat tunnustaa kannabiksen aseman laajasti käytettynä kansanpäihteenä, kuten se jo on.

Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kansalaisosallistumista. Teistä osa on toimessa tai työssä, joka estää avoimen keskustelun aiheesta. Osa teistä pelkää poliisia ja muita potentiaalisia seuraamuksia. Henkilökohtaisen kokemuksen perusteella huomautan kuitenkin, että mitä avoimemmin asiaa puolustatte, sen todennäköisempää on että virkavalta jättää teidät rauhaan.

SKY:n, Tusky:n kuin HPPry:n aktiivitoimijat harvoin joutuvat poliisin kanssa vaikeuksiin, sillä poliisit pääasiallisesti välttävät aktiivien jahtaamista. Aktiivit ovat tietoisempia oikeuksistaan kuin keskivertokansalaiset, heillä on olemassa yhdistyksen lainopillinen tuki apunaan ja kaiken lisäksi osa poliiseista on sympaattisia lainsäädännön korjaamiselle vaik'ei huumeidenkäytölle.

Poliisia toki kiinnostaa aina saada yksi oikeustoimiin johtava pidätys lisää henkilökohtaiseen listaansa napatuista rikollisista, mutta yhtään poliisimiestä tai -naista ei kiinnosta saada syytettä virkavirheestä, tai joutua selvittelemään tapausta oikeudelle. Olemalla näkyvä osa näitä verkostoja, syytesuojanne paranee huomattavasti.

Arvoisat keskivertokansalaiset

Teitä todennäköisesti kiinnostaa alkoholiveron laskeminen enemmän kuin kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopuminen. Ehkä teitä ei kiinnosta myöskään yksilönvapausnäkökulma, sillä kaikki harrastuksenne ovat toistaiseksi laillisia suomessa.  Haluaisin kuitenkin kertoa, miksi tämä aloite on myös teille - ja etenkin nettoveronmaksajille - tärkeä.

Henkilökohtaista käyttöä ei voida valvoa tunkeutumatta yksityiselle alueelle. Ainoa toimiva tapa valvoa kannabiksenkäyttäjiä, olisi hankkia kaikista epäillyistä tietoa teknisin apuvälinein, joko murtautumalla tietokoneelle tai salakuuntelemalla koteja. Valvonta ei ole halpaa ja sen maksaa loppukädessä veronmaksaja, kuten myös vankilatuomiot. 

Kansalaisaloite ei laillista kannabiksen myyntiä, joten se noin puolen miljardin euron liikevaihto säilyy pimennossa eikä siitä haittaveroja saada kerättyä. Se kuitenkin säästäisi poliisin esitutkintakuluista kymmenisen miljoonaa euroa ja toisen vastaavan summan vankeinhoidosta. Lisäksi tekin ehkä ymmärrätte kansanterveydellisen näkökulman, eli kannabiksen erottamisen muista päihteistä, kuten synteettisistä huumeista sekä järjestäytyneestä rikollisuudesta toisi säästöjä joita nykytilanteessa on vaikea mitata.

Arvoisat diilerit

Aloite ei todennäköisesti ole teidän etujenne mukainen, sillä menettäisitte paljon asiakkaita heidän siirtyessä kotikasvattajiksi. Te, joilla on kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, todennäköisesti olisitte lähes kaikki työttömiä.

En siis usko teidän tai kovan linjan huumausainepoliisien äänestävän omaa työllisyyttään vastaan, vaikka ehkä teistäkin osa haluaisi siirtyä lailliseen kaupankäynnin malliin kuten Hollannissa. Vetoan kuitenkin siihen pieneen yhteisöllisyyden tunteeseen mikä teissä saattaa vielä elää: auttakaa lopettamaan tämä järjettömyys, mainostakaa kansalaisaloitetta asiakkaillenne - vaikka se sitten veisi teiltä elannon.

Arvoisat kuumottajat

Jos kansalaisaloitteen allekirjoittaminen verkossa huolettaa, niin suosittelen toimittamaan allekirjoituksen paperilla. Digitaaliset kannatukset todellakin on tietyissä tilanteissa tarkastettavissa, vaikkei ne julkisia olekaan. Sen sijaan paperisten kannatusilmoitusten allekirjoittajat ovat verrattain hyvin turvassa. Paperilla toimitettujen kannatusilmoitusten läpikäyminen on liian vaivalloista, joten niitä ei OM pyynnöstä kenellekkään luovuta.

Dekriminalisointi Nyt! -kampanjalle olisi erittäin tärkeää tavoittaa ihmisiä myös pienissä kunnissa - siis siellä missä sosiaalinen painostus on kaikkein kovin. Jos uskallat astua kuumotuskaapista ulos omalla paikkakunnallasi, ota rohkeasti yhteyttä kampanjan taustatiimiin ja pyydä flyereitä jaettavaksi, julisteita liimailtavaksi tai kannatusilmoituskansio täytettäväksi.

Maailman trendien perusteella sanoisin ettei tässä voi enää montaa vuotta mennä, mutta mitä useampi meistä sen eteen puurtaa, sen nopeammin tämäkin nyanssi on korjattu ja päästään niiden oikeiden päihdeongelmien ratkomiseen.

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Piraattien puheenjohtaja, Turun seudun kannabisyhdistyksen toiminnanohjaaja ja mukana Dekriminalisointi Nyt! -kampanjan taustajoukoissa.
Jos tykkäsit tästä artikkelista, tykkää myös Facebookissa tai seuraa Twitterissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Dekriminalisointi turvaa kannabisrikollisuuden. On mahdotonta tietää, mikä puska tuottaa ainetta omaan käyttöön ja mikä myyntiin menevää. Eikö laillistaminen ole paljon loogisempaa? Kuluttajat saisivat parempilaatuisen laillisen vaihtoehdon ja valtio saisi satojen miljoonien tulot.

Laillinen vaihtoehto on siis se, joka tuhoaa rikollisuuden. Dekriminalisointi poistaa joitain kannabiksen haitoista, mutta raha jää rikollisille. Suurten massojen siirtyminen kotikasvattajiksi ei ole todennäköistä.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Siinä olen samaa mieltä, että laillistaminen Hollannin tapaan olisi parempi vaihtoehto koska haittaverot. Suomen päihdepoliittinen kulttuuri ei vaan ikävä kyllä ole lähelläkään sitä pistettä että tämä keskustelu voitaisiin avata. Siksi siis ensimmäinen askel.

Sen sijaan en näe syytä miksei jokainen halukas voisi kasvattaa hamppunsa itse, varsinkin kun laatutietoisuus suomessa on korkea HuPu:n ja KaLainfon vuoksi ja jokainen voi kasvattaa mitä ikinä haluaa. Jos se ei ole rangaistavaa, se kyllä söisi terävimmän kärjen järjestäytyneeltä rikollisuudelta, koska se olisi halvempaa.

Se satunnainen kotikasvattajien harrastama myynti kaveripiiriin ei myöskään mielestäni ole ongelma. Pienessä asunnossa ei voi kiloja tuottaa, jolloin pimeät tulotkin jää niin pieneksi että sillä tienattu raha jää pääasiassa kotimaan kiertoon. Tärkeintä että ne rahat ei mene automaattisesti ulkomaille, terrorismin, muun rikollisuuden tai poliitikkojen rahoittamiseen.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Kotikasvattaminen ja pienmyynti sisältää ongelmia. Tällaisessa kaupassa myyjä saattaa haluta huijata esimerkiksi lisäämällä vaarallisia täyteaineita tuotteeseen. Ilman huijaustakin tuote on laillisesti tuotettua kasvia huonolaatuisempaa, koska alalla ei ole minkäänlaista laadunvalvontaa. Valtion kontrollissa laatutekijät on säädeltävissä.

Vaikka kyseessä ei ole yksittäisten tuottajien kohdalla miljoonabisnes, on kyseessä kymmenettuhannet kymmenien tuhansien eurojen bisnestä pyörittävät pikkubisnekset. Raha jää varmaankin kotimaahan, mutta harmaata taloutta kaikki tyynni. Laillistaminen tuo sekä yrittäjille että kuluttajille merkittävästi paremman aseman.

Kansantaloudellisesti on järkevää, että hamppua kasvattavat ainoastaan suuremmat tuottajat ja hifistelijät. Samalla lailla kuin oluen tapauksessa. Ei ole mitään järkeä, että ihminen, joka vain haluaa sätkän lauantaisin, joutuisi kasvattamaan omaa kasvia. Työnjako kunniaan!

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen Vastaus kommenttiin #4

Kannabiksen painon jatkaminen lakalla kuuluu ainoastaan järjestäytyneen rikollisuuden tapoihin - eli sen possen joka haluaa maksimoida voittonsa. Kotikasvattajat ei tietääkseni sellaista harrasta, sillä mainehan siinä menee. Sosiaalinen rankaisu toimii myös niissä piireissä eikä kukaan kaveriaan halua myrkyttää.

Jotenkin tuntuu että meillä on kovin erilainen kuva kotikasvattajasta. Noihin kymmeniin tuhansiin toki mahtuu monenlaista toimijaa ja useita motiiveja.

Toki, koko tuotanto- ja myyntiketjun laillistaminen on kansantaloudellisesti järkevintä, mutta tässä on monta reaalipoliittista mutkaa matkassa. Suurin tietenkin päättäjien asenne, toiseksi suurin kansainväliset sopimukset joista Suomen pitäisi irtaantua.

Rajanaapureiden painostuksen vuoksi on helpompi ottaa tämä ensimmäinen askel nyt, ja keskustella politiikan uudistamisesta sitten kun aletaan ensin saamaan faktuaalista dataa kentältä.

Emme ole kovinkaan eri mieltä, mutta pitää muistaa se reaalipolitiikka. Ikävä kyllä vaikka kannabiksen lainsäädännöllisen aseman muuttamista haluavia on satoja tuhansia, olemme silti (toistaiseksi) vähemmistössä.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Jokaista 210:ntä FB-tykkääjää kohti kerron yhden näkemäni tai kuulemani esimerkin siitä kuinka poliisi myöntää erikoiskohtelua kannabisaktiiveille. Näitä ei tosin riitä tuhannelle tykkääjälle ja loppukädessä todisteitahan minulla ei ole osoittaa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Ekat 210 tuli täyteen joten, erään laillistamiseen tähtäävän yhdistyksen aktiiveilta tullutta tarinaa:

Joskus viime vuosikymmenen puolessa välissä kolmannen osapuolen sähläyksen seurauksena poliisit päätyivät tekemään kotietsinnän epäillyn asuntoon. Taloudesta löytyi runsas loppuvaiheessa oleva kannabissato. Lisäksi poliisit kiinnittivät erityistä huomiota työhuoneen pöydältä löytyneisiin papereihin, jotka osoittivat että henkilö on yhdistyksen toiminnassa mukana, ja minkä epäilty myös kuulusteluissa kertoi.

Kotietsintäpöytäkirjaan merkittiin alle kolmasosa siitä sadosta minkä tekijä olisi kerännyt vaikka poliisin pahantahtoisuuden seurauksena määrä olisi voinut olla vielä suurempi, jos he olisivat punninneet myös ne osat kasveista mitkä ei loppukäyttöön päädy, kertoo tarina.

Disclaimer: Kuulopuhetta, uskoo ken uskoo. Nimiä, tarkkoja päiviä tai osoitteita minulla ei ole tiedossa.

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Tämä keskustelu kannabiksesta ja huumeista on lähtenyt käyntiin väärästä päästä. "Huumeiden laillistaminen" kuulostaa pahalta tavallisen ihmisen korvissa, sillä huumeet on totuttu yhdistämään kovaan rikollisuuteen, syrjäytymiseen, vankiloihin, väkivaltaan, mielenterveysongelmiin, yliannoskuolemiin sekä kirjavaan joukkoon sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ongelmia.

Keskustelu pitäisi kohdistaa kieltolain tarpeellisuuteen ja sen haittoihin. Asiaan perehtymättömän kansalaisen yllätykseksi nuo huumeongelman lieveilmiöksi ymmärretyt haitat (rikollisuus, syrjäytyminen jne.) voidaan helposti osoittaa suuelta osin kieltolaista johtuviksi - ei huumeista. Itse huumeongelma on kieltolaista huolimatta, globaalillakin tasolla, melko mitätön kansanterveydellinen ongelma. Maailmassa on ongelmakättäjiä arviolta 25-30 miljoonaa, ja jos tätä vertaa vaikka alkoholiongelmaisten määrään, huomaamme puhuvamme aivan eri koko luokan ongelmista.

Onko huumekieltolaki onnistunut kitkemään huumeiden käyttöä? Yksi kieltolain paradokseista on se, että se on lisää kiinnostusta ja sitä myöten kielletyn aineen käyttöä. Tästä löytyy lähihistoriasta runsaasti esimerkkijä. Esimerkiksi 1700-luvulla kahvikielto teki suomalaisista eniten maailmassa kahvia juovan kansakunnan. Ennen kieltoa kahvi oli vain yläluokan harrastus, mutta kiellon ansiosta se levisi myös rahvaan keskuuteen. Alkoholikieltolaki ymmärrettiin romuttaa siihä vaiheessa kun alkoholin kulutus oli kolminkertaistunut ja henkirikoksia tehtiin 11 kertaa enemmän kuin muissa pohjoismaissa. Miten sitten huumekieltolain kohdalla on käynyt?

Ennen huumekieltolakia Suomessa oli 200-500 ongelmakäyttäjää, nyt heitä arvioidaan olevan 20 000-30 000. Suhde muissa Euroopan maissa suurinpiirtein samalla tasolla. Kannabista sai apteekista kuten heroiiniakin, mutta niiden nauttiminen viihde- tai päihtymistarkoituksessa oli harvinaista. Selkeimmin tämä kieltolain paradoksi nähdään globaalilla tasolla. Vielä vuonna 1971 (huumesota ja globaali huumekielto käynnisti tuolloin) maailmanlaajuinen marihuanatuotanto oli 40 000 tonnia, kokaiini 800 tonnia ja heroiinia valmistui markkinoille 500 tonnia. Tänä päivänä nuo tuotantoluvut ovat kaikki yli 30-kertaisia.

Kieltolaki herättää tällaisen kiellety hededelmä-efektin juuri kapinoivassa nuorisossa. Osalle heistä huumeiden käyttö tuottaa ongelmia, osalle ei.

Miksi huumekieltoa ylläpidetään, vaikka tiedetään että se on toiminut erinomaisena kansainvälisen rikollisuuden kasvualustana. Huumekauppa on miltei kaikkien rikollisjärjestöjen pääelinkeino, ja huumekauppa on tehnyt näistä järjestöistä todella voimakkaita, jotka osallistuvat politiikkaan, levittävät korruption kaikille yhteiskunnallisille tasoille. Huumekauppa on integroitu yhteiskuntaan.

Traaginen totuus huumekieltolaista on, että se hävittää yhteiskunnallisen moraalin. Meilläkin on tästä esimerkkinä tapaus Aanion esille tuomat seikat. Poliisin ja rikollisten yhteistyö on muualla maailmassa arkea, mutta meillä tämä on uutta. Äskettäin USA:ssa paljastui meksikkolaisen Sinaola-kartellin, DEA:n ja CIA:n yhteistyösopimuksesta. Meksikon voimakkain kartelli sai monopolin tuoda kokaiinia maahan ja vastineeksi se toimitti tietoa kilpailijoistaan.
Tosin jo 1970-luvulla tiedettiin CIA:n toimivan aktiivisesti huumekaupassa.

Huumekieltolaki on surkeasti epäonnistunut YK:n sille asettamiin tavotteisiin nähden, mutta USA:n pankkijärjestelmä, suurimmat pankit, useat monikansalliset yritykset, länsimaiden eliitti haluavat pitää sen yllä vaikka väkisin. Kieltolain ansiosta huumebisnes on 500-800 miljardin bisnes, jonka varat pestään USA:n suurimpien pankkien toimesta.

Ja kaikki CIA:n yhteistyökumppanit saavat automaattisesti juridisen immuniteetin ja heihin kohdistuvat tutkimukset jäädytetään "kansallisen turvallisuuden" nimissä. Esimerkiksi Wachovia, yksi USA:n suuimmista pankeista, jäi äskettäin kiinni 378 miljardin dollarin pesemisestä Sinaola-kartellille. Sanktiot? Ketään ei asetettu syytteeseen ja pankki maksoi liittovaltiolle 150 miljoonaa dollaria "huolimattomuudesta rahanpasusäädöksien noudattamisesta". Kumma kyllä, tällaiset skandaalit eivät ylitä suomalaisen valtamedian uutiskynnystä.

Lyhyesti sanottuna, meillä on pieni huumeongelma ja sen piilossa koko luokassa valtava, tuhoava ja todellinen ongelma: huumekieltolaki joka tekee huumeista kultaa kalliimpia. Tämä kieltolaki on yksi maailman suurimmista huijauksista ja sen tiedostaminen yleisesti olisi mielestäni tärkeämpää kuin jonkun yksittäisen huumeen, tässä tapauksessa kannabiksen, laillistaminen tai sen dekriminalisoiminen.

Kiitos silti hyvästä kirjoituksesta. Tarkoitukseni on allekirjoittaa ko. kansalaisaloite.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Rikollisuus" vähenisi (poliisi voisi keskittää voimansa kunnon rikoksiin). Diilereiden kauppa romahtaisi tuolta osin. Suomi saisi verotuloja (mikäli älyäisi hoitaa asiat tupakan tapaan eli kannabis kauppoihin, mutta veroa päälle), joita Suomi kipeästi tarvitsee. Eikä Suomen tarvitse olla tässä edes edelläkävijänä, koska esimerkkejä maailmalta on jo tarpeeksi eivätkä yhteiskunnat ole minnekään romahtaneet.

Hmmm... about nolla haittapuolta ja iso kasa hyviä puolia. Ihme että tästäkin vielä keskustellaan. Pelkästään rikollisuuden väheneminen ja verotulojen (mahdollinen) kasvu ovat itselleni sen verran suuria pointteja että about pakko kai se on nimi tuohon aloitteeseen laittaa.

Misse OuiOui

Mielestäni tässä ikuisuuksia kestäneessä kannabiskeskustelussa keskitytään vääriin laillistamisen syihin. Toki yksilönvapaus, omatoimidouppaus ja siitä saatavat veroeurot ovat aiheina mediaseksikkäitä, mutta samalla typistävät keskustelun lähinnä päihdekäyttöön ja sen ongelmiin.

Tosiasiassa kyseinen kasvi on merkittävämpi lääkkeenä, mutta tutkimustulokset ei-psykoaktiivisten kannabinoidien parantavista vaikutuksista muun muassa eri syöpiin ja autoimmuunisairauksiin hukkuvat päihdepoliittisen keskustelun syövereihin.

Toisin sanoen, henkilökohtaisesti itseäni harmittaa, että näin hieno kasvi ja todellinen superfood, on stigmautettu vuosikymmenien ajan vaaralliseksi huumeeksi ja näin ollen bannattu myös kannabiksen ei-psykoaktiivisten ominaisuuksien käyttäjiltä.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Keskustelu tuntuu itseohjaantuvan päihdeteeman ympärille ja lääkehyödyt unohtuvan täysin. Näemmä blogaukseni perusteella syyllistyin edesauttamaan asiaa ja unohtamaan täysin alaotsikon "arvoisat kipupotilaat ja heidän omaiset". Toisaalta, asia varmaan niin laaja että ansaitsee oman tilansa mut jos kokeilen lyhyesti...:

Dekriminalisointi henkilökohtaiseen käyttöön antaisi myös apua tuhansille kroonisesta kivusta kärsiville suomalaisille. Nykytilanteessa reseptiä haluavan ensimmäinen haaste on löytää lääkäri, joka uskaltaa uhmata lääkevalvontavirastoa. Jos/kun reseptin saa edessä on vielä 6-8kk kestävä paperirumba, jonka jälkeen ulkomailla tuotettua kannabista voi käydä hakemassa apteekista - siis joko Turusta tai Helsingistä. En ole varma saako lääkkeestä kelakorvausta, mutta ainakin sairaseläkkeellä oleville se kustannetaan veronmaksajien rahoista.

Kotikasvatuksen sallimisella kipupotilas saisi ensimmäiset lääkekannabiksensa jo neljässä kuukaudessa ja sen kustannukset (sähkö, vesi) olisivat mitättömät verrattuna Bedrocanin tarvitsemaan byrokratiarumbaan tai kannabiksen kuskaamiseen euroopasta pienissä erissä lentokoneilla. Dekriminalisointi auttaisi siis myös taloutta yleisesti, sekä ympäristöä unohtamatta lääketieteellistä apua sadoille tai tuhansille potilaille.

Lisätietoja aiheesta googlaamalla tai os. http://www.laakekannabis.fi/

Toimituksen poiminnat

Sivut