Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Puoluetuet vs vaalirahoitus

Vuosien saatossa meille on kehittynyt kaksi sääntökokoelmaa demokratian tukemiseksi taloudellisesti. Vaalirahoitus antaa mahdollisuuden ehdokkaiden ja puolueen tukemiseen syitä kyselemättä. Puoluetuki takaa että eduskunnassa istuvalla puolueella on varaa toimintansa ylläpitämiseen. Lisäksi puolueilla on käytössään tiedotus- ja viestintätuki, sekä nuorisojärjestöjen varoja, mutta ei keskitytä niihin nyt.

Vaalirahoituksen säännöt antaa myöten anonyymit lahjoitukset 1500:n euroon saakka, mutta järjestelmää on helppo kiertää, etenkin rahanahneiden ehdokkaiden avulla. Puoluetukea taas jaetaan vain eduskuntaan vaalituloksella yltäneille puolueille, sen kokonaismäärä on huimat 34 miljoonaa euroa vuodessa ja määrän trendi on ollut pääasiassa nouseva lain synnystä saakka. Ensimmäinen on vapaaehtoisesti annettua tukea, toinen verovaroin kerättyä.

Olisi helppo sanoa että molemmista täytyy päästä eroon ja että antaa roskaväen selvitellä tilanne itse. Todellisuudessa se johtaisi siihen että puoluepoliittinen yhteiskunnan ohjaus olisi vain varakkaiden etuoikeus ja rahat toimintaan liikkuisi pimennossa. Koen ettei fasismi kulkisi kovin montaa askelta jäljessä.

Ei auta kuin etsiä parempi ratkaisu

Piraattipuolue etsi omaa kantaansa viime kesänä puoluekokouksessa. Lähes kaikki olivat yhtämielisiä näkemyksemme luonteesta, paitsi siitä pitäisikö tukea antaa 5€ vai 10€ per ääni, kun tällä hetkellä puoluetukea maksetaan per ääni -laskettuna noin 12,25€. Emme päässeet yhteisymmärrykseen summasta, joten klausaali päätyi puolueohjelmaamme seuraavanlaisena:

"Puoluetukea maksetaan nykyään tietty määrä kutakin kansanedustajapaikkaa kohti.  Piraattipuolue haluaa muuttaa puoluetuen sellaiseksi, että nykyinen puoluetuki jaettaisiin saatujen äänien perustella. Puoluetukea on maksettava myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille, toisin kuin nykyään. Tällöin yksikään ääni ei menisi hukkaan vaan parantaisi  vähintään puolueen taloudellista asemaa."

Valtion säästökuurin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vuoksi olisin toivonut että olisimme päässeet yhteisymmärrykseen viidestä eurosta, tai jopa sitäkin pienemmästä summasta per äänestäjä. No ehkä seuraavassa puoluekokouksessa, kenties sinun avullasi.

Kai tätä nyt on muutkin ehdottaneet?

Näin oletin, mutta toistaiseksi ei ainakaan vallankahvaan päätyneistä puolueista ole vastaavaa ratkaisua puoluetuille ehdotettu. Jopa Vasemmisto tuntuu keskittyvän mieluummin vaalirahoitusta vastaan taistelemiseen, se kun on hyvä vihollinen politiikkaa seuraavan tuulipukukansan silmissä - skandaali, jossa kaikki kolme suurinta puoluetta rypivät vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen.

Itse en taistele vaalirahoitusta vastaan, sillä kaipaan sitä kipeästi itsekin. Sen sijaan puoluetuki tulee ensisijassa ulottaa myös eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin ja sen määrää kohtuullistaa mitä pikimmiten. Nähdäkseni tämä on tärkein tapa taistella vallan sementoitumista vastaan sillä ikävä kyllä, raha on myös valtaa.

Piditkö blogauksesta? Lisää löytyy verkostoitumalla SoMessa.
k4rv1n3n.net  / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Suomen eduskuntavaaleissa äänestysprosentti on ollut korkeimmillaan vuonna 1966, jonka jälkeen tasaisesti laskenut. Puoluetukijärjestelmä nykymuodossaan otettiin käyttöön vuonna 1967. Korrelaatio ei välttämättä tarkoita kausaliteettia, eli aivan yhtä hyviä syitä äänestysinnon laskemiselle on television ja viihteen yleistyminen, vaurauden lisääntyminen kuin D-vitamiinisuositusten rukkaaminenkin. Pistää kuitenkin miettimään.

Noh, demokratiabarometrin mukaan suurin syy jättää äänestämättä on se, ettei äänestäjä löydä itselleen sopivaa puoluetta tai ehdokasta. Näissä vaaleissa taitaa olla eduskunnan ulkopuolisia puolueita esillä enemmän kuin koskaan aiemmin, joten toivon että menneisyyden passiivisuudesta päästään yli. Sitä Rikukin toivoo: http://imgur.com/sqfo3EO

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Mahtava idea sitoa puoluetuki annettuihin ääniin. Lopultakin pienet puolueetkin saisivat rahaa, vaikka eivät olisi saaneet kansanedustajaa eduskuntaan!!

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Ja äänestäjä konkreettista vastinetta äänestyspäätökselleen!

Mitään satoja tuhansiahan ei eduskunnan ulkopuolelle jäävä puolue saisi vaan muutamia tonneja käyttörahaa toiminnan ylläpitämiseen. Kaavailemieni sääntöjen mukaan tuki loppuisi siihen kun puoluekirjakin loppuu. Ainakin järjestelmä olisi tasavertaisempi kaikille osapuolille.

Toimituksen poiminnat

Sivut