Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Moderni imperialismi

  • Krimissä sodittiin jo 150 vuotta sitten
    Krimissä sodittiin jo 150 vuotta sitten

Tänään Ukrainan autonominen alue Krim äänestää siitä liittyykö alue Venäjään vai ei. Kansanäänestys on kiistanalainen työkalu, sillä loppukädessä asiasta päättää Ukrainan hallitus. Hulluinta tilanteessa lienee se, että farssi on alkanut kielipolitiikasta joka kulminoitui Kievin Maidanin aukion laukauksiin, jossa yhdet ampujat valitsivat kohteekseen sekä mielenosoittajia että poliiseja. Tempaus oli malliesimerkki siitä, kuinka kytevä tilanne saadaan nopeasti leimahtamaan. Tekijöistä ei vieläkään ole yksimielisyyttä.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä harrastavat kulttuuri-imperialismia. USA:n hegemonia perustuu mielipideohjaukseen massiivisen viihdeverkoston avulla, jota tarvittaessa laajennetaan perinteisellä sodankäynnillä. Venäjä vuorostaan haluaa ottaa kaikki maailmalla olevat kansalaiset avosylin vastaan myöntämällä passeja ja turvaamalla heidän hyvinvointinsa vaikka toisen valtion rajojen sisällä.

Länsimaistuminen on myös kulttuuri-imperialismia

Ukrainan tilanteen voi tuoda lähemmäs suomalaista kokemuspiiriä kuvittelemalla että Suomi olisi muuttanut kielilakiaan niin että ruotsin kieli ei olisi enää virallinen kieli. Tilanne kärjistäisi entisestään "kielivihaa" kenties johtaen vähemmistöön kohdistuvaan väkivaltaan. Kokiessaan että Ruotsin kulttuuriperilliset eivät enää ole turvassa suomalaisten joukossa, Ahvenanmaa haluaisi järjestää kansanäänestyksen Ruotsiin liittymisestä.

Luonnollisesti Suomella on sekä taloudellisia että sotilaallisia intressejä pitää kiinni Ahvenanmaasta, eikä luovutussopimus kuulosta todennäköiseltä. Kävi kansanäänestyksessä miten kävi, se tuskin saanee kansainvälistä tunnustusta vaan päätös säilyy isäntävaltion hallituksella.

Kuinka syvältä todellisia syitä sitten löytyy?

Käytännössä Venäjän halu turvata myös maailmalla elävät kansalaisensa sotilasvoimin on huonoa taloudenpitoa. Todennäköisemmin Krimin miehityksessä on kyse Venäläisten tukikohtien tai maakaasuputkien hallinnan turvaamisesta. Yhdysvalloilla vuorostaan on intressi syventää otettaan Euroopan puolustuksesta kasvattamalla NATO -intoa. Varsinainen sota olisi heillekin pelkästään huonoa taloudenpitoa, jollei sotateollinen kompleksi eläisi tuhotun kaluston tilalle myydystä. Kiitos kalustostandardit.

Onneksi EU ei ole vielä valmis suursotaan, mutta sitäkin suuremmalla syyllä kaivattaisiin yhteistä ulkopolitiikkaa välttääksemme konfliktin eskaloitumisen. Ensimmäinen yritys oli unionin parlamentin päätöslauselma, joka vaatii Venäjää vetämään joukkonsa pois Ukrainasta tai tilanne johtaa taloudellisiin sanktioihin. Päätöslauselman perustelut olivat toki kohdallaan, mutta koen parlamentin pullistelun Venäjän edessä olevan hiukan hampaatonta. Sotaa emme halua, emmekä siihen kykene vaikka tilanne Krimissä huomenna räjähtäisi.

Jos jotain hyvää pitää päivän maailmanpolitiikasta keksiä, niin sanottakoon etten usko tämän konfliktin johtavan sotaan jossa Suomi on mukana. Katson että itsenäinen Suomi on turvassa Venäjän sotatoimilta niin kauan kuin kukaan ei voi käyttää maaperäämme hyökätäkseen itään. Jotta asia olisi tulevaisuudessakin näin, suosittelen kiinnittämään erityistä huomiota kulttuuri-imperialismin ilmentymisen muotoihin, oli se sitten läntistä tai itäistä, uskonnollista tai korporaatioiden keksimää.

k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Kuvalinkki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jan Hurrin analyysi on ensimmäinen realistinen arvio Ukrainan tapahtumien taustoista seuraamissani medioissa.
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/03/16/k...

ETA-jäsenyyteen perustuva, itsenäinen Suomi olisi hyvin johdettuna tänään aivan mahtavassa iskussa niin kauppa- kuin ulkopoliittisesti, mutta ei riittänyt maltti vaurastua.

Köyhtymiseen on sentään poikkeuksellisen hyvät eväät, jos sitä meriitiksi voi laskea.

Toimituksen poiminnat

Sivut