Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Piraattipuolue €xplained

  • Piraattipuolue €xplained
  • PPEU:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Amelia Andersdotter Brysselin perustamiskokouksessa. Kuva ccby Rick Falkvinge
    PPEU:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Amelia Andersdotter Brysselin perustamiskokouksessa. Kuva ccby Rick Falkvinge

Suomen Piraattipuolue osallistui ensimmäistä kertaa vaaleihin 2011 ja nousi viidellätoista tuhannella äänellä eduskunnan ulkopuolisista puolueista suurimmaksi. Kansainvälisesti eri tasoisia vaaleilla valittuja virkoja piraatit ovat keränneet useita satoja vuosien 2009-2014 -välillä. Viime kuussa perustettiin Euroopan Piraattien kattojärjestö Brysselissä pidetyssä konferenssissa.

Piraattiehdokkaalla saattaa näissä vaaleissa olla jopa neljä ohjelmaa mitä seurata. Euroopan Piraattien yhteinen ohjelma, puolueen periaateohjelma ja siitä johdettu eurooppa -ohjelma sekä mahdollinen henkilökohtainen ohjelma. Periaateohjelma on yksisivuinen linjanveto piraattiagendan keskeisistä kohdista, eikä muut ohjelmat saa olla sen kanssa ristiriidassa.

Eurooppa -ohjelmamme

Euroopan Unioni on menetelmä järjestäytyä eurooppalaisen kansalaisyhteiskunnan rakentamiseksi. Talousalueena olemme maailman suurimpia, mutta sisäiset erot niin taloudellisesti kuin sosiaalisesti ovat huimaavia. Piraattipuolue katsoo että EU:n sisäisen yhteistyön syventäminen ei kannata ilman todellista eurooppalaista kansalaisyhteiskuntaa. EU:n tulee avata unionista riippumattomia mahdollisuuksia kehittää eurooppalaista yhteistyötä, sekä mahdollisuuksia kokeilla eriäviä käytäntöjä parhaiden ratkaisujen löytämiseksi. Unionin valtaa on tulkittava suppeasti.

Tavoitteen edistämiseksi ideoiden, ajatusten ja informaation vapaa liikkuvuus tulee olla turvattu. EU:n kansalaisilla tulee olla oikeus päästä käsiksi päätöstentekoelinten tietoon ajoissa, sekä tarvitaan vahva kansalaisaloite ja -kysymys. Antaisimme parlamentille aloiteoikeuden, mahdollisuuden ohittaa komissio sekä valitsisimme komission presidentit suorilla kansanvaaleilla komissionimitysten sijaan. Koemme että jäsenvaltioilla tulisi olla selkeä menetelmä kuinka erota EU:sta.

Emme valita että EU:n 130:n miljardin euron budjetti olisi liian suuri tai pieni, tosin toivoisimme sen painottuvan enemmän tieteen, tutkimuksen ja opetuksen puolelle. Emme myöskään katso että jäsenvaltioiden kuuluisi olla yhteisvastuullisia toistensa veloista. Jos eurokriisi pitkittyy, euroalue tulisi jakaa pienempiin osiin samankaltaisten talouksien kanssa. Vaadimme että EU valvoo pankkeja avoimesti toimivan valvontaviraston avulla, kuten suuryrityksiäkin.

Lisäksi koemme ettei EU tarvitse kansallisvaltioista riippumatonta puolustusta, eikä vastaavaa teollisuuden ja puolustusviranomaisten yhteenliittymää kuin Yhdysvalloissa.

Mediahiljaisuudesta....

Suomen Piraattien lehdistötiedotteet eivät ole viimeisen vuoden aikana olleet kovinkaan suosittua käyttistä median arjessa, eikä näkyvyyden saaminen asialle tai ehdokkaille ole vieläkään haasteetonta. Mediakynnys on onneksi ylittynyt yksityisyydensuoja-, rahankeräys- ja tekijänoikeusrikkomusten uhkasakkoasioissa. Puolueemme antama tuki Dekriminalisointi nyt! -kansalaisaloitteelle unohtui kuitenkin uutisoimatta, vaikka VaNu:n ja ViNo:n tuesta kerrottiin pienemmissäkin lehdissä. Koen että tämäkin pieni asia koettaisiin yhteiskunnallisesti merkittäväksi, koska olemme huottavasti enemmän kuin puolueen nuorisojärjestö.

Piraattipuolue on kansainvälinen liike, jonka sisäinen yhteistyö saavuttanee uuden tason PPEU:n myötä. Tavoitteena on 25 MEPpiä  seitsemästä jäsenvaltiosta, mikä antaisi mahdollisuuden piraateille toimia omana parlamenttiryhmänä. Näillä näkymin suuri enemmistö piraattien MEPeistä tulisi Saksasta, mutta vahva Ruotsalainen edustus - Amelia  Andersdotter ja Peter Sunde pyrkimässä komission presidentiksi - antaa  pohjoismaidenkin piraateille mahdollisuuden mediasodan voittamiseen.

...ja äänen kantokyvystä

Eurovaaleissa 2014 jokainen Suomalainen voi ensimmäistä kertaa äänestää Piraattia. Selkein äänestäjädemografiamme, eli 18-34 -vuotiaat kattaa yli miljoona suomalaista. Demokratiaindikaattori kertoo kolmanneksen tuosta ryhmästä jättäneen aiemmin äänestämättä koska sopivaa puoluetta tai ehdokasta ei ole löytynyt. Pystyykö piraatit tavoittamaan ja tarjoamaan massoille vaihtoehtonsa - se on teistä kiinni.

Oletan että vaalikamppailu jossa ei ole alueellisia äänestysrajoja voitetaan tai hävitään sosiaalisessa mediassa. Ikävä kyllä SoMeista suurin kiristää nykyään käytännöillä, jotka eivät tee tavoittamisesta ilmaista tai yksinkertaista. On kuitenkin kolme simppeliä keinoa kuinka voit auttaa ennen äänestyspäivää.

  1. Liity ja kutsu ystäväsi mukaan Piraatit Europarlamenttiin! FB-tapahtumaan.
  2. Seuraa suosikkiehdokkaitasi, tykkää, kommentoi ja jaa heidän sisältöään.
  3. Kun joku ottaa puheeksi eurovaalit, kerro äänekkäästi kannattavasi Piraattipuoluetta.

Suomalainen piraatti Euroopan parlamenttiin vaatii edellisten eduskuntavaalien äänisaaliin kymmenkertaistamista. Historiallisesti on ensimmäinen kerta kun koko maassa, sekä lähes koko euroopassa on mahdollista äänestää Piraattia. Jos poliittisen ajattelutavan muuttaminen tarvitsee kansainvälisen liikkeen, verkoston tai alustan onnistuakseen, me tarjoamme todellisen sellaisen.

k4rv1n3n.net / Twitter / Facebook

ps. Onnittelut pelinavauksesta Amsterdamin piraateille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Piraattipuolue on todellakin vasemmisto-oikeisto -akselin yläpuolella (sillä liberaalimmalla), kuten tämä ehdokaskohtainen tilasto vuoden 2011 vaaleista kertoo: http://puoluekentta.tstm.info/

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kansainvälinen Piraattien tavoite on myös saada EU:n perussopimukset uudelleenkirjoitettavaksi ja kaikkien jäsenmaiden kansalaisten äänestettäväksi. Erittäin oleellista ennen kuin yhteistyötä voidaan syventää. Lisää Piraattien yhteisestä EU -ohjelmasta: http://ppeu.net/wiki/doku.php?id=programme:ceep:fi...

Käyttäjän Jan-MikaelTrskelin kuva
Jan-Mikael Träskelin

Tässä vähän eriäviä näkemyksiä piraattipuolueesta ja sen agendasta: http://piratismiavastaan.blogspot.fi/2013/07/yksi-...

Toimituksen poiminnat

Sivut