Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Virallinen syntilistani

  • Omien tietojen tarkastaminen viranomaisten rekistereistä on ilmaista kerran vuodessa.
    Omien tietojen tarkastaminen viranomaisten rekistereistä on ilmaista kerran vuodessa.
  • Europolilta ei tietoja minusta löytynyt
    Europolilta ei tietoja minusta löytynyt
  • Internet -valvontatietojärjestelmän tietosuojaseloste
    Internet -valvontatietojärjestelmän tietosuojaseloste

On perusteltua kysyä vallankahvaan pyrkivien taustoista, etenkin niistä teoista, jotka ovat rikkoneet yhteisön sääntöjä. Syntilista avaa käsitystämme henkilön eettisistä arvoista ja historiasta, sekä auttaa arvioimaan millainen toiminta on todennäköisiä tulevaisuudessa, jos ollenkaan.

Poliisiviranomaisten rekisterit kertovat milloin yhteiskuntamme on joutunut puuttumaan henkilön elämään. Se ovatko teot henkilö- tai omaisuusrikoksia vai yleistä piittaattomuutta, kertoo henkilöstä vähintään yhtä paljon kuin se, toistuuko tietyntyyppiset rikokset henkilön historiassa.

Ennakoin siis itsekin ja kävin toimittamassa tiedontarkastuspyynnön paikalliselle poliisiasemalle. Paria viikkoa myöhemmin toimitettu syntilistani sisältää kokonaisuudessaan kahdeksan merkintää.

Tililläni on ajalta 2003-2007 neljä ylinopeussakkoa, kolme nimikkeellä liikennerikkomus ja yksi nimikkeellä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Kovempi nimike johtuu auton katsastamattomuudesta. Sain kuitenkin minimisakkojen lisäksi luvan jatkaa määränpäähäni - lähimmälle katsastusasemalle.

Loppupuolisko syntilistastani käsittelee tapahtumia joissa olen ollut asianomistajana. Virallisesti olen virallisesti ollut kaksi kertaa pahoinpitelyn ja varkauden uhri. Kuopion keskustorilla käyty käsirysy nuorta naista pahoinpidelleen keski-ikäisen miehen kanssa ei ole rekisteriin päätynyt, vaikka poliisit siihen puuttuivatkin. 

Vuodenvaihteessa valvontaoikeuksia lisänneen lainmuutoksen mukanaan suomaan Internetin valvontatietojärjestelmän sisältämiin tietoihin en kuitenkaan päässyt käsiksi. Tietojen mukana tullut kirje ilmoittaa että rekisteri ei ole poliisin hallussa, vaikka toisaalla poliisi on sen listannut. Soitin asiaa hoitavalle rikosylitarkastajalle, joka ei ollut rekisteristä kuullutkaan. Hän lupasi palata asiaan, mutta näillä näkymin näyttää siltä että pääsen tietoihin käsiksi vasta valitettuani virallista kanavaa pitkin.

Paikallispoliisilta saadaan ase-, järjestyksenvalvoja/vartijalupa ja passitietojen lisäksi paikallispoliisin turvallisuusselvitystiedot. Osaltani merkintöjä löytyy vain passista ja järjestyksenvalvojakortista. Hätäkeskustietojärjestelmästä ei löytynyt osaltani tietoja, vaikka ilmoitin 112:een mahdollisesta rattijuoposta paluumatkalla PoriJazzeilta 2011. Schengen-tietojärjestelmä kertoo ettei minusta ole kuulutuksia, mikä olisi lienee selvinnyt edellisen reissun aikana muutenkin.

Europol pyysi lähettämään kopion henkilötodistuksestani ennenkuin luovuttavat tietojani. Oletan ettei merkintöjä heillä ole, mutta lähetin kopion kuitenkin ja palaan asiaan jos merkittävää osallisuutta kansainväliseen rikollisuuteen löytyy.

Teoria ja todellisuus

Lienee jokaiselle selvää että olen elämäni aikana onnistunut rikkomaan muitakin sääntöjä kuin liikennenopeusrajoituksia. Rekisterimerkinnät uupuu koska ne muut teot eivät ole olleet merkittäviä, ne eivät ole loukanneet muiden oikeuksia joten kellään ei ole niistä ollut syytä valittaa, tai ainakaan en ole niistä jäänyt kiinni. Todellisuudessa kävelen punaisia päin lähes päivittäin, mutten koskaan siten että hidastaisin tai vaarantaisin liikennettä. Kyse on loppukädessä vapaudesta päättää itse ratkaisuistaan, ilman että joku (kone(isto)) kertoo kuinka toimia, vaikka sellainen päteviä suosituksia voi antaakin.

Jos jonkin yhteisen linjan voisin rikkeistäni kertoa, niin sanottakoon etten ole niiden avulla pyrkinyt kohtuuttomaan henkilökohtaiseen hyötyyn tai niiden tarkoitus ei ole ollut loukata muiden oikeuksia. Väkivalta, jossa olen ollut osallisena on johtunut joko oman tai jonkun muun terveyden puolustamisesta.

Perinteistä juoppoputkareissua en ole koskaan kokenut.

k4rv1n3n.net / Twitter / Facebook

ps. Europolilta tuli vastaus 21.5.2014, heillä ei ole lisättävää syntilistaani.
pps. Hallinto-oikeus totesi että poliisi teki väärin väittäessään ettei rekisteri ole heidän hallussa, mutta ei tuomittavasti koska rekisterin sisältö on salainen. Katso kommentti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Juuh, minäkään en ole koskaan päässyt juoppoputkaan. Ajokorttia ei ole, joten ainoat sakot olen saanut kirjastosta. Harvinaisen tylsä ihminen siis:o/

Luin joskus väitteen, että jos maailma olisi oikeasti oikeudenmukainen, jokainen aikuinen kansalainen istuisi vuoden aikana viikon verran vankilassa. Sen verran meistä jokainen rikkoo lakia. Kaikki eivät vain myönnä asiaa.

Mutta ihan vain periaatteen vuoksi kiistän jyrkästi kaiken!

Petrik Halinen

Maassa on nykyään niin paljon lakeja, kieltoja, lupia ja valvontaa, että rehellisenkin ihmisen on vaikea niitä kaikkia noudattaa olematta ns. perseennuolija.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Rikosylikomisario ei vastannut, joten soitin uudelleen. Hän ei edelleenkään ollut tietoinen Internetin valvontatietojärjestelmästä, vaikka aihetta oli jopa puitu viime perjantaina poliisihallituksen kokouksessa jossa oli kuulemma yleisesti käsitelty rekistereitä. Ei auta kuin laittaa valitus menemään, mutta ongelmaksi saattaa muodostua se ettei virkailija antanut papereista vastaanottotodistusta enkä sellaista tajunnut erikseen pyytää. Katsotaan, raportoidaan.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Turun hallinto-oikeudelta tuli viimein vastaus koskien valitustani. Vastauksen mukaan poliisin aiempi päätös on virheellinen, sillä rekisteri löytyy poliisin hallusta MUTTA poliisi ei kuitenkaan ole tehnyt virhettä, koska rekisterin sisältö on salainen eikä asianomaisilla ole siihen tarkastusoikeutta. Rekisterin sisällöstä voi tehdä tarkastuspyynnön tietosuojavaltuutetulle.

Vastauksen mukana tullut internet valvontatietojärjestelmän tietosuojaseloste kertoo että ko. rekisteri on metadatarekisteri, johon kerätään tietoa henkilön/pseudonyymin toiminnasta internetissä, luokitellaan sitä, sekä tarpeen vaatiessa siirretään EPRIin, epäiltyjen tietorekisteriin.

Asiasta ehkä pitää blogata tulevaisuudessa vielä tarkemmmin.

Toimituksen poiminnat

Sivut