Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Arvoisat opiskelijat

Talouskurimuksen varjolla leikattiin toisen asteen koulutuksen määrärahoista kymmenesosa. Opintotuen näpertely sekä nostaa yleistä tasoa, että leikkaa aikaa jolta sitä voi saada. Opintojen taloudellista perustaa hivutetaan opintolainan suuntaan korkokikkailulla. Avuksi huudetaan työmarkkinoiden joustavuutta, mutta millainen elämä on opiskelijalla jonka päivästä menee 14h siirtymisineen työn ja koulun välillä. Eikö juuri ajanpuute ole se syy, miksi ihmiset eivät löydä suurempaa syytä toiminnalleen kuin ammatillinen menestyminen? Kenties intohimo urheiluun, ohjelmointiin tai fysiikkaan jää toteutumatta siksi, että päivittäisen selviämisen lisäksi aikaa tai energiaa ei yksinkertaisesti ole. Myös elämän merkityksellisyyden tunne katoaa kun aikaa henkisille tarpeille ei riitä.

Välttämättömyydet ensin

Talouspoliittista keskustelua on helppo rajata, sillä opiskelijat harvoin miettivät uuteen autoon investoimista, kesämökin hankintaa tai metsäkauppoja. Kiinnostus on asumisen ja ruoan hinnassa, sekä tulevaisuuden näkymissä. Käsittääkseni moni kokee että tulevaisuus näyttäisi valoisammalta, jos valinnanvapauksia olisi tarjolla enemmän. Monta hyvää kurssia uupuu, mutta sen sijaan moni kokee kahlaavansa kursseja jotka on jo tuttuja tai koetaan tarpeettomiksi.

Asuminen vie leijonanosan jokaisen opiskelijan ja pienituloisen kuukausibudjetista. Jostain luodun rahan korkoon liittyvästä syystä vuokrat nousevat tasaisin väliajoin, eikä tulokehitys edes kunnolla seuraa perässä vaikka sen pitäisi olla aina askeleen edellä. Koska pienistä asunnoista on maassa huutava pula, suosittelen mahdollisimman monelle harkitsemaan yhteisöasumista; isompaa asuntoa tai taloa jossa muutama tuntemasi ihminen pystyy sopimaan yhteisistä säännöistä ja etsimään niiden puitteissa parempaa huomista kustannustehokkaasti. Lisätuloja yhteisön voimin voi hakea useilla tavoilla; toiset dyykkaa ja järjestää pihakirppiksiä, toiset puurtaa leivonnaisia tapahtumiin myytäväksi, jotkut käyttää aikapankkipalveluita rahan sijaan siellä missä voi.

Kehityksen eväät sitten

Valtavan tietomäärän lisäksi verkko antaa mahdollisuuden tavoittaa lähes täysin ajasta ja paikasta riippumatta. Toivon että sitä tullaan hyödyntämään entistä enemmän mahdollisuuksien lisääntyessä. Kaiken verkossa olevan materiaalin tulee tietenkin olla vapaasti opetuskäytössä, eikä kustannuksia muutenkaan paljoa webkameroita enempää mielestäni jo olemassaoleville teknologioille kerry. Teknologia ei kuitenkaan voi koskata korvaa laadukasta opetusta tai hyvää opettajaa.

Opettajista osa ehkä pelkää uutta tuntematonta, tilannetta jossa hallinta ei olisi enää pelkästään heidän käsissään vaan videoyhteyden takana olisi myös toinen luokka, erilainen perspektiivi yhteiseen maailmaan sekä vähemmän tuttu puhekieli jolla ilmaista. Verkossa oleva kriittinen materiaali voi olla maailmankuvia haastavaa, myös opettajalle, mutta sitä suuremmalla syyllä opiskelijoita tulisi kannustaa tiedon arviointiin erilaisista näkökulmista. Oppilaiden tulisi joutua tilanteeseen jossa heillä on tarve ja halu ymmärtää toista osapuolta aina hiukan korkeamman kynnyksen yli, opettajan vain ojentaessa työkalut.

Viestini on; pelkojen ylittäminen on ainoa asia mikä vie meitä eteenpäin henkisellä akselilla.

Menestyksen malleista

Olen jonkin verran innoissani osuuskunnista, yhdessä yrittämisen ja yhdistystoiminnan välimuodosta. Kannustan niin oppilaita kuin opettajia käsittelemään osuuskuntatoimintaa, esimerkiksi ideoiden yhdessä mahdollisia osuuskuntatoiminnan malleja. Ehkä innostus tarttuu.

Näin vaalien alla on joka vuosi tarve tahoille, jotka hoitaisivat vaalijulisteiden liimaamisen jokaiseen pikkukuntaan. Näin ollen osuuskunta, tai niiden verkko, voisi työllistää n. 300-400 Suomalaista nuorta kerran puolessatoistavuodessa muutamaksi päiväksi. Kun asiakkaina on kerralla useita pienpuolueita, kustannukset säilyvät pienenä ja tehokkuus korkealla.

Toivoisin myös näkeväni IT-alan opiskelijoiden perustavan avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin keskittyvän osuuskunnan, jonka tavoite ei olisi yhtään vähempi kuin tulla valtio(ide)n ohjelmistotoimittajaksi.

Uskon että tuottavia ideoita, jotka eivät perinteisin yritysmallein ole toteutettavissa, löytyy monelta. Suosittelen pistämään ne ilmaiseksi jakoon.

k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Sivut