Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Uusi aikakausi ja valtaistumisen väylät

Viimeiset kaksikymmentä vuotta digitalisoitumisen esiinmarssia on tuonut teknologian potentiaalin ihmiskunnan ulottuville. Sen luonne ei ole kuitenkaan hyvä tai paha, vaan pikemminkin "toimintaa helpottava". Teknologia on edistystä, jolla on juuri sellaiset vaikutukset maailmaan, mitkä me sen avulla toteutamme.

Väistämättömässä tulevaisuudessa on yhteiskunnan automatisaatio, jonka vaikutukset jokaisen länsimaalaisen ihmisen arkeen ovat aivan yhtä väistämättömät. Tänään vaikuttavan sukupolven vastuulla on tehdä ne valinnat, jotka tuottavat tulevista teknologioista vain hyvinvointia. Oleellista hyvinvoinnin kannalta on se, että ihminen kokee hallitsevansa tulevaisuuttaan, ja että hänellä onAC käytössä riittävästi keinoja sen eteen työskentelemiseksi.

Vallitseva tyytymättömyys on aina etsinyt purkautumiskanavia sieltä mistä voi. Kun kansalaisen tietämys ei riitä kykyyn toteuttaa henkilökohtaista valtaansa tavoitteiden eteen, sorrutaan helposti vääriin keinoihin. Siksi on tärkeää että yhteiskunta onnistuu osallistensa vastuullisessa valtaannuttamisessa. Kansalaiselle onnistuneesti siirretty valta lisää vastuuntuntoa ympäristöstä, osallistumishalua sen kehittämiseen sekä yhteiskuntatietämystä.

Valtaistumista on pyritty edistämään tarjoamalla erilaisia kansalaisten osallistumiskanavia, joista tärkeimmät tuntuvat hampaattomimmilta. Yhteiskuntataitoja on myös pyritty kehittämään tuomalla mediakasvatus peruskoulun oppisisältöön, mutta kaikki eivät ole aivan vakuuttuneita siitä, että kattavalle media- ja mainoslukutaidon opetukselle riittää resursseja.

Se, että kasvavien tarpeiden aikakaudella niin hallinto- kuin opetusinstituutiokin huutaa säästöjen perään, ei lupaa hyvää.

Oppimiskyky ei ole sidottu instituutioon

Me digitaalitekniikan esiinmarssin kynnyksellä teini-ikäisen elämää viettäneet jouduimme poikkeukselliseen tilanteeseen. Henkilökohtaisen tietokoneen myötä meillä oli kokonaan uusi maailma opittavana, muttei opettajia läsnä läheskään joka kylässä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi oppiminen tutkimalla sekä opittua tietoa jakamalla. Kirjastoilla oli tärkeä rooli, mutta vain koska uteliaisuus sinne vei. Samanhenkisten ystävien rooli oli tärkeämpi.

Nykypäivän täysivaltainen kansalainen on tehokas tiedonetsijä, läsnä sosiaalisessa mediassa, sekä tuntee työkalupakillisen verran muita menetelmiä, joilla edistyä matkallaan kohti haluamaansa tavoitetta. Uusien teknologioiden esiinmarssi jatkuu, ja niin myös jatkuu tarve henkilökohtaiselle innolle oppia sisäistämään niiden mahdollisuudet, rajoitukset ja tehokas hyödyntäminen.

Osallistamisen opettamisen avain on vapaus. Vapaus valita itselleen mielekkäitä oppisisältöjä, vapaus vaikuttaa opetusmetodeihin, vapaus ottaa selvää, suunnitella ja toteuttaa itseään kohti annettua tavoitetta, yksin ja yhdessä. Kun lapsella on vapaus osallistua, myös mielenkiinto ympäristöön säilyy, mikä vuorostaan ruokkii kykyä toimia osana sitä.

Koen että jos koulujen kilpailukulttuurista päästäisiin yhdessä tekemisen ja oppimisen kulttuuriin vertaisoppimista vakaasti edistämällä, seuraavalla sukupolvella on hyvä mahdollisuus kasvaa sellaiseksi, joka osaa toimia vastuullisesti, yhteishengessä ja parasta tietotaitoa osoittaen terveemmän yhteiskunnan rakentamiseksi.

Tapani Karvinen
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Asian vierestä lisähuomioita. Ilman microsoftia maailma olisi jo valmis, maapallo olisi jo 2014 valmis pariitisi ;D Olemme istuneet biljoona vuotta wintoosaa päivittämässä, korjaamassa, ja ihmettelemässä sen ei toimimattomuutta. Hintalappua ei pysty laskemaan edes supertietokoneilla. Tietotekniikan avulla toki tulee uutta innovatiivisuutta, sitä ei käy kieltäminen, pelkkää plussaa sinänsä kaikki ässonssi. Kohta meitsikin on osaavana käsityöläisrakentaja kuitenkin lienee kortistossa, ne kun printtaa pian talotkin, hintaan johon vain robotti pystyy ;O Ei kai muuta ku 3d kurssille, jep jep ;D 3D printer builds houses in China - video http://www.theguardian.com/technology/video/2014/a...

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Työpäivien lyhentäminen, aukioloaikojen vapauttaminen, pysyvän omavaraisuuden lisääminen kulutuspakon vähentämiseksi, sekä etiikan vaatiminen valmistajilta laitteiden suunnitellun kuoleman lopettamiseksi.. (no ihmiset tekee kyl sit itse kestävämpää noilla 3d-tulostimilla).

Koen että se remontti mitä yhteiskunta kaipaa, on aika perusteellinen.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Täss olis piraateille hyvä lähde siitä, kuinka ja millä perustein netin ja puhelimen yksityisyyden suoja murrettiin Suomessa
Hankilanoja, Arto: Poliisin salainen tiedonhankinta. Talentum. Helsinki. 2014 ISBN 978-952-14-2089-5

On taatusti asioista perillä oleva lähde eikä siksi aseta toimintaa kyseenalaiseksi, kunhan vaan saataisiin kaikki valvonta paikalleen. Mutta senhän saa jokainen tehdä kunhan tutustuu perustietoihin.

Toimituksen poiminnat

Sivut