Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Puolustuspuheenvuoro anarkisteille

  • Kraakverbod,-mielenosoitus 1.10.2010. Cc-by allekirjoittanut.
    Kraakverbod,-mielenosoitus 1.10.2010. Cc-by allekirjoittanut.

Näin vaikea aihe lienee parasta aloittaa suuren maailman esimerkistä. Vuonna 2010 Hollannissa astui voimaan laki, jonka perusteella talonvaltauksesta voisi saada jopa kaksi vuotta vankeutta. Aiempi laki salli vuoden tyhjillään olleen talon valtaamisen asunnoksi, mikä nähtiin tärkeäksi keinoksi taistella asuntokeplottelua vastaan tuossa täyteen asutussa, helvetillisten vuokrauskustannusten maassa. Tilanne kulminoitui Amsterdamissa tuhansia ihmisiä keränneeseen mielenosoitukseen lain voimaanastumispäivänä.

Tarkoituksenmukaisesti vielä edellisenä päivänä voimassaollutta lainsäädäntöä noudattaen kulkueen johtoryhmä valtasi tyhjänä olleen asuintilan, ja puheet pidettiin toisen kerroksen ikkunasta. Hyvin organisoitunut kommandopipoinen ryhmä ei laskenut poliisia tyhjentämään taloa, minkä vuoksi poliisit päättivät hajauttaa mielenosoituksen rynnäköimällä jalan ja kahdeksan hevosen voimin tiiviistipakkautuneeseen mielenosoittajajoukkoon. Rähinä kärjistyi ja levisi sivukujille, missä katukiveyksestä hakattiin irti kiviä ammuksiksi poliisia vastaan. Yhteenotto keskittyi vallatun tilan ovelle johtavalla kujalla, jossa palava patja esti poliisien etenemisen.

Koko illan aikana en nähnyt yhtään rikottua ikkunaa tai maalattua seinää. Spraymaalista kärsi lähinnä poliisiautot ja katukiveys. Ainoa todistamani yksityisomaisuuden tuhoaminen tapahtui, kun poliisi peruutti vallatun tilan alaoven eteen ja samalla tuhosi ravintolan valomainoksen parikymmentä senttiä liian korkealla autollaan. Vaikka en kieltä ymmärtänytkään, ymmärsin yrittäjän äänekkäästi välittämät tuntemukset, mitkä varmasti olivat pitkälti samanlaisia kuin mitä täällä kotimaassa jälleen koettiin mielenosoituksen jälkeen.

Väärä viesti, väärät viholliset

Haluan kertoa eräästä tuntemastani anarkistista. Hän on valmistunut elokuvatuottajaksi, omistaa metsää ja osakkeita, sekä on tuttujeni vuokraisäntä. Hänkin on osallistunut mielenosoituksiin, muttei koskaan paikkojen rikkomiseen. Hän tuntee monien vuosien ajalta anarkistien kokoustekniikat, yhteiset säännöt sekä ideologian vivahteineen. Hän on ollut tasavertaisena järjestämässä väkivallattomia talonvaltauksia ja puistotapahtumia paikallisen anarkistiryhmittymän mukana.

Väitän, että niin otsikot, yleisö ja osa mellakoitsijoistakin tekevät virheen viitatessaan anarkisteihin, kun kyseessä on hyvin tavalliset mellakoitsijat. Väärin termein tehty uutisointi ruokkii ennakkoluuloja, sillä yksi termi sitoo kaikki uutisten tuomat negatiiviset mielikuvat yhden määritelmän alle ja asiaan perehtymättömät jäävät tuon yksinkertaisen näkemyksen varaan tietämättä, saati ymmärtämättä sitä värikästä todellisuutta. Ennakkoluulot ja olettamukset ruokkivat molemminpuolista pelkoa ja vihaa, mikä jää elämään yhteiskuntaamme, leviten tuttavapiireissä, periytyen isältä pojalle.

Vetoan siis mediaan, panostakaa tarkkuuteen yleisölle tuntemattomien termien kanssa. Vetoan mellakoitsijoihin, valitkaa kohteenne tarkoituksenmukaisesti ja toimikaa suunnitelmallisesti. Jos ette muuten osaa, menkää ottamaan oppia maailmalta, ja jos ette tiedä mitä anarkismi on, älkää missään nimessä väittäkö itseänne anarkisteiksi. Ja teille suuri yleisö sanon, älkää olko niin helposti johdatettavissa harhaan, vaan pitäkää mielenne avoimena kuullessanne käsitteitä, joista ette ole vielä lukeneet yhtään tietokirjamerkintää.

k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Kuka vain voi kuulemma julistautua anarkistiksi - se on anarkismin ydin. Eikä kukaan toinen anarkisti ilmeisesti voi sanoa toiselle, että "älä ääliö riehu", koska sehän olisi fasismia.

Anarkismi on kuolleena syntynyt ideologia: jos joskus yhteiskunta hajoaa, järjettömät ja toisten omaisuutta tuhoavat anarkistit lyödään ensimmäisenä lihoiksi, ja sen jälkeen fiksummat ihmiset alkavat rakentaa uutta yhteiskuntaa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kiitos että osoitat esimerkilläsi kirjoitukseni pointin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mielenkiintoista, että anarkisteiksi julistautuneet vastustavat uutta lakia ja siis samalla kannattavat vanhaa lakia, vaikka anarkismin perusidean mukaan kaikki lait ovat sortoa.

Mutta todellinen tilanne asiassa ratkeaa, anarkismista huolimatta tai sen ansiosta, Hollannin seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen Vastaus kommenttiin #8

Poliittinen osallistuminen on realismia, minkä vuoksi en itsekkään koe hc-anarkistien osallistumatonta lähestymistapaa toimivana. Käytännössä vastustamisen sijaan tarvitaan aina myös se vaihtoehto.

Taistelu vapaan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta käydään kaikilla rintamilla, kysymys on vain siitä tunnistaako samoja tavoitteita jahtaavat tahot toisensa ennakkoluulojensa takaa, vai sortuvatko ruokkimaan lisää yhteiskunnan sisäistä vihaa.

Vastuu paremmasta yhteiskunnasta on jokaisella.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Tuossa se ongelma usein onkin: muutosta haluavilla on enemmän tai vähemmän tiedossa, mitä ei haluta, yleensä ei se, mitä halutaan tilalle. Tällainen toiminta saatta jopa johtaa muutokseen, mutta äärimmäisen harvoin mihinkään positiiviseen sellaiseen.

Jo tasa-arvon käsite ja idea on monelle epäselvä, mikä on hyvin näkynyt viimeaikaisessa keskustelussa: tasa-arvo on ennen kaikkea yhdenvertaisuutta oikeuden edessä, periaate, josta Suomessakin on jopa perustuslain tasolla luovuttu.

Vapaus taas on poliittisena käsitteenä äärimmäisen hämärä, ellei yksilöidä, vapaa MISTÄ.

Jyrki Paldán

"...toisten omaisuutta ..."

Osa anarkisteista ei tunnusta yksityisomistusta, tai tunnustaa sen hyvin rajallisesti. Mikä on kenenkin omaisuutta on kuitenkin pohjimmiltaan vain yhteiskunnallinen sopimus siinä missä esimerkiksi verotkin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.H.> .....Anarkismi on kuolleena syntynyt ideologia....

ooo

Jaa.....mutta kyllähän sitä sanotaan että Jeesus oli ensimmäinen anarkisti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei kai mediassa eikä suuren yleisön piirissä kovin selkeästi anarkismia tai mitään muutakaan "aatetta" tämän keskustelun yhteydessä olekaan tuomittu tai ruodittu, vaan nimenomaan näitä henkisesti keskenkasvuisia vandaaleja ja heidän mielivaltaista sekä päämäärätöntä hulinointiaan.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

No ehkei niinkään mediassa paria otsikkoa lukuunottamatta, mutta yleisönosasto/some -akselilta jäi jälleen kuva, että vähintään yhtä lapsellisesti käyttäytyvää sakkia löytyy liikaa aidan toiseltakin puolelta.

No mutta, pointtini edelleenkin on viestinnällinen, ja anarkisti -termi vain yksi esimerkki muiden lomassa. Ihminen joka ei ymmärrä mitä anarkismi on (koska ei ole tutustunut syvällisesti esimerkiksi läheltä seuraamalla), jää uskoon että kyse on aina vain mellakoivista juopottelevista idiooteista. Muunlaiset näkökulmat tuppaa silloin unohtumaan, kuten tämä: http://www.hs.fi/sunnuntai/a1417152276643

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sinäkin lyöt tällä Auvisella...ei hyvää päivää. Hän on todella "syvällisesti" tutustuttanut kamerat itseensä viime päivinä.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen Vastaus kommenttiin #11

Taisin aloittaa "lyömiseni" tuolla anarkistituttavallani, helpompi koska henkilökohtaisesti hänet tunnen ja sen vuoksi osaan hänestä kertoa. Hän myös tehokkaasti rikkoo ne mielikuvat mitä monella tuntuu olevan anarkisteista näiden mielenosoitusten jälkeen.

Juttu Auvisesta tuli vastaan itse asiassa juuri ennen kommentointia edelliseen, ja onhan senkin viesti sama kuin itselläni. Ei sinänsä ihme että mediaa kiinnostaa erilaiset näkökulmat asiaan.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Juurihan tämä Auvinen on todistanut mm. Pressiklubissa, että paikkojen rikkominen eli sabotaasi on ihan valittu taktiikka anarkisteilla.

Minäkin olen tähän asti luullut, että paikkojen rikkominen on vain kännisten örvellystä, mutta Auvinen sanoi sen olevan hyväksytty ja ennalta suunniteltu taktiikka.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

Yhyy, eihän me oikeat anarkistit mitään rikottais, mutta kun ne muut. Asiat nyt vaan on usein sitä, miltä ne näyttää. Jos ei ole selkärankaa ottaa vastuuta mielenosoituksen seurauksista, kannattaisi ehkä harkita jotain järkevämpää yhteiskunnallista vaikutustapaa. Vai väitätkö, että vuosi toisensa jälkeen anarkisteille on täysi yllätys, että itsenäisyyspäivän "rauhallinen mielenilmaus" kerää idiootteja ja muuttuu mellakaksi? Aika huonoa PR-toimintaa, IMHO.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kiitos sinullekin että osoitit pointtini esimerkilläsi.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

Viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi sattumalta. (O. A. Wiio)

Lienet varmasti samaa mieltä siitä, että ne oikeat anarkistit ovat onnistuneet sössimään julkisuuskuvansa hyvinkin totaalisesti.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen Vastaus kommenttiin #16

"Viestintä epäonnistuu lähtökohtaisesti aina" on se muoto minkä itse olen kuullut, mutta totta osa siinäkin. Itse pyrin ruokkimaan tapoja, jotka auttaa pääsemään ylitse tuosta ongelmasta.

Sen sijaan en ole samaa mieltä kanssasi, sillä anarkistit ei yleensä ole olleet mediassa, vaan valtaväestön päätelmät perustuu perusmellakoitsijien tihutöihin. Siksi sitä toista näkemystä tarvitaan.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo Vastaus kommenttiin #18

"Sen sijaan en ole samaa mieltä kanssasi, sillä anarkistit ei yleensä ole olleet mediassa, vaan valtaväestön päätelmät perustuu perusmellakoitsijien tihutöihin."

Onkin anarkisteilta katastrofaalisen epäonnistunutta viestintää assosioida itsensä vuosi toisensa jälkeen mellakoitsijoihin. En ole nähnyt anarkistien irtisanoutuvan mellakoinnista saatikka tuomitsevan sitä. Sensijaan mediassa on kyllä nähty anarkisteja, jotka ovat lähinnä harmitelleet, kuinka joillain yksittäisillä mielenosoittajilla meni vähän överiksi. Kannattaisi varmaan seuraavalla kerralla irtisanoutua ajoissa vandaaleista ja esim. järjestää joku anarkistien oma, rauhanomainen mielenosoitus.

Mutta näin ei luonnollisestikaan tule tapahtumaan, koska oikeasti on vain kourallinen niitä kirjaviisaita anarkisteja, jotka tietävät, mitä se Oikea Anarkismi on. Loput on niitä tavallisia rivianarkisteja ja tokihan niillä on täysi vapaus päättää ihan itse elämästään. Jos ne päättävät mellakoida ja sanoa itseään anarkisteiksi, eihän sille mitään voi. Niillähän on siihen täysi oikeus.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ikävä kyllä mediaan vetoamiseen auttaa vain yksi asia: raha.

Niin kauan kuin uutisointimme on markkinoiden armoilla, uutisoinnin sisältö pyrkii miellyttämään "markkinoita" eli maksavaa tahoa (=ennen kaikkea mainostajat). Nimittäin tämä meidän markkinataloutemme on niin vapaata, että puolitotuuksien ja valheidenkin latelu on sallittua, ja kun sellainen on kannattavaa, emme näe ja kuule markkinaehtoisessa mediassamme kriittistä ääntä – paitsi silloin kun se lasketaan kannattavaksi.

Ja se on harvoin se.

Matias Härkönen

Tämä on nyt vähän sama asia kun ottaisi kommunismin määritelmän wikipediasta ja puolustaisi sillä kommunismia. Ja kun kommunistit tekevät mitä tekevät, niin sanoo vain että ei se ole oikeaa kommunismia.

Monessa aatteessa itse "idea" ja historia on ihan käyttökelpoinen. Ihminen ei kuitenkaan toimi niin. Uskonnoissakin pomitaan yleensä vain rusinat pullasta.

Käyttäjän Blackjack kuva
Jaakko Mäki

Tuomitaan tasapuolisesti kaikki ideologiat sitten negatiivisimpien esimerkkien mukaan.. Jäljelle ei jää kuin nihilismi.

Marxilaisella kommunismillä, anarkismilla ja nihilismillä on muuten kaikilla jotain yhteistä; Propagandamylly on jauhanut kaikkia jo niin kauan että suurimmalla osalla ihmisiä on melkein peilimaan käsitys niistä..

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

On jotenkin hilpeää että OECD otti juuri kantaa tuloerojen kasvattamista vastaan yhteiskunnassa. Anarkistit siis ovat oikeassa ja oikeisto väärässä, todella väärässä. Kaikista hauskinta OECD:n jutussa on se, että tuloeroja kasvattamalla myös oikeisto on sahannut omaa oksaansa. Tietenkään tämä ei lohduta sitä 20% suomalaisista jotka ovat jääneet paitsi hyvinvointiyhteiskunnasta mutta tarjoaa anarkisteille paljon uusia keskustelun aiheita.

Tuloerojen kasvattamisen lisäksi sopisi myös keskustella poliisin roolista tässä yhteiskunnassa. Nettipoliisina kuuluisuuteen noussut Fobba aikoo eduskuntaan kokoomuksen listoilta. Suomessa on epätavallisen paljon poliiseja eduskunnassa, enemmän kuin muita ammattiryhmiä, mutta he kaikki kuuluvat sinne oikeistolaisimpaan kaartiin eli kokoomukseen ja persuihin. Tarkoittaako tämä käytännössä, että meidän poliisilaitos on läpeensä puolueellinen? En voi mitenkään pitää tätä kehitystä hyvänä yhteiskunnan kokonaisuuden kannalta.

Tunnetusti meillä ei paljoa tutkita talousrikollisuutta mutta näköjään poliiseilla on kaikki mahdolliset resurssit käytössä muutaman "anarkistin" varalta. Itse en pidä ikkunoiden rikkomista anarkismina enkä edes oikeana kansalaistottelemattomuutena. Mutta jos OECD:n raportin tietojen mukaan yhteiskunnan kehitys on jäänyt 20% jälkeen tämän tulojaon epäoikeudenmukaisuuden takia, niin jokainen voi ottaa laskimen käteen ja alkaa räknäämään näitä vahinkoja!

Käyttäjän vanhavaari72 kuva
Risto Mäkinen

Suvi Auvinen ilmoitti olevansa kommunisti. Siitähän on sanottu " Hyvä aate mutta jätkät (Stalin & CO ) pilaa. Ehkä nyt Suvi yrittää onnistuisiko naiset paremmin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kuinkahan tämä anarkistien mediavaikuttajaksi ryhtynyt Suvi Auvinen järjestelisi ihanneyhteiskuntansa politiikkalohkot, jos vapaasti saisi ne määrätä mieleisikseen? Onkohan hänen vallankumouksellisuutensa vanhemmilta perittyä vai muuta katkeruutta, mutta silti rikos yhteiskuntaa vastaan?

Sosialistimaissa hänen kävisikin huonosti. Siellä on rikosoikeudessa luku: "Rikokset yhteiskuntaa vastaan".

Keinot ovat ainakin henkisesti kypsymättömän ja epäsosiaalisen sekä keskenkasvuisen primitiivisellä ja idealistisella kieroontuneella tasolla.

Edesmennyt laulaja Martti Innanen irvaili 1970- luvun vaiheen iskelmässään radikaaleja, että "heillä näyttää olevan jakopään hihnat irrallaan". Saksan Merkel sanoisi varmaan, ettei "heillä ole kaikki kotona". Ensin rikotaan vallankumouksellisessa fiilingissä paikkoja ja sitten yhdessä joudutaan ne sitten mielihyvin maksamaan. Mitä järkeä siinä on? Lepakkoluolan toimintoja kai?

Käyttäjän KalleVirtanen11 kuva
Kalle Virtanen

Suvi Auvinen ei ole mikään auktoriteetti puhumaan anarkismista, eikä hänen viihteelis-populistis-dogmaattinen tulkintansa anarkismista nauti suurtakaan kannatusta suomalaisessa anarkoskenessä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

noista suomen riehujista pitäs poliisin tutkia mitä porukkaa ne on. siis ellen ole väärin käsittänyt, kyse on muutamasta kymmenestä ihmisestä.

- viimeksi kun kiekkovieraiden putkaan joutunutta kaveria haastateltiin, ilmeni että kyseessä on tavallinen perustollo jonka ainoa ideologia oli vittuilla poliisille ja juoda kaljaa.

en ite viittinyt lähtee juhlia kattoo koska ei ole mitään hinkua putkaan joten en osaa sanoa millaisia noi huligaanit oli. jos ne onkin uuden ajan jääkäreitä jotka sortovaltaa vastustaa?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sortokausien_aktivismi
Sortokausien aktivismi

Sortokausien aktivismi tarkoittaa Suomen historiassa suoraa toimintaa kannattanutta poliittista liikettä, joka syntyi 1900-luvun alussa vastustamaan ns. venäläistämistoimia. Myöhemmin se muuntui muun muassa jääkäriliikkeeksi. Oikeistolaisten lisäksi toiminnassa oli mukana myös ensimmäisten punakaartien lakkauttamisen jälkeen syntyneitä sosialidemokraattien sekä anarkistien ryhmiä.[1]

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Mielenkiintoista on kuinka Auvinen vetoaa ettei ole vastuussa teoista. Hän ja hänenkaltaisensa mahdollistavat ääritoimijoiden toimet. Isomman joukon yhteen löyttäytymisen seurauksena oikeita syyllisiä on vaikeampi löytää. Samalla hän irtisanoutuu teoista, mutta toisella kädellä kertoo niiden olevan hyväksyttäviä. Eikö koko ryhmä voisi sitten vastata kaikista rahallisista vaurioista kerran he ovat valmiita maksamaan muiden ryhmäläisten sakkojakin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Joonas Helander. Mielestäni yllyttäminen on lähellä Auvisen julkisessa toiminnassa. Mitenkähän viranomaiset käsittävät asian, vaikka ei hän itse tekisikään vahingontekoja. Asiaa olisi hyvä pohtia siltäkin kantilta.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Rikosoikeudellisesti olisi ongelmallista tuomita esim Auvisen lausunnot. Ne eivät kohdistu kehenkään suoranaisesti, ja yleinen yllyttäminen taitaa olla usein esim. poliittisessa retoriikassa hyväksyttävää. Toisaalta hän joka kerta korostaa ettei hyväksy, mutta ymmärtää.

Toimituksen poiminnat

Sivut