Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kieltolain kumoamiseksi

  • Lainsäädäntö on suurin harmaan talouden tuottaja.
    Lainsäädäntö on suurin harmaan talouden tuottaja.

Coloradon osavaltio laillisti kannabiksen myynnin viihdekäyttöön vuonna 2014. Ensimmäisen vuoden aikana verotuloja pelkästään myyntiartikkelista kertyi noin 50 miljoonaa euroa. Tuhansien uusien työpaikkojen kerrottiin syntyneen alalle, jonka liikevaihto osavaltiossa on jo 400 miljoonaa euroa. Säästöjä oikeusjärjestelmälle arvioidaan syntyneen 10-40 miljoonaa euroa ja samalla todetaan liikennekuolemien, sekä henkilöihin ja omaisuuteen kohdistuneen rikollisuuden vähentyneen. Suomi on monella tapaa kovin Coloradon kaltainen, minkä vuoksi osavaltio sopii kieltolain kumoamisen vaikutusten arvioimiseen.

Suomessa on arviolta muutamia satoja tuhansia kannabiksen käyttäjiä (EMCDDA:n keskiarvo n. 14,5% väestöstä). Käyttötavoissa ja -tottumuksissa on huomattavia eroja yksilöiden välillä, aina raskaasta lääkekäytöstä tapariippuvuuteen ja satunnaiseen viihdekäyttöön. Tarkkoja tilastoja kieltolain aikana on mahdotonta saada, mutta jos arvioimme käyttötiheyden- ja määrän keskiarvoksi neljänneksen lääkereseptin viikottaisesta kymmenestä grammasta, kannabisbisneksen liikevaihto myös Suomessa on useita satoja miljoonia, jopa puoli miljardia euroa* vuosittain.

Nämä markkinat ovat siis jo olemassa

Mutta koska taloudelliselle hyödylle ei ole laillista kanavaa, se menee moottoripyöräjengeille, mafialle, salakuljettajille, sosiaalietuuksilla eläville kotikasvattajille ja näemmä myös korruptoituneille lainvalvojille. Kieltolain myötä meiltä ei pelkästään jää vähintään kymmenien miljoonien verohyöty käyttämättä, vaan ojennamme huomattavasti suuremman summan rikollisuuden rahoittamiseen. Suurempien resurssien, sääntöjenpuutteen ja nopeammin mukautuvan teknologisen kyvykkyyden vuoksi rikollinen taho on aina askeleita edellä useisiin tehtäviin sidottua valvontakoneistoamme.

Laillistamisen myötä avautuisi toinenkin ovi taloudelliselle hyvinvoinnille. Talouskeskustelun keskittyessä viennin parantamiseen on unohdettu että rahaa valtion rajojen sisälle voidaan houkutella myös turistien mukana. Hollannin parin miljardin euron vuosittaisesta kannabismyynnistä on arvioitu jopa 75%:n menevän turisteille, kun koko maan keräämä vuosittainen voitto turismista liikkuu kymmenissä miljardeissa. Pelkästään Amsterdamiin kannabiksen perässä matkustavat turistit tuovat mukanaan vuosittain rahaa vähintään puoli miljardia euroa**, minkä vuoksi kaupungin pormestari ei koskaan hyväksynyt kannabispassi -järjestelmää.

Kieltolain kumoamisen myötä noottia varmasti tulisi naapurivaltioiltamme, mutta se on pieni hinta sen hyödyn rinnalla, mitä matkailu- ja ravintola-ala siitä yleisesti hyötyisi - etenkin jos olisimme ensimmäiset skandinaviassa. Väitän nimittäin, että turistien mukanaan tuomat, ravintoloille, hotelleille ja kivijalkakaupoille pienissä erissä jakamat summat tuottavat enemmän työllisyyttä ja hyvinvointia, kuin yksi kapealla alallaan menestyvä vientiyritys.

Kuka kunnioittaa ihmisoikeuksia?

Suomessa on voinut saada Bedrocan -lääkekannabisreseptin jo melkein vuosikymmenen. Lääkärit totesivat hyvin nopeasti lääkkeen hyödyn MS-taudin lisäksi myös muiden vakavien pitkäaikaissairausten hoidossa ja vielä keväällä reseptin saattoikin saada mm. selkäkipuihin tai diabetekseen. Loppukesästä 2015 sitten tapahtui jotain, minkä vuoksi useampi lääkäri on joutunut kieltäytymään jatkamasta potilaidensa hoitoja. Koska kukaan lääkäreistä ei elinkeinonsa suojelemiseksi uskalla astua julkisuuteen, yksityiskohtia taustalla tapahtuneista viranomaistoimista ei saada puitavaksi.

Voin vain viitata YK:n Ihmisoikeusneuvoston viime kuussa julkaisemaan raporttiin, koskien huumepolitiikan vaikutuksia ihmisoikeuksiin.

“Yksi nykyisen huumepolitiikan vakavimmista haitoista on se, etteivät  huumeiksi luokiteltuja aineita eniten tarvitsevat, eli sairaat ihmiset, saa niitä riittävästi tai lainkaan. Käytön ja hallussapidon kriminalisoinnilla on myös paljon muita haittoja, joiden takia ihmisten oikeus terveyteen ei toteudu.”

Sveitsin entinen presidentti, Global Commission on Drug Policy -järjestön edustaja Ruth Dreyfuss vuorostaan totesi samassa tilaisuudessa, "ettei huumesodan aiheuttamista haitoista pidä puhua ei-aiottuina seurauksina, koska ne ovat suoraan seurausta siitä, ettei politiikassa ole otettu huomioon ihmisoikeuksia."

Maailman kannabisyhdistykset vaativat vain täysi-ikäisen henkilön itsemääräämisoikeuden  kunnioittamista ja syrjinnän lopettamista. Ehkä päättäjien on kuitenkin helpompi sulattaa taloudelliset tosiasiat. Fakta nimittäin on, että oli laki mikä tahansa, kannabisbisnes kukoistaa jatkossakin. Kyse on enää rohkeuden löytämisestä niiden päätösten tekemiseen, joilla jo olemassaoleva hyöty voidaan ohjata oikeaan osoitteeseen.

Tapani Karvinen
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
Toiminnanjohtaja, Turun seudun kannabisyhdistys
k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

* 0,35gr/vrk x 365pv x 300 000 hlöä x 15€/gr. = 575 milj. €
** 1,5 miljoonaa turistia vuodessa, keskimäärin 5pv, 60€ per päivä majoitus, ruoka ja vapaa-aika.

ps. Tämä blogaus oli valmis jo viime viikolla. Julkaisen sen nyt, kun uutiset kertovat että ihmisoikeusneuvoston raportti oli liikaa YK:n huume- ja rikosvirastolle, ja se vedettiin pois käsittelystä yhden valtion painostuksen vuoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mistä tuo 0,35 g on peräisin ja per päivä? No jaa, kyllä se muuten päteekin.

1 grammalla pärjäisi varmaan 2-3 päivää riippuen miten sitä käyttelee.
Jo itsessään lääkereseptillä saadut ovat vahvoja ja kenties kukinnoista. Resepti on tietääkseni viikon ja maksaa 190 euroa 4 grammaa.

Jos 1 gramma olisi 150 päivää * 40 euroa = 1,8 mrd. €. Ne itse kasvatetut ovat varmaan parempia kuin lääketeollisuuden tuotteet ja taas rikollisuudessa ne ovat epäluotettavampia ja ikinä ei tiedä mitä kaikkea siihen on sullottu kavalasti. Sitä paitsi ei kannabista tarvitse joka päivä käyttää niinkuin esimerkiksi viinaakaan ei tarvitse joka päivä vetää.

Ottaa vain silloin kun on tarvetta. Kaverillani on todettu auto-onnettomuudessa niskanikamien vamma ja hänellä se särkee joskus ajoittain ja hän hankki omien yhteyksien kautta itselleen kannabista ja se tehosi paljon paremmin kuin vahvat särkylääkkeet, mitkä olivat hänelle haitaksi.

Lääkäreiden määräämien pillereiden kautta hän oli enimmäkseen passiivinen ja hiljainen. Omien yhteyksien kautta hän oli eloisampi ja aktiivisempi.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

0,33gr piti lukea, eli kolmannesgramma.

Lääkekäyttäjiä ja -tarpeita on myös moneen lähtöön. Parhaiten lääkekäyttäjiä palvelisi malli, jossa he voisivat hakea itselleen sopivan lajikkeen (vahvuudeltaan, thc/cbd -pitoisuuksiltaan) vapaasta valikoimasta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Laitetaan tähän pikainen käännökseni Tapani karvisen linkkiin:

http://www.drugpolicy.org/sites/default/files/Colo...

Tässä suomennos:
---------------
Tilanneraportti:

Marihuanan laillistamisen Coloradossa vuoden vähittäismyynnistä ja kahden vuoden dekriminalisoinnin jälkeen

Koska ensimmäiset marihuanan vähittäiskaupat avattiin 1. tammikuuta 2014, Coloradon osavaltio on hyötynyt rikollisuuden, liikenneonnettomuuksien vähenemisestä, tuonut sille verotuloja ja taloudellisia tuottoja vähittäiskauppojen myynneistä ja lisännyt työllisyyttä.

Pidätyksien ja oikeudenkäyntien säästöt Coloradon tuomioistuimessa toivat marihuanan hallussapidosta pidätyksistä 84% vähennystä vuodesta 2010. Silloin 2010 pidätettiin 9010 ihmistä marihuanan hallussapidosta. Käyttämällä samoja tietoja, luvut ovat hallussapidosta 1464, pidätyksistä 201.
Pidätykset maksoivat suunnilleen 300 dollaria kustannuksia, mikä on kohtuullista päätellä osavaltion säästävän miljoonia kustannuksissa yksinään hallussapitotapauksissa 2010-2014. Saman aikajakson aikana, pidätykset marihuanan viljelyistä ja sen jakeluista pienentyivät yli 90%.

Rikoksien pienentyminen

Denverin kaupungin tietojen mukaan väkivalta- ja omaisuusrikokset pienentyivät vuonna 2014. Väkivaltarikokset pienentyivät 2,2% ensimmäisen 11 kuukauden aikana 2014 verrattuna vuoteen 2013. Murrot pienentyivät 9,5% ja yleiset rikokset pienenivät 8,9%.

Verotulot

Osavaltion laitos julkaisi tietoja, jotka osoittavat marihuanan vähittäiskauppojen myynnin olleen 40,9 miljoonaa dollaria tammikuun ja lokakuun 2014 aikana, lukuun ei otettu mukaan lääkekannabiksen, lisenssien ja verojen tulot.

Marihuanasta on jo verot kerätty, Coloradon yhteisessä budjettivaliokunta sen sijaan lisää 2,5 miljoonaa dollaria terveyden ammattilaisiin Coloradon julkisissa kouluissa.
Marraskuussa 2014 osavaltio myönsi apurahana 975 000 dollaria Coloradon kouluille terveyden ammattilaisiin palkkoina.
Varat auttavat täyttämään kriittisiä aukkoja Coloradon koulupiireissä, jotka kärsivät kouluterveydenhuollon puutteista vuoden 2011 budjettileikkauksista.

Monia palkattiin terveysalalta, sairaanhoitajista, sosiaalityöntekijöistä, keskityttiin mielenterveyden tukeen ja ohjelmiin, mitkä valistavat opiskelijoita huumeidenkäytöstä.
Liikennekuolemien vähentyminen
Liikennekuolemat vähentyivät 2014 osavaltion Coloradon kuljetuslaitoksen julkaisemista tiedoista, haastavin väite on se, että marihuanan laillistaminen johtaisi liikennekuolemien kasvuun. Ensimmäiset 11 kuukaudesta vuonna 2014 osavaltio tilastoi 436 liikennekuolemaa, 3 % pudotus luvuista 449 11 kuukauden aikana vuonna 2013. Liikennekuolemien lasku vuonna 2014 merkitsee 12 vuoden jatkuvaa laskua Coloradon osavaltiossa.

Taloudelliset hyödyt

Colorado on nopeimmin kasvava talous Yhdysvalloissa ja sen työttömyys on kuuden vuoden ajanjaksolla alhainen. Verotoimiston tiedon mukaan 16 000 henkilöä ovat lisensoitu marihuanateollisuuteen 31. joulukuuta 2014 lähtien.

Vaikka kaikki eivät ole siinä lisenssissä mukana, saattavat olla aktiivisesti teollisuudessa. Jack Strauss, Denverin yliopistossa oleva ekonomisti arvioi taloudellisia vaikutuksia kahteen lääkealaan Denverissä, Evergreenin apoteekkariin ja Coloradon viljely-yritykseen
Työntekijät kahdessa lääkealassa tienasivat keskipalkkana 17 dollaria tunnissa. Strauss totesi, että taloudellinen vaikutus kahdesta lääkealasta jakaantuu 280 työalaan ja kokonaistuotannosta 30 miljoonaa 1. tammikuun ja 30. kesäkuun aikana 2014. Se, että apteekit saavat 10-kertaisen veroedun verrattuna tyypilliseen ravintolaan tai myymälään.

Ehkäisevää toimintaa nuorisoissa

Osavaltio on myöntänyt yli 8 miljoonaa dollaria marihuanan vähittäiskauppojen verotuloista nuorten ehkäisyyn ja koulutuksiin, mielenterveyteen ja yhteisöllisiin kehitysohjelmiin. Lisäksi 2,5 miljoonaa dollaria myönnettiin terveydenhuollon työntekijöiden palkkioihin Coloradon kouluissa, 2 miljoonaa marihuanan verotuloista myönnettiin lähiyhteisöjen nuorisopalveluihin mentorointeihin ja tavoitteeseen huumeiden ehkäisyissä ja koulujen säilyttämisissä. Yli 4,3 miljoonaa dollaria rahoitetaan kouluperusteisiin tavoiteohjelmiin niille opiskelijoille ketkä käyttävät marihuanaa.
---------------

Toivottavasti ei ollut paljon virheitä.

EDIT: Pieniä perkeleitä niihin HTML-koodeihin. Koska Uusi Suomi rakentaa uuden editorialustan, jossa päästään helpommalla ja koska he yhteensovittavat kirjoitusalustat?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Hyvä kirjoitus. Ensimmäisestä kappaleesta puuttui vaan se kirsikka kakun päältä: nuorten kannabiksen käyttö on vähentynyt tai pysynyt samalla tasolla (lähteestä riippuen) laillistamisen jälkeen. Kaipa näkevät sen tylsien vanhusten päihteenä :).

http://www.washingtonpost.com/news/wonkblog/wp/201...
http://www.washingtonpost.com/news/wonkblog/wp/201...

Otso Lusua

15 euroa alkaa olla alakanttiin nykyään. Parhaimmillaan jo tullut vastaan 50 euron grammahintoja :D

Käyttäjän rauskimon kuva
aleksi rautiainen

https://julianbuchanan.wordpress.com/blogs-2/

80-luvulta lähtien huumausainepoliittisen uudistuksen täysipäiväisesti työskennelleen näkemyksiä huumausainepolitiikkaan.

tl;dr
Huumausaine politiikassa
Toinen vaihtoehto on haittojen maksimointi ja ihmisoikeuksien minimointi,
toinen on haittojen minimointi ja ihmisoikeuksien toteutuminen.

Mielestäni vuonna 2015 politiikan pitäisi perustua rationaaliseen päättelyyn, eikä tunnepohjaiseen ajatteluun.

Toimituksen poiminnat

Sivut