Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Aukko tiedonvälityksessä

  • Aukko tiedonvälityksessä

Yksittäiset uutistoimistot eivät kerkeä tuottaa tietoa kaikesta oleellisesta, vaan useimpien lehtien päivittäinen uutisointi keskittyy yksittäisten kärkiuutisten ympärille. Kansalaisten tiedonjano on syvempi ja koska palkkaasaava ammattilainen ei pysty kaikkia aiheita käsittelemään, tarve vaihtoehtoisille julkaisuille on selkeästi olemassa.

Kaikki tuotettu sisältö on vähintään hiukan värittynyttä. Syy on kovin inhimillinen, sillä se on sama syy mikä vaikuttaa kaikkien mielipiteidemme taustalla. Joudumme täyttämään aukot tietämyksessämme muusta tietämästämme johdetulla "valistuneella arvauksella", eikä toimittaja - vaikka keskivertokansalaista laajemman maailmankatsomuksen useimmin omaakin - ole inhimillisyytensä yläpuolella.

Oma ongelmansa on puoluepoliittisesti sitoutuneet mediat, sekä poliittista, taloudellista tai ideologista agendaansa kolumneissa tai pääkirjoituksissa levittävät tahot. Yksilöiden tahattoman tai tahallisen vaikutusvallan ulkopuolella ei ole sen enempää hesari, YLE kuin Savon Sanomatkaan, eikä JSN:n säännöstö ole tae kaikenkertovalle journalismille.

Vallitsevan asioiden tilan lisäksi Internet on tuonut kokonaan uuden haasteen. Blogaus on vain mielipidekirjoitus, johon useimmat sellaisena osaavat suhtautua, mutta mitä tehdä kun valta väittää mitä tahansa puetaan uutisjulkaisun muotoon? Silloin sekaisin menevät ääripään foliot, isänmaanpuolustajat ynnä muut sellaiset tahot, joiden keskeinen motivaatio toiminnalle syntyy - "valistuneeseen arvaukseen" palatakseni - näkymättömien vihollisten luomista peloista.

Koen, että kaikki nämä ongelmat ovat loppujen lopuksi inhimillisyydestä johtuvia. Koska informaation sekä sen väylien määrä tulee vain kasvamaan ja monimuotoistumaan digitaalisen kehityksen myötä, on korkea aika antaa kuluttajille riittävät valmiudet suodattaa potaska siitä mikä on totta, oli lähde mikä tahansa. Peruskoulun osalta askeleita oikeaan suuntaan on jo otettu, joten huoleni koskee lähinnä niitä neljää miljoonaa kansalaista, jotka peruskoulunsa ovat jo suorittaneet.

Antakaamme valmiudet löytää totuus

Informaatiolukutaito pitää sisällään media-, mainos- ja tiedelukutaitoa. Se opettaa tarkistamaan ja arvioimaan lähteet, avaa niitä tapoja, kuinka kuvilla ja sanavalinnoilla valitaan painotuksia sisällölle, sekä kertoo kuinka tunnistetaan todellisista tilastoista johdetut virheelliset väitteet.

Koen että vuonna 2016 yhteiskuntamme pitäisi ottaa ripeitä askelia informaatiolukutaidon opettamiseksi. Kun otetaan huomioon koulutusleikkaukset - sekä se, että peliliike romuttaisi myös perinteisen poliittisen propagandan - en usko että nopeaa ja rehellistä apua hallituksen suunnasta löytyy. Pyrkikäämme siis ratkaisemaan asia kansalaisaktivismilla.

Suureksi yllätyksekseni huomasin ettei Facebookista löytynyt ryhmää medialukutaidolle, joten perustin sellaisen. Kutsun nyt mukaan kaikkia medialukutaidosta ja sen edistämisestä yhteiskunnassamme kiinnostuneita. Ryhmän keskustelu liikkuu aiheesta kertovien julkaisujen sekä uutisanalyysi -esimerkkien ympärillä, mutta pidemmän aikavälin tavoite on tuottaa aikuisväestölle suunnattu opetuspaketti, joko luentona tai videolla. Kansankunnan kyky ymmärtää lukemaansa kaipaa siis tukea etenkin viestinnän opiskelijoilta, ammattilaisilta ja tutkijoilta.

Näillä sanoin, pyrkikäämme tuottamaan yhä fiksumpaa kansakuntaa myös vuonna 2016.

Tapani Karvinen
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
Opiskellut journalismia avoimessa yliopistossa ja medianomi -linjaa ammattikorkeakoulussa.

k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvä ajatus. Pitää silti tuottaa kirjoituksina, videoilla tekstityksinä.

Toimituksen poiminnat

Sivut