Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kun vallanpitäjät kansaltaan varasti

  • http://www.politico.eu/blogs/spence-on-media
    http://www.politico.eu/blogs/spence-on-media

Panama -vuoto saattaa olla merkittävin kansainvälistä talouspolitiikkaa ohjaava paljastus historiamme aikana. Yli yksitoista miljoonaa Mossack Fonseca -yhtiön asiakirjaa, jotka kertovat ketkä ovat piilottaneet veroparatiiseihin varojaan ja kuinka se on tapahtunut. Listalla on valtionpäämiehiä, talousvaikuttajia, rikollisia ja vähemmän tärkeäksi leimattavia henkilöitä, joista oletettavasti moni edellisten omaisia tai ystäviä. Toiminnan mahdollisti Ramon Fonseca, joka irtisanoutui tapauksen tutkinnan aikana tehtävistään Panaman presidentin neuvonantajana ja Panamenista -puolueen puheenjohtajana.

Veroparatiisit ovat suurin maailman veronmaksajien raharei'istä, vieden vuosittain arviolta noin tuhat miljardia euroopalle kuuluvista varoista, miljardikaupalla Suomesta. Raha katoaa pimeitä bisneksiä tehneiden poliitikkojen, talousmogulien ja järjestäytyneen rikollisuuden pomojen toimesta. Välikäsinä käytetään etäisiä sukulaisia tai ystäviä, sillä olisi typerää - tai vähintään kovin itsevarmaa - käyttää omaa nimeä virallisissa papereissa.

Typeriä valtionpäämiehiä näyttää kuitenkin löytyvän. Listan viisi kärkinimeä kattaa nykyiset Ukrainan, Argentiinan ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentit, Saudi-Arabian kuninkaan ja Islannin nykyisen pääministerin. Virkansa jättäneitä korkean tason poliitikkoja löytyy listailta myös paljon, sekä muita mielenkiintoisia tahoja - kuten EU:n ilmasto- ja energiakomissaarin vaimo - joiden odottaisi aiheuttavan keskustelua asiaankuuluvissa hallintoelimissä.

Raskauttava data ei saatavilla

Paljastuksen taustalla oleva The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) ei ole julkaissut asiakirjoja avoimeen levitykseen. MOT kieltäytyi luovuttamasta haltuunsa saamia asiakirjoja poliisille lähdesuojaan vedoten ja kehotti pyytämään niitä ICIJ:ltä. Aivan heti emme siis voi odottaa saavamme tarkempaa tietoa siitä, ketkä rivikansalaiset olivat veroparatiisiyhtiön kautta raha-asioitaan järjestelleet. Näin ei myöskään saada selvyyttä siitä, keiden toimet olivat laillisia, keiden eivät.

Koska asiakirjat eivät ole avoimia, joudumme luottamaan niitä hallussa pitävien sanaan niiden paikkansapitävyydestä. ICIJ on Center for Public Integrityn rahoittama, tutkivaa journalismia tuottava projekti, jonka toiminta on keskittynyt Yhdysvaltoihin. CPI:llä on pitkä ja mielenkiintoinen lista rahoittajia, eikä järjestö ole niiden osalta täysin kritiikin ulkopuolella. Vaikka voidaan olettaa että julkaistu osuus informaatiosta on paikkaansapitävää, ei ole syytä olettaa, että sisällössä olisi mukana kaikki Mossack Fonsecan asiakkaat.

Jäämme odottamaan kuinka tämä avoimuuden problematiikka saadaan ratkaistua. Useissa valtioissa on jo peräänkuulutettu tutkintoja, joten oletettavasti ICIJ:llä on suunnitelma tiedon jakamiseksi viranomaisille. Kestää kuitenkin hetken, ennen kuin se päätyy osaksi verottajan ja KRP:n talousrikososaston tietokantoja. Toistaiseksi niin yleisö kuin viranomaisetkin ovat täysin median koordinoiman tiedonjaon armoilla.

Uskon, että mitä enemmän tietoa asiakirjojen sisällöstä tulee julkisuuteen, sitä enemmän se aiheuttaa taloudellista ja poliittista liikehdintää niiden eduksi, jotka eivät sotkuun osallistuneiden listalta löydy. Sitä ennen joudumme kuitenkin pohtimaan missä kulkee yleisen edun ja yksityisluontoisen informaation raja.

Tapani Karvinen
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Mossack Fonsecan toisella perustajajäsenellä, Jürgen Monsackilla, näyttää olevan mielenkiintoinen perhehistoria: https://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCrgen_Mossack
En nyt väitä että lasta voisi syyttää vanhempiensa rikoksista, mutta ehkä antaa syyn Jürgenin henkilöhistorian tarkastelulle pintaa syvemmin.

Toimituksen poiminnat

Sivut