Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

AY-liikkeen sisäpiiridiili

  • VVO:n jakama osinkopotti kasvaa vuosi vuodelta.
    VVO:n jakama osinkopotti kasvaa vuosi vuodelta.

Eli kuinka verovaroilla maksetuista asunnoista kotiutetaan verotonta tuloa.

 

Ostaja

Y-säätiö, yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton yhdistys, jonka tehtävä on vähentää asunnottomuutta.

Edustaja: Matti Harjunniemi

Rakennusliiton puheenjohtaja, VVO:n hallituksen jäsen, Y-säätiön hallituksen puheenjohtaja ja SAK:n hallituksen jäsen.

 

Myyjä

VVO,  yhdeksänkymmentäluvulla yhtiöitetty, ammattiliittojen ja osuuskauppaliikkeen perustama osuuskunta, joka keskittyy vuokra-asumiseen.

Edustaja: Riku Aalto

VVO:n  hallituksen puheenjohtaja, Metallityöväenliiton puheenjohtaja, SAK:n  hallituksen jäsen, työeläkesäätiö Varman hallituksen jäsen, VR:n  hallituksen jäsen ja työttömyysvakuutusrahaston hallintoneuvoston jäsen.

 

Sisäpiiridiili

Matti  Harjunniemi on ollut määräävässä asemassa ostajana toimivassa Y-säätiössä, sekä vahvasti kytkeytynyt hyötyjiin, osingonsaaja Rakennusliittoon, sekä myyvän osapuolen hallitukseen.

Riku Aalto vuorostaan on ollut määräävässä asemassa myyjänä toimivassa VVO:ssa, sekä toiseksi suurimman osingonsaajan, työeläkesaatio Varman hallituksessa sekä metalliliiton puheenjohtajana.

Osapuolet yhdessä ovat voineet vaikuttaa kaupan kehittymiseen. Kaupan tarjoaminen Y-säätiön hallitukselle on ollut kauppahinnan vuoksi helppoa, VVO:lle vuorostaan siksi, että kaikki hallituksen jäsenet edustavat myös osingonsaajia.

Asuntojen keskihinnaksi muodostui ARA:n päätöksestä 8500€ per asunto, josta uutisoinnin perusteella 98% jaetaan osinkoina, yht. 66,6 miljoonaa euroa. VVO:n käteen ei  kauppahinnasta jää juuri mitään, mutta voittoa kertyy noin 35 miljoonaa vuokralaisten aiemmin maksaneista korjausvaroista, jotka eivät siirry uudelle omistajalle, eivätkä myöskään palaudu takaisin vuokralaisille. Tämä oli ARA:nkin mielestä moitittavaa, mutta he ilmoittivat etteivät voi lainsäädännön puitteissa puuttua asiaan.

 

Motiivi

Matti ja Riku tekivät yhdessä erittäin hyvää työtä, ainakin ammattiliittojen ja eläkevakuutusyhtiöiden isokenkäisten edunsaajien edessä ja täten varmistivat korkeapalkkaiset hallintotehtävät loppuelämäkseen. Ainoa mikä tämän junan voisi pysäyttää, on osoittaa suora osakeomistajuus VVO:ssa, mutta se lienee mahdotonta. Yleensähän  sisäpiiri palkitsee hyvästä työstä esimerkiksi myymällä palkittavalle arvokiinteistön polkuhintaan, tai tukemalla johonkin korkeapalkkaiseen virkaan tulevaisuudessa.

Olisi toki toivottavaa, että SAK:n pomot pistäisivät AY-liikkeen likaisen pelin poikki ja pojat kuriin tämän pelleilyn osalta. Näin he voisivat osoittaa ettei duunarien etua valvova kattojärjestö salli köyhimmille tarkoitetuista, verorahoitteisista sosiaalieuuksista varastamista.

 

Rikos

Voidaan todeta, että VVO:n toiminnassa on kartellimaisia piirteitä. VVO:n omistajilla on lain mukaan toki oikeus osinkoonsa, sillä siinä on koko osakeyhtiötoiminnan pointti. Sen sijaan ehkä tulisi miettiä, kuinka järkevää on sallia yleishyödyllisten yhdistysten verovapaus, valtion tuet ja osakeyhtiötoiminta yhdessä. Nyt tämän kuvion maksajiksi jäivät pienituloiset, asumistuen saajat ja sosiaalitukia kustantava yhteiskunta, vaikka todellinen apu olisi ollut tarjota asunto vuokralaisen ostettavaksi vastaavaan hintaan. Tämä jos mikä olisi vähentänyt pysyvää köyhyyttä Suomessa.

 

Muuta huomioitavaa

  • VVO on jakanut osinkoja vuodesta 2004 -saakka, kuten osakeyhtiön kuuluukin. Osingot ovat kasvaneet joka vuosi. Nyt maksuun menee ennätyssuuri osinko, 66,6 miljoonaa, kun vielä viime vuonna se oli 37 miljoonaa ja vuonna 2014 22 miljoonaa euroa.
  • Ammattiliitot eivät maksa osingoistaan veroa, sillä ne katsotaan yleishyödyllisiksi yhdistyksiksi.  Tämä maksaa yhteiskunnalle vähintään 200 miljoonaa vuosittain menetettynä verohyötynä.
  • Riku Aalto löytyy Uudenmaan verotiedoista sijalta 5301. Hän on saanut viime vuonna yli 200 000 € ansiotuloja, mutta vain hiukan yli kolme tuhatta euroa pääomatuloja.
  • Ja vielä foliohattuhuomio, minkä huomasin tätä tapausta tutkiessani: VVO:n lainarakenteesta näkee, että pitkien lainojen erääntymisessä on aina eduskuntavaalien jälkeisenä vuonna piikki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Näin ne kasvottomat kapitalistit ja porvarit toimii.

Pekka Iiskonmaki

AY -liike ei duunaria kohtaan sääliä tunne.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Tämä maksaa yhteiskunnalle vähintään 200 miljoonaa vuosittain menetettynä verohyötynä."

No nyt.. tiedätkö miten ihmeellisiä keskusteluja tulee,kun asiat aletaankin esittämään tästä näkökulmasta?

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Älyttömyyksiin asti vedettynä keskustelut menetetyn verohyödyn pohjalta varmasti ovat tarpeettomankin mielenkiintoisia, mutta onneksi se ei ole tarpeen. Riittää että huomioidaan kuinka yhdenvertaisuus toteutuu.

Nyt asunnot eivät päätyneet vapaasti yksityiselle sektorille myyntiin tai vuokralaisille, vaan pilkkahintaan myös julkisesti tuetulle säätiölle. AY-liikkeet vuorostaan voi nostaa voitot osinkokaupasta verottomana, mikä on poikkeuksellinen käytäntö maailmalla. Jopa Ruotsi on moisesta etuoikeudesta luopunut.

Isossa mittakaavassa tulee erottaa tämä osuus AY-liikkeen muusta työstä, mutta ymmärtää että likaiset pelurit liikkeen sisällä käyttävät aina tilaisuutensa edesauttaakseen omaa ja tukijoidensa asemaa. Jotta heidät voitaisiin paljastaa, tarvitsee raottaa enää vain vähän verhoa todellisten osakkeenomistajien, ay-liikkeiden tilinpäätöstietojen ja yleishyödyllisinä esiintyvien yhdistysten hallitusten pöytäkirjojen edestä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Raimo Ilaskivi aikoinaan ehdotti täällä puheenvuorossa,että asuntojen omistajat saisi verovapauden vuokrauksen yhteydessä. Toimisiko se mielestäsi yksityisellä sektorilla yhdenvertaisuuden toteutumiseen?

Odotan miten nämä vastaavat itse siihen miten toimivat ja miksi toimivat. Aika vähä on kuulunut ja mitä kauemman aikaa kuluu sitä vähemmän ihmiset kuuntelevat. Tämä on tietty oma häpeä.. Oletko sinä seurannut mitä VVO on itse kommentoinut näitä jatkuvia pullahduksia mitä ideologisista syistä kaivetaan esille?

Löysin tähän hätään pari juttua:

"– VVO investoi tähän maahan viime vuonna 255 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa sitä, että investoimme kuusi kertaa enemmän kuin mitä me maksamme osinkoja. Jos kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt investoisivat samalla tavalla suhteessa omiin osinkoihinsa, niin maahan investoitaisiin joka vuosi 70 miljardia euroa. Eli jos vertailu tehdään näin, niin VVO voi todeta, että VVO on aika iso investoija, Riku Aalto vastaa."

"Asuntojätti nostanut vuokria 12 vuotta peräkkäin – näin VVO:n hallituksen puheenjohtaja vastaa kritiikkiin
Virhe ladattaessa mainoksia. Virhe voi johtua mainonnan esto-ohjelmasta tai mahdollisesta häiriöstä tietoliikenteessä.
Nyt toistetaan: ISTV:n studiovieraana Metalliliiton Riku Aalto

IS:n selvityksen mukaan asuntojätti on nostanut vuokria peräti 12 vuotta peräkkäin. Samaan aikaan VVO-yhtymä on nostanut tasaisesti osinkoaan vuodesta 2004 – poikkeuksena vuosi 2008, jolloin osinko laski edellisvuodesta.

Metalliliiton puheenjohtaja ja VVO:n hallituksen puheenjohtaja Riku Aalto, miten vastaatte vuokraa koskevaan kritiikkiin?

– No, jos katsoo vaikka meidän kilpailijan Saton vuokratasoa, niin VVO:n keskivuokra viime vuodelta on muistaakseni 13,99 (euroa neliöltä) ja Satolla 16,39. Siinä on 2,40 euron ero keskimäärin.

VVO ja Sato eivät ole suoraan vertailukelpoisia?

– Ei tässä mielessä tietenkään. Satolla on erilainen kanta.

VVO:n toiminta aiheutti vilkasta keskustelua viime viikolla muun muassa Ilta-Sanomien verkkosivuilla, kun IS uutisoi asiasta (6.3., 7.3. ja 8.3.).

Moni ihmetteli sitä, että ensin ay-liittojen vuokrataloyhtiö repii asukkailta kovat vuokrat ja tekee huipputulosta, josta sitten merkittävä osa ohjautuu osinkoina – vieläpä verottomana – ay-liittojen ja siten myös metallin kassaan. Ja samaan aikaa ay-liike puhuu pörssiyhtiöiden omistajien ahneudesta, ylisuurista osingoista ja solidaarisuudesta.

Onko puheenne uskottavaa?

– VVO investoi tähän maahan viime vuonna 255 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa sitä, että investoimme kuusi kertaa enemmän kuin mitä me maksamme osinkoja. Jos kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt investoisivat samalla tavalla suhteessa omiin osinkoihinsa, niin maahan investoitaisiin joka vuosi 70 miljardia euroa. Eli jos vertailu tehdään näin, niin VVO voi todeta, että VVO on aika iso investoija, Riku Aalto vastaa.

– Ja jos osinkoa (37 miljoonaa euroa vuodelta 2015) vertaa meidän kiinteistömassan 4,2 miljardin euron tasearvoon, niin se osinko on alle prosentin VVO:n omaisuudesta."

Oletteko aidosti sitä mieltä, että markkinajohtaja ei pysty vaikuttamaan yleiseen vuokratasoon?

–Meidän markkinaosuus vuokra-asunnoista on se 4–5 prosenttia. Aika vaikea on nähdä, että muutaman prosenttiyksikön markkinaosuudelle voidaan päättää se, mikä kussakin kaupungissa tai kullakin markkina-alueella markkinavuokra niin että me määräisimme sen. Viittaan edelleen kilpailijaamme, jolla on selvästi korkeammat vuokrat kuin meillä.

Onko kertaakaan käynyt mielessä, että VVO voisi pidättäytyä jokavuotisista vuokrankorotuksista tai joskus jopa laskea vuokraa?

– Me käymme tämän keskustelun joka vuosi hallituksessa, kun katsomme VVO:n strategiaa. Katsomme, mikä on se niin sanotusti oikea taso, mikä kiinteistönhoitokustannusten nousu tai kiinteistöveron nousu, jotka vaikuttavat suoraan yhtiön kustannuksiin."

Nämä on vähän sellaisia,että miten asiaa sitten punnittee.

Lähde vielä: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000113964...

Toinen juttu:

"Se on kaiketi ay-liikkeen ja muiden omistajien määriteltävissä. Te ette koe tarvetta pitää VVO:ssa kiinni mistään kohtuullisen hintaisen vuokra-asumisen periaatteesta?

– Kyllä siellä on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, mutta se on määrittelykysymys. Jos mietitään esimerkiksi sitä, miten vuokriin todellisuudessa vaikutetaan, miten vaikuttavat kaupungit ja asuntotuotannon alimittaisuus – mihin VVO koittaa omalta osaltaan vaikuttamaan rakennuttamalla toista tuhatta asuntoa vuosittain – niin kummallista on, että yksi toimija vuodesta toiseen vedetään maalitauluksi, Harjuniemi sanoo.

Hän huomauttaa, että VVO:n omakustannusvuokrat ovat viranomaisen valvonnassa eikä huomautuksia ole tullut. Valtion Arava- ja korkotukirahoituksella rakennetuissa kohteissa tulee noudattaa niin sanottua omakustannevuokraa, eli kohteilla ei saa tehdä voittoa.

– Niillä [vuokrankorotuksilla] pyritään varautumaan korjauksiin ja lainojen maksuun. Sitä paitsi tuetusta tuotannosta ei juuri oteta voittoa ulos. Jakokelpoinen tulos, josta otetaan osinkoina osa ulos, syntyy vapailta vuokramarkkinoilta."

"Mutta eiköhän arvostelun takana ole nimenomaan ajatus siitä, että ay-liike ei olisi ”konna”, ja tämä näkyisi myös VVO:n toiminnassa ja vuokrissa?

– Eikä varmasti olekaan [konna]. Me investoimme yli sata miljoonaa euroa vuosittain asuntoihin. Ja se, mikä vaikuttaa todella vuokratasoon, on se, että asuntotuotantoa lisätään, Harjuniemi toteaa."

lähde: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/141359-ay-liikkee...

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen Vastaus kommenttiin #4

En usko että verovapauden myöntäminen vuokraaville asunnonomistajille olisi ratkaisu, tosin en voi väittää tutkineeni ratkaisuehdotusta syvällisesti. Nyt epäsuhtaa tuottaa se, että AY-liike kerää osingot verottomana, eikä tämä hankinta ollut mahdollista muille ostajille kuin Y-säätiölle poikkeuksellisista järjestelyistä huolimatta.

"Väliyhtiökaupan epäonnistuttua VVO ja Y-Säätiö toteuttavat kaupat toisenlaisella poikkeuksellisella tavalla. VVO Asunnot tyhjennetään myymällä asunnot kiinteistö kerrallaan Y-Säätiölle."
http://www.rakennuslehti.fi/2016/06/ara-ei-pystyny...

Hyvää lisäinfoa kaivoit, kiitos. On toki otettava huomioon VVO:n panostus yhteiskuntaan, mutta asuntomarkkinat ovat luonnollisen vakaat, ja epäilen että moni muukin haluaisi kilpailla asuntomarkkinoilla, etenkin jos kokonaisjärjestelyt voisi tehdä osakkeenomistajien kannalta yhtä näppärästi.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Odotan mielenkiinnolla, milloin puheenjohtajat Andersson ja Rinne heräävät vaatimaan osinkotulojen korkeamman verottamisen sijasta Ay-liikkeiden omistaman VVO:n jakamien osinkojen verottamista. Ei voi olla oikein, että VVO:n jakamat jättimäiset osinkotulot ovat verottajan ulottumattomissa jonkin ikivanhan säännöksen perusteella. Sitä myöskin odotan, että verorahoillamme törsäävän Ylen kolme reipasta toimittajaa tekee VVO:n toiminnasta yhtä jämäkän ohjelman kuin vastikään Nuorisosäätiön asuntorakentamisesta ihan tasapuolisuuden nimissä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tuon VVO:n toimarin laskennallinen palkka on 62 000€ kuukaudessa. Äkkiä nyt Antti Rinne vaatimaan kohtuuttomia palkkoja alas. Vai onko liian nuori tapaus, PRO omistaa läjän VVO:ta ja Rinne oli puheenjohtajana hallituksessa palkkioita toimarille hyväksymässä ennen demaripuheenjohtajuutta.

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kiinostaisi kovasti miksi rahaa kerätään? Mitä on tarkoitus tehdä tuolla miljardien potilla. Miksi avoimuus puuttuu täysin?

Yksittäisellä jäsenellä ei ole mitään mahdollisuuksia selvittää asioita. Jäsenethän ovatkin vain ammattiosastojen jäseniä. Ammattiosastot ovat liiton jäseniä. Jos haluaa tätä vyyhtiä selvittää onkin siis ensin kaapattava ammattiosasto omaa suojatyötään odottavilta liiton kellokkailta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

PAM:in tiedotteen mukaan heidän yleishyödyllisten miljoonien osinkojen tarkoitus on kerätä työtaistelukassaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin tätä selitystä on tarjottu. Jos pistää 200 000 jäsentä lakkoon (jos menevät). 50e vertonta lakkoavustusta/päivä. Tällaista on ainakin maksettu. 10 miljoona/päivä. Viikossa 50 miljoonaa.
Omaisuutta on ay-liikkeellä miljardeja. Kaupat tuskin on kiinni viikkoja. Paljonko pamilla on omaisuutta? Miten nuo rahat saadaan irti? Tuskin mitenkään. Velkaa on liiton otettava. Pamin sijoitussalkku on 105 miljoonaa. Näin kertoivat kyselyyn. Mitä muuta omaisuutta on. VVO osuus on 7,5%.

Avoimuus puuttuu täysin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Luokitellaanhan VVO-konsernin pääoma "punapääomaksi?
Miten ihmeessä ei tätä seiskyt-luvulla asuntovuokraamisella aloitettua kasaamista onnistuttu hävittämään muiden (pankit, rakennusliikkeet, osuuskaupat, vakuutusyhtiöt) kanssa? Vai onko se vasta edessäpäin?

Toimituksen poiminnat

Sivut