Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kaikki oleellinen salaliitoista

  • Kaikki oleellinen salaliitoista

Finlexin mukaan salaliitto tarkoittaa suunnitelmaa vakavan rikoksen toteuttamiseksi. Lainsäädäntömme tuntee vastaavalta kuulostavan salahankkeen, joka voi koskea rahanpesurikoksia ja vaarallisia sotilasrikoksia. Muiden maiden laisäädäntöön tehtyjen viittausten lisäksi lainsäädännössämme on erinäisiä valmisteluun liittyviä vakavia rikosnimikkeitä, kuten joukkotuhonnan valmistelu, valtiopetoksen valmistelu, maanpetoksellinen yhteydenpito sekä salakuuntelun ja salakatselun valmistelu, jotka täyttävät salaliiton tunnusmerkit. 

Hyvä esimerkki salaliittojen ja -teorioiden rajan etsimiseen on Suomen mittavin salakuuntelutapaus. Epäiltynä yli seitsemästä tuhannesta luvattomasta salakuuntelusta oli tullin tutkinnanjohtaja. Syyte vanheni syyttäjä Krista Soukolan pöydälle vuonna 2015. Täyttääkö kumpikaan, syytetyn tai syyttäjän toiminta tässä salaliiton tunnusmerkit? Tällä kertaa ei, sillä syytetty ei joutunut vastaamaan oikeudessa salakuuntelusyytteeseen, eikä näyttöä syytteen käsittelyn tarkoituksenmukaisesta hidastamisesta ole ilmaantunut.

Salaliittoteorioille tunnuksenomaista on se, että ne perustuvat väitteisiin joita ei voi kumota. Vastaavasti, salaliitoille tunnuksenomaista on näytön hankkimisen vaikeus, tai kuten lainsäätäjämme toteavat salaliittoja koskevasta lainsäädännöstä, "tällaisen kriminalisoinnin soveltamiseen liittyy vaikeita näyttöongelmia."

Sekä salaliittoja että -teorioita näyttää vaivaavan sama ongelma, näyttöä väitteiden tueksi on vaikea löytää.

Tie teoriasta todellisuuteen

Isoveli valvoo -teoria, eli epäilys Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten harrastamasta kattavasta tiedonkeruusta oli vain salaliittoteoria lähes kymmenen vuoden ajan. Sitten areenalle astui Edward Snowden, eikä asiasta enää ollut epäilystäkään. NSA:n harrasti verkkoliikenteen massavalvontaa erittäin pitkälle kehitetyin menetelmin, oman tai muiden valtioiden kirjesalaisuudesta tai vastaavantyyppisistä lainsäädännöistä välittämättä.

Vasta pilliinviheltäjien esilletuomien todisteiden myötä salaliittoteorioista voi tulla osa yleisesti hyväksyttyä todellisuutta. Väärintekojen paljastaminen ei ole koskaan helppoa, sillä se johtaa epäsuosioon paljastuksen kohteen silmissä ja mahdollisesti vakaviin, konkreettisiin seuraamuksiin. Sen vuoksi lähdesuoja on tärkeä periaate tutkivien toimittajien ja Wikileaksin työssä. Lähdesuojan avulla merkittävällä tiedolla on tie julkisuuteen, samalla kun lähde voi säilyttää perhesuhteensa ja jatkaa elämäänsä suhteellisen normaalisti.

Infosodan keskellä

Ihmisen mielikuvitus on vilkas ja luonne onneksi edelleen utelias. Maailman tapahtumat kiinnostavat useimpia ja jokainen toivoo että voisivat niistä rakentaa luotettavan kokonaiskuvan. Faktojen uupuessa mielikuvitus tekee helposti tepposensa. Virheellisistä olettamuksista voi syntyä usko juurikin niin kahjoihin salaliittoteorioihin, kuin mitä Sanna Ukkola luettelee blogauksessaan "Ei, Hillary ei osallistunut saatanallisiin rituaaleihin". Uskottavin Hillary -teorioista kuitenkin blogauksesta uupui.

Wikileaksin vuotamat sähköpostit paljastavat useiden DNC:n työntekijöiden ohjanneen presidenttiehdokkuuden voittoa pois Bernie Sandersilta, Clintonin eduksi. Tätä DNC pyysi virallisesti Sandersilta anteeksi. Jos olet muiden seikkojen vakuuttunut siitä, että Sanders olisi voittanut Trumpin, voit perustellusti sanoa, että salaliitto presidenttiehdokkuuden varmistamiseksi Hillarylle johti - tuskin tarkoituksella mutta koko maailman harmiksi - "vapaan maailman" johtajuuden ojentamiseen Donald Trumpille.

Toimittajien ei mielestäni pitäisi joutua näiden tuhansien eritasoisten teorioiden debunkkaajiksi, vaan pikemminkin jatkaa pilliinviheltäjien puolella pyrkien tuomaan esille sitä "vaikeasti selvitettävää" tietoa. Valmiudet väitteiden tarkistamiseen ja tiedon analysointiin sen sijaan tulisi olla kaikilla, ikääntyvää väestöä ehdottomasti unohtamatta.

Mitä tästä voi oppia

Salaliittojen ja -teorioiden ongelma liittyy termin ensimmäiseen määritelmään - salassa pysyvät seikat pitävät keskustelun teoriatasolla. Jos todisteet tulevat esille, asia ei ole enää salainen ja viimeistään oikeustuomion myötä voimme lakata puhumasta teoriasta. Esimerkiksi jokainen sopupeli kotimaisessa urheilussa, josta lehdet eivät uutisoi, ovat onnistuneita salaliittoja. Jos taas yksityinen taho epäilee sopupeliä, mutta ei kykene esittämään siitä todisteita, hän on salaliittoteoreetikko. Kunnes sitten pystyy, jolloin salaliittoteoria muuttuu petosoikeudenkäynniksi.

Mielestäni tärkeintä kuitenkin on kiinnittää huomiota omaan reaktioomme törmätessämme kaukaa haetulta kuulostaviin salaliittoteorioihin. Sen sijaan että varauksettomasti hypettäisimme tai haukkuisimme, rakentavinta on nostaa esille ja korjata käsiteltävän materiaalin virheelliset väittämät. Jos ongelma on mielestäsi paikkaansapitävien väittämien tulkinnassa, niin korjaa asia kertomalla oikea tulkinta. Jos tarkistat väitteen ja toteat sen oikeaksi, ei ole väärin ilmoittaa siitäkään.

Haitallisinta keskustelulle on asia-argumentoinnin ohittaminen ja henkilöä vastaan hyökkääminen. Helpoin tapa halventaa toinen osapuoli on ohittaa väittämät ja yhdistää henkilö huonomaineiseen viiteryhmäänsä, teoreetikoihin. Itse en soisi näkeväni tällaisen ilmapiirin kasvavan, vaan hiljentämispyrkimysten sijaan toivoisin hullujenkin väittämien analyyttistä purkamista. Tällä tavoin käyttäytyvän toiminta kannustaa kehittämään osapuolten faktantarkistustaitoa, sekä kokonaisuuksien ja merkityssuhteiden hahmottamiskykyä sen sijaan, että toiminta pyrkisi tuhoamaan oppimistahdolle tärkeän inhimillisen uteliaisuuden.

On myös mahdollista, että joskus osuu kohdalle se kerta, kun juuri siinä valtiollisessa, kunnallisessa, yritys-, urheilu- tai nuorisosäätiötoimintaa koskevassa epäilyssä ei löydy pilliinviheltäjää. Tällöin pelkän teorian penkominen saattaa johtaa lisänäytön löytymiseen.

Lisäksi kokemus osoittaa, että jokaisella on syytä oppia myöntämään olleensa väärässä. Siinä ei ole mitään hävettävää. Se on selkeä merkki henkisen kehityksen tasosta.

Tapani Karvinen
vpj. @ Piraattipuolue
k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Serkkuni Amerikassa näytti Sandersin blogin perustelut siitä, että äitiysloman palkkoja maksellaan niissä maissa mutta Amerikassa ei yhtään.

Hän kannatti Sandersia, mutta pettyi, kun ei Sanders ollutkaan presidenttiehdokas. Jälkeenpäin hän alkoi opiskella suomenkieltä kovasti ja opiskelee edelleenkin.

En tiedä, että aikooko muuttaa Suomeen, mutta kyllä minä sen sallisin, koska hän on yritteliäs ja hyvä tekemään ratkaisuja. Hän työskentelee tällä hetkellä sairaanhoitajana vuorotyönä. Hän palvoo suomalaisia ja pitää meitä rehellisimpinä ihmisinä kuin omassa maassaan.

Toinen serkkuni sen sijaan on vapaa tulemaan Suomeen koska vaan, koska hänellä on kaksoiskansalaisuus. Hänkin opiskelee suomen kieltä koko ajan ja minua on ihmetyttänyt, että mistä moinen tuuli oikein on kääntynyt muuttohaluiksi tänne Suomeen ja juuri innokkuus suomen kielen opiskeluun.

Vielä ei ole tullut ilmoituksia, että ketkä muuttavat tänne Suomeen, mutta voi olla pian tulossa ilmoituksia.

No, sen näkee sitten myöhemmin.

Toimituksen poiminnat

Sivut