Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Sukupuolineutraalin maanpuolustuksen sudenkuopat

  • Viekö vastakkainen sukupuoli keskittymiskyvyn vai riittääkö tasa-arvoinen asustus pitämään halut kurissa?
    Viekö vastakkainen sukupuoli keskittymiskyvyn vai riittääkö tasa-arvoinen asustus pitämään halut kurissa?

Olen pohtinut miksi puolustusvoimissa vastustetaan ajatusta tasa-arvoisesta varusmiespalveluksesta. Muutamia selkeitä huolenaiheita on, joihin itsekin voin samaistua.

Uskoisin että keskeisin ongelma liittyy siihen, miten miehet ja naiset toimii yhdessä paineen alla. Ottaako miehen suojeluvaisto vallan ja jättääkö hän määrätyn tehtävänsä kun mielitetty on vaarassa? Aiheuttaako naisten läsnäolo keskittymishäiriöitä miehille, jotka voivat potentiaalisesti olla erittäin vaarallisia kun käsitellään aseita ja räjähteitä? Voiko armeijan henkilöstöhierarkia johtaa hyväksikäyttöön, jos naisia on enemmän läsnä? Ja jos näin tapahtuisi, niin voisiko rajanylitys sovitusta sopimattomaan aktiin olla todistettavissa?

Ymmärrän kyllä, että nämä koetaan hyvin selkeiksi ongelmiksi pääesikunnassa. Samalla ne ovat sen luontoisia huomioita, ettei niitä PR-syistä haluta tuoda esiin. Mielestäni kaikki nämä ongelmat ovat ylitettävissä ja tasa-arvoisesta varusmiespalveluksesta olisi mittavaa hyötyä tasa-arvon toteutumiselle käytännössä.

Ideaaliarmeijassa miehiltä ja naisilta vaaditaan samaa suoriutumis- ja paineensietokykyä, jota taistelutilanteet vaativat. Lisäksi eroa ei ole kohtelussa, rankaisussa tai palkinnoissa. Keskeisin hyöty yhteiskunnalle syntyy kun sukupuolet näkevät käytännössä, kuinka muutkin pystyvät samoihin tehtäviin. 

Mitä enemmän naisia on mukana, sen vahvemmin viesti miehille välittyy. Mitä normaalimpaa tasa-arvoisesta kohtelusta tulee, sen todennäköisemmin asenne tarttuu ja pysyy myös armeijan jälkeen. Satunnaisotanta takaa, että armeijan tuottama asennekoulutus leviää kaikkiin yhteiskuntaluokkiin.


Tasa-arvoinen maanpuolustus vaatii muutakin kuin kutsunnat

Pääesikunnan ajatuksenjuoksu on tuomittu epäonnistumaan alusta alkaen. On selvää, ettei mikään valtion virasto halua toimintakustannusten kasvavan kohtuuttomasti, ja että taloudellisella verukkeella on helppo torpata mikä tahansa uudistus. Naisten ottaminen mukaan kutsuntoihin on vain yksi pala siitä kokonaisuudesta, mitä puolustusvoimien tasa-arvoistaminen vaatii. Luonnollisesti laajemmin naisia palvelevia rakenteita jouduttaisiin kehittämään, koulutusta ja sen valvontaa hiomaan, sekä miettimään puolustusvoimille vaikeilta tuntuvia, sukupuolivähemmistöihin liittyviä asioita. 

Toisin kuin pääesikunta, mielestäni parasta olisi että puolustusvoimat joutuisi sanomaan osalle kutsutuista halukkaista "tähän erään ei mahdu, mutta olet jonossa seuraavaan", sen sijaan että osallistuminen on osalle väistämätön pakko. Ne, jotka tulevat kutsuntoihin kuten velvoitettu, mutta eivät osoita intoa osallistumiseen, kutsuttaisiin uudelleen aina siihen saakka, kunnes iän tai muun syyn vuoksi tulee selväksi, ettei se enää ole tarpeellista. Osallistumistahdon tulisi syntyä siitä, että palvelus koetaan osittain velvollisuudeksi kansakunnalle, osittain kunnia-asiaksi ja aina taloudellisesti järkeväksi.

Samalla kun naiset otetaan mukaan kutsuntoihin, täytyy maanpuolustukseen osallistumisen velvollisuudet myös tasa-arvoistaa. Käytännössä tämä tarkoittaa lisää vapaaehtoisuutta, mikä palvelee hyvin niitä, jotka yllättäen joutuvat sovittamaan asepalvelusta yhteen töiden, opiskelun tai perheen kanssa. Maanpuolustuskoulutukseen osallistuvien tarve tulisi jatkossakin arvioida määrärahojen, koulutusresurssien ja oletetun tarpeen mukaan, ja jos näyttää siltä ettei riittävästi vapaaehtoisia ole, velvolliseksi joutuisivat ne, jotka eivät voi osoittaa hyvää syytä olla osallistumatta juuri nyt.

Yleisesti maanpuolustusreformiin liittyen ehdottaisin, että siviilipalveluksen kesto rajattaisiin kuuteen kuukauteen, kehitettäisiin uusia muotoja varusmies- ja siviilipalvelukselle. Lisäksi luopuisin varusmiesten päivärahasta, olettaen että valtioon saadaan lähitulevaisuudessa järkevä perustulomalli, joka kattaa myös varusihmiset.


Tapani Karvinen
Puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Piraatit
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
k4rv1n3n.net / Facebook / Twitter

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Minun käsittääkseni puolustusvoimat suhtautuu miespuolisen tykinruoan korvaamiseen naispuolisella nihkeästi siksi, että naisia ei kuitenkaan käytettäisi tositilanteessa tykinruokana.

Eipä muissakaan länsimaissa, joissa naisia palvelee armeijassa edes jossain määrin, käytetä naisia operatiivisissa tehtävissä, siis niissä tehtävissä joissa joutuu kuolemaan.

Tätä tuskin kukaan tulee virallisesti tunnustamaan puolustusvoimien suunnalta, mutta lienee kaikille siellä toimiville päivänselvää.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Voi olla ettei lähetettäisi, mutta se on pikemminkin seuraus kuin syy. Mistä epäilet sen johtuvan?

Jari-Matti Mäkelä

Naisten kuolemisella on mielikuvatasolla paljon negatiivisempi PR-arvo. Miestenkin kuolemia halutaan nykyään välttää länsimaissa ja korvata ihmissotilaita roboteilla ja miehittämättömillä etäohjatuilla laitteilla, koska poliittinen, median ja kansan vastustus ei nouse samalla tavalla. Ainoastaan barbaariset kehitysmaat mässäilevät patrioottisilla kunniakuolemilla ja perustavat koko kansakunnan menestyksen sotilasvoittoihin.

Toinen syy mitä ei haluta sanoa ääneen on naisten kyky synnyttää kriisin päätyttyä. Vaikkei ketään voi nykyään pakottaa synnyttämään, isompi naismäärä tilastollisesti synnyttää enemmän. Tähän liittyy myös puhdasrotuisuuden oppi, koska ylikansoittuneesta maailmasta saa helposti moninkerroin adoptoitua ihmisiä kansalaisiksi, jos pelkästään ihmisistä olisi pula rotuun ja kulttuurisiin arvoihin katsomatta.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"ja jos näyttää siltä ettei riittävästi vapaaehtoisia ole, velvolliseksi joutuisivat ne, jotka eivät voi osoittaa hyvää syytä olla osallistumatta juuri nyt."

Piraattipuolueen puolueohjelman mukaan palveluksen tulee olla vapaaehtoinen. Ollaanko kantaa nyt muuttamassa sellaiseksi, että palvelukseen voidaankin pakottaa?

Ja miksei pakottamisen sijasta työvoimapulaa ratkota palkkaa tai päivärahaa korottamalla? Perustuslain mukaan kansalaisia tulee kohdella yhdenvertaisesti, ja yhdenvertaisuutta rikkomatta on aika vaikea pakottaa joku palvelukseen toisen ollessa vapautettu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Roope Luhtala: - "Perustuslain mukaan kansalaisia tulee kohdella yhdenvertaisesti, ja yhdenvertaisuutta rikkomatta on aika vaikea pakottaa joku palvelukseen toisen ollessa vapautettu."

Miten niin? Onnistuuhan tuo nytkin ihan hyvin. Miehet pakotetaan palvelukseen naisten ollessa vapautettuja.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Nykyinen systeemi rikkoo perustuslakia, mutta koska perustuslakia on rikottu niin kauan, ei asiaan kukaan uskalla/viitsi puuttua. Ehkä perustuslakituomioistuimen perustaminen korjaisi asian.

Lisätietoa: https://fmashiri.wordpress.com/2014/09/16/milloin-...

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Vapaaehtoisuus on paras lähtökohta. Esitin keinon, jonka tarkoitus on lieventää huolta (valtiollemme kriittisen vähäisestä) kiinnostuksesta palvelukseen (eli ei läheskään niin paljon hakijoita, mitä on resurssit ja tarve).

Kärki on edelleen vahvassa tahdossa osallistua maanpuolustuskoulutukseen, ja mainitsin muualla blogauksessa mitkä ovat mielestäni tärkeimmät tahtotilaan vaikuttavat tekijät.

Toimituksen poiminnat

Sivut