Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Viimeinen sana pakkoruotsista

Viimeiset kymmenen vuotta Suomi on ollut teknologian kärkimaa, uskoakseni pitkälti laadukkaan koulutuksen vuoksi. PISA -testeissä olemme pitkään olleet kärkimaita, korkean teknologian innovaattoreita ja laadukkaiden tuotantojärjestelmien rakentajia.

Meillä on suuri määrä insinöörejä, tutkijoita ja konsultteja, joiden kykyjä kehityksen eteenpäin viemiseksi ei voida käyttää - tai voisi, jos olisi joku jolla olisi siitä varaa heille maksaa. Jos sellaista tahoa ei suomesta löydy, niin - kielipolitiikkamme perusteella - sen pitäisi löytyä ruotsista, tai jostain muusta maasta, jossa yrityksen toimintakieli on englanti.

Globaalit rahavirrat ja niistä kalastaminen

Ulkopuolelle jää maat, jotka tällä hetkellä kehittyvät voimakkaasti ja keräävät sen myötä investointeja. Investointeja tekevän firman kieli saattaa olla englanti, mutta paikallisien kanssa työskentelemiseen tarvitaan useimmin muuta kieltä. Kolonialistisilla espanjalla, ranskalla ja portugalilla pärjää pitkälle niin afrikassa kuin etelä-amerikassakin.

Eikö siis ole perusteltua sanoa, että jos Pentti Perusinsinööri olisi voinut aloittaa kymmenen vuotta sitten opiskelemaan (pakollisena B-kielenä) jotain edellisistä, hänen työllistymismahdollisuudet olisivat huomattavasti valoisammat kuin nyt?

Jos taas ajatellaan asiaa pelkästään siltä kannalta, mistä suurimmat rahavirrat tulevat suomeen, niin silloinkin venäjän kielen opetus jyrää ruotsinkielen mennen tullen. Vähävaraisena tunnetulta venäläiseltä kun sittenkin riittää upottaa viikon lomareissuun tonni tai pari. Voimme vielä lopuksi kysyä, tuntuuko lappi eksoottisemmalta ruotsalaisesta vai espanjalaisesta?

Näin ainakin tiedämme mikä olisi kansantaloudellisesti järkevä ratkaisu. Ikävä kyllä, nykyiseen työttömyysongelmaan se ei enää auta - hyöty tulee siirtymään aina seuraavalle sukupolvelle kunnes kyseisen ratkaisun tekemiseen löytyy poliittinen tahto.

Turvataan myös ruotsinkielisten palvelut

Näkisin myös, että samalla ruotsinkielisten palvelut parantuvat. Jos ei, tarvittaessa resursseja voidaan ohjata täsmäkoulutukseen ja antaa palvelun kannalta avainasemassa oleville halukkaille mahdollisuus parantaa kielitaitoaan työn ohessa.

Oleellisinta olisi, että kielipolitiikkaa ei tehtäisi lokaalisti globaalissa maailmassa. Estettä B-kielen valinnaisuudelle ei ole: opettaja voi kiertää viikon/opintojakson/lukuvuoden aikana useissa kouluissa opettamassa osaamiaan kieliä. Kustannuksia tulee hieman, mutta kansantaloudellinen vaikutus on merkittävä viiden - kymmenen vuoden päästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

jokuvaan, (nimimerkki)

Sitä mukaa kun ruotsinkieliset oppivat suomea, heidän palvelutarpeensa vähenee, on täysin järjetöntä tarjota palvelua tietyllä kielellä vain periaatteen vuoksi, varsinkin kun ei ole kyse alkuperäiskielestä tai sellaisesta kielestä joka olisi katoamassa.

Vieras (nimimerkki)

Sitä mukaa kun suomalaiset insinööristyvät ja siirtyvät käyttämään englantia (tai oikeammin finglishiä), voidaan suomenkielestä luopua kokonaan. Tällä vauhdilla tämä tulee tapahtumaan noin 10 vuoden sisällä ja ne, jotka eivät ole oppineet -sorry, taff lak.

Koska kyseessä ei ed. kirjoittajan määritelmän mukaan myöskään ole alkuperäiskieli, ei siitä kannata turhaan pitää kiinni. Kielen alkuperäisempää muotoa löytyy myös ihan riittävästi lähempänä alkukotiaan, jossa sen suojelu on tarvittaessa järjestettävissä huomattavasti pienemmillä kustannuksilla.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Ongelma on perustuslaissa ja sen tulkinnassa. Tarvitaan järkevää poliittista kompromissia, jotta ratkaisu saadaan. Uskon ettei tämän asian vuoksi perustuslakia ruveta avaamaan, mutta lain tulkinta antaa mahdollisuuden ratkaisuille.

Epäilen, että alunperin ruotsista tehtiin toinen virallinen kieli kaventaakseen punamielisten mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon. Ruotsin kannalta päätös olisi ollut viisas ja osoittanut jopa kunnioitettavaa kykyä muokata väestön maailmankuvaa yli sukupolvien.

Mutta nyt:
Tiedostamme ongelman -> korjatkaamme ongelma -> voimme lopettaa keskustelun tästä ongelmasta ja siirtyä seuraavan ratkaisemiseen.
That´s it.

jokuvaan, (nimimerkki)

Ellei ruotsista olisi tullut toista virallista kieltä, Ruotsin valtio olisi miehittänyt Ahvenanmaan ja lukuisia rannikkoalueita. Suomella ei ollut varaa uuteen sotaan. Täten perustuslakiin oli pakko laittaa ruotsi toiseksi kansalliskieleksi, oliko se nyt 3. tai 4. lakitekstin versioon.

Silloin ei tietenkään arvattu, että tämän päälle voidaan myöhemmin juonitella lisää lakeja.

Onneksi lakeja voi aina muuttaa eikä niihin tarvita kompromisseja, demokratiassa on enemmistövalta.

Örkki (nimimerkki)

Vähän aikaa sitten kouluihin yritettiin saada pakkoetiikkaa ja pakkodraamaa. Onneksi ei saatu, mutta miksei kukaan fanaattinen pakkoruotsin vastustaja nostanut ääntään? Ruotsista on ainkin minulle ollut iloa ja hyötyä. Etiikasta ja draamasta ei kukaan voi kuvitellaan seuraavan mitään hyötyä muille kuin etiikan ja draaman opettajille.

Käyttäjän ronin kuva
Ronja Ronin

Ihanaa, että pakko muuttui elämässäsi siunaukseksi. Siksi kait kukaan pakkoruotsin kannattaja ei nostanut ääntään pakkoetiikasta, koska sekin pakko yritettiin viedä läpi kabineteissa, ilman kansalaiskeskustelua.

Itselläni on ollut valinnaisesta etiikasta valtavasti hyötyä elämässä (onneksi sain valita uskonnon tilalle). Opin kyseenalaistamaan auktoriteettejä ja käyttämään luovuutta. Opiskelin ruotsin tunneilla venäjää ja saksaa ja näytin mallia muillekin.

Venäjästä ja saksasta on ollut hyötyä, perustin yrityksen ja työllistin parhaimmillaan 104 ja tällä hetkellä 36 työntekijää. Eipä ole tarvinnut pokkailla pomoille. Kannatan lämpimästi valinnanvapautta!

jokuvaan, (nimimerkki)

Etiikkaa ei voi verrata monestakaan syystä ruotsiin, ruotsi on pakollinen peruskoulun lisäksi kaikissa(!) 2. ja 3. asteen kouluissa ja vieläpä niin, että sitä pitää oikeasti osata jos meinaa päästä kokeista läpi.

Etiikka tuskin aiheuttaisi etenemisesteitä ja viivästymisiä kuten ruotsi. Sinänsä tietysti itse en kannata pätkän vertaa erillistä etiikan koulutusta peruskoulussa, sen voisi laittaa uskonnon opetuksen piiriin.

JST (nimimerkki)

RKP elää vielä 70 luvun maailmassa, jossa ulkomaille töihin lähteminen tarkoitti Volvon tehdasta Göteborgissa.

Nykynuoriso elää globaalissa EU Suomessa,josta lähdetään töihin tai jopa opiskelemaan keski-eurooppaan tai Aasiaan.

Saksa, ranska, venäjä ja jopa kiinan kieli ovat jo nyt puhumattakaan jatkosta, tärkeitä osaamisalueita työelämässä.

jhgmkkb (nimimerkki)

"Ruotsista on ainkin minulle ollut iloa ja hyötyä."

Se, että minulle on vaikkapa pitsinnypläyksestä "iloa ja hyötyä", ei tarkoita sitä, että haluaisin pakottaa kaikki muutkin nyplääjiksi. Pakkoruotsi on pakollista juurikin siksi, että siitä ei todellisuudessa ole juuri kenellekään iloa ja hyötyä. Kaikessa erinomaisuudessaan ruotsi ei kelpaa juuri kenellekään muuten kuin pakotettuna - että sellainen rikastuttaja se.

frank (nimimerkki)

"Näkisin myös, että samalla ruotsinkielisten palvelut parantuvat. Jos ei, tarvittaessa resursseja voidaan ohjata täsmäkoulutukseen ja antaa palvelun kannalta avainasemassa oleville halukkaille mahdollisuus parantaa kielitaitoaan työn ohessa."

Täsmäkoulutus voisi olla esim 3...6 tulkin kouluttaminen. Tuo määrä puhelintulkkeja epäilemättä riittäisi koko maan tarpeisiin, ml Ahvenanmaa jossa suomenkielinen palvelu näin radikaalisti paranisi.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kyllä, asiaa voisi toteuttaa esimerkiksi näin. Toisaalta, markkinataloudessa joku voisi pistää puhelinfirman pystyyn: kaupan kassalla soitat numeroon, esittelet asian ja keskustelijat, pistät kaiuttimen päälle ja luurin pöydälle. Ainakin pienet asiat voisi nopeasti selvittää.

Valtion ja kansalaisen suhteessa useimmin riittää se, että dokumentit ja ohjeet löytyvät molemmilla kielillä. Tämän suhteen ei nähdäkseni tarvita parannusta.

Sen sijaan virastoissa ja liikeyrityksissä kannattaisi tarjota vapaaehtoista ruotsin kurssia työntekijöille. Mielestäni tunti työpäivästä ei aiheuta niin merkittäviä tehokkuuden menetyksiä, ja toimistossa homeentuvalle oppitunnit ja kielenopiskelu voisivat olla mielekästä puuhaa. Jos sekään ei riitä, kielitaidosta voidaan myöntää pieni rahallinen porkkana.

Vieras (nimimerkki)

Yksinkertaisinta on tehdä koko maasta virallisesti yksikielinen. Onha yli 90 % äidinkieleltään suomen kielisiä.

On sairasta että viisi prosenttia kiristää ja komentelee yli 90 prosenttia!

Nykyiset poliitikot on heitettävä laidan yli. Heidän orjamentaliteettinsä hajoittaa Suomen erilaisten vähemmistöjen hallitsemaksi riitapesäksi.

Enemmistön on otettava valta maassa ja näytettävä vähemmistöille missä kaappi seisoo demokatiassa.

Toinen Vieras (nimimerkki)

Oletan, että kuulut tuohon mainitsemaasi 90% enemmistöön, ainakin jollakin mittareilla määriteltyinä. Voisitko nyt vielä kertoa millä tavoin 5% suomalaisista sinua on kiristänyt ja komennellut? Itselläni ei moisesta ole havaintoa, en myöskään kuule ääniä.

Toimituksen poiminnat

Sivut