Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kestävästä kehityksestä

Ongelmiemme (köyhyys, tasa-arvo, sananvapaus, poliittinen kyvyttömyys) juuri on talousjärjestelmässämme ja ongelman paljastaminen ei edes ole vaikeaa.

Alunperin hehkulamppu suunniteltiin kestämään ikuisesti; nykyään maksetaan palkkaa insinööreille, jotka pitävät huolen siitä, että lamppu hajoaa tietyn tuntimäärän jälkeen. Sama koskee jokaista ostamaasi laitetta, joka on saanut mystisen vian noin vuoden sisällä takuun raukeamisesta. Myös sähkökiuas, joka oli suunniteltu niin, ettei sen vastukset voineet hajota, vedettiin pois markkinoilta - vaikka laitteesta saatiin paremmat löylyt kuin yhdestäkään aiemmin kokemastani sähkökiukaasta. Entä mitä tapahtui sähköautolle -90 luvulla?

Tuote on yksinkertaisesti niin hyvä, ettei sen valmistus kannata.

En ihmettele vihreän liikkeen syntyä, en myöskään vasemmistolaisten ajatusten suosiota, tai kapitalismin nimeen vannovan oikeiston menestyneisyyttä. Maailma, johon synnyin, rakennettiin väärin ja nyt jokainen taho haluaa esittää laastariaan yhteiskuntamme auenneisiin valtimoihin.

Yksinkertainen totuus kuitenkin on: jokainen ongelma on ratkaistavissa, jos siirrytään talousjärjestelmään joka siihen kannustaa.

 

<utopia>

Tämä ei tarkoita yritystoiminnan lakkauttamista, ylhäältä ohjattua tavaroiden tuotantoa tai kommunismia. Se tarkoittaa järjestelmää, jossa yritys täyttää tehtävänsä tavaran tai palvelun tuottajana määrätietoisesti, kunnes kuolee pois tehtävänsä täyttäneenä. Yrityksellä ei ole patentteja, vaan viimeistään luonnollisen poistuman jälkeen kaikki yrityksen tuottama tieto on vapaasti jaettavissa, kopioitavissa, päivitettävissä ja uudelleen herätettävissä kun tarve jälleen syntyy. Tuotannon tulokset omistaa aina työntekijöiden yhteisö.

Maailmaa ei ihmisen sekopäiseltä ahneudelta pelasta muu kuin omavaraisuus. Näkisin, että tulevaisuuden omavarainen yksikkö elättää sadasta muutamaan sataan henkilöä. Vesi, jätehuolto ja suurin osa sähköstä ja ruuasta valmistetaan paikallisesti. Yksikkö suunnitellaan tuottamaan riittävästi pitääkseen itsensä hengissä ja tuottaakseen jonkin verran ylimääräistä vaihdantamarkkinoille.

Yksikön ylläpidon ja tuotannon tarvittavat tehtävät listataan, ja jokainen saa valita toimensa - jos tehtävä on tekijälle uusi, sen voi opetella kokeneen opastuksella. Kaikesta voidaan pitää kirjaa ja tarvittaessa suoritukset arvostella. Tuotannon tehostuminen siirretään työntekijöiden vapaa-ajaksi.

Toiminnan kruunaa tuotantokoneisto, jolla voidaan valmistaa mikä tahansa tuote vapaasti verkossa jaetuista standardisoiduista piirustuksista, kunhan valmistusmateriaalit löytyy.

Mikä parasta, yksikön olemassaoloon ei edes tarvita valtiota, mutta kukaan ei olisi tuon järjestelmän vanki sen enempää kuin tämänkään. Halutessaan voisi vaihtaa yksikköä, tai nostaa ansaittu osuus tuotoista ja vaihtaa järjestelmää tai muuttaa vuorille.

</utopia>

 

Tämä on siis vain yksi ajatus siitä, kuinka asiat voisivat olla - varmasti muitakin löytyy ja pyydänkin sinua jakamaan ajatuksesi. Ehkä joku jossain, jolla resurssit omavaraisuuteen on, menetelmät tai edes suunnan täältä löytää.

Mutta tällä hetkellä meillä on runsaasti ongelmia, jotka päättäjämme ovat jättäneet korjaamatta: ongelmia jotka pitäisi korjata realistisin, pysyvin keinoin - ja pikaisesti.

Samalla kuitenkin täytyy muistaa, ettei tämänhetkinen kehityksen suunta tule koskaan saavuttamaan kestävää kehitystä - sen vuoksi olemassaolevia valtarakenteita ei pidä vahvistaa, vaan pyrkiä aktiivisesti vaihtoehtoisiin ratkaisuihin, olivat ne sitten toteutettavissa julkisella tai yksityisellä sektorilla.

 

Kasvun siemeneksi - Jani Laasonen: Resurssipohjainen talous

http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/

Dan Pink - Työnteon motiiveista (eng. youtube)

http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Tero Jokinen

Tietenkin tämä ongelmien ratkaisemiseen kannustava talousjärjestelmä on sellainen joka hyödyttää tätä ko. bloggaajaa erityisen paljon. Jokaisella julkisuuteen, maineeseen ja kunniaan hamuavalla on aina oma sydän - ja lompakko - lähinnä.

Juuso Alasuutari

Ergo: ketään sellaista, joka rohkenee esittää ratkaisumallin ei tule missään olosuhteissa uskoa, sillä julkinen puhe kertoo poikkeuksetta oman edun tavoittelusta, ja se todistaa ettei ehdotettu malli voi milloinkaan toimia.

Seuraavassa jaksossa Nasse-setä kertoo, miten paremman tekemisen puutteessa voi vaikka syödä väriliituja kuolemaa ja verottajaa odotellessa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kyllä, ongelmien ratkaisemiseen pohjautuva ajattelumalli lopulta ratkaisee ongelmat. Ja kyllä, se hyödyttäisi minua, jos yhteiskuntamme ongelmiin haettaisiin ratkaisuja, niitä voitaisiin myös löytää. Henkilökohtaiselle taloudelleni malli myös toisi saman palkan kuin muillekin, sekä mahdollisuuden selvitä resurssisodassa, joten sekin olisi näkökulmastani hyvä - myös siis ns. lompakolleni.

Tero, olet trolli, tiedämme jo sen, mutta trollauksesi antaa mahdollisuuden minulle tarkentaa sanomaani.

Jokainen ajattelee ensisijaisesti omaa selviytymistään, eikä siinä ole mitään väärää. Se, että ajattelee oman etunsa olevan tärkeämpi kuin yhteisön etu - yhteisön jossa elämänsä viettää - lopulta johtaa konfliktiin. Se ei ole kestävää kehitystä.

Olen jo tänään antanut ajatukseni yhteiskunnan kehittämisestä eteenpäin (hieman hammasta purren, mutta tilanteen hyväksyen), ilman minkäänlaista vaatimusta korvauksesta (ei, en viittaa edelliseen tekstiin), joten eiköhän minun osaltani nuo lompakkoargumentit voida jättää sivuun.

Tero, toivon että kasvat aikuiseksi ja että jonain päivänä kommenttisi ovat rakentavia.

Henri Lentonen

Tervehdys,

ehkä teikäläistä kiinnostaisi tämä aloittamani Boneko-projekti, sen tarkoituksena on tarjota ihmisille omavaraisempi mahdollisuus elää, siitä on foorumillamme tarkemmin lisää:

www.forum.BonekoBrothers.com

Haluaisin myöskin tuoda esille tässä yhteydessä "herrojen" uusimman rahasammon: Suomesta aiotaan myydä pohjavedet ulkomaille, supertalvi on synteettinen:

http://sirhenriristi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5899...

- Kiltamestari

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Olen kyllä tutustunut sivuusi, enkä kiellä etteikö maaperän biodiversiteetin kasvattaminen lisäisi kasvien kasvutehoa. Omavaraisessa ruuan tuotannossa tehokkaat menetelmät ympärivuotiseen viljelyyn sisätiloissa ovat äärimmäisen arvokkaita. Lisäksi huomauttaisin myös, että tietyillä sienilajeilla on kykyä parantaa saastunutta maaperää.

Tutkijat pystyisivätkin siirtämään sienirihmastoja esimerkiksi Nigerian maaperälle, parantaakseen Shellin ympäristölle aiheuttamia vahinkoja ja tehdäkseen maasta jälleen viljelykelpoista.

Apumme kolmansiin maihin kuitenkin on rakennettu suosimaan erilaisia järjestöjä, joiden agendaan ei sovi köyhyyden parantaminen - koska järjestölle eikä sen työntekijöille olisi enää sen jälkeen tarvetta. Voi myös olla, ettei viesti mahdollisuuksista vain ole vielä mennyt oikeille tahoille, että oikeasti tuloksia tuoviin toimenpiteisiin tartuttaisiin.

Tekstistäsi myös käy ilmi erilaiset sosiaaliset ongelmat, joiden kanssa painit. Ikävä kyllä nuo sosiaaliset ongelmat saavat sinut näyttämään massasta poikkeavalta, jonka vuoksi myös teksteihisi suhtaudutaan skeptisesti. Toisaalta, teksteissäsi on useita rakenteellisia ongelmia.

Suosittelisin tutustumaan internetin kirjoitusoppaisiin ulosantisi rakenteen parantamiseksi ja erottelemaan Boneko-projektisi, sekä ongelmat, joiden kanssa painit elämässäsi. Kun riittävästi informaatiota on kerääntynyt blogiisi, voit lyhentää oleellisen asianmukaisesti ja julkaista toisella nimimerkillä.

Toivottavasti työstäsi syntyy jotain hedelmällistä.

Toimituksen poiminnat

Sivut