Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kukkahattutäti rikosten tiellä

Kun nyt oikeusministeri Brax onnistui saamaan terävää palautetta komisario Packalénilta, on hyvä hetki aloittaa keskustelu holhousyhteiskunnasta ja sen tarpeellisuudesta.

Holhousyhteiskuntaa kannattavien ajattelumalli ilmeisesti menee niin, että yksilötason oikeuksiin voidaan puuttua, silloin kun yksilöiden toiminta uhkaa heidän omaa terveyttään - vaikka toimilla ei olisi uhria, eikä siitä olisi merkittävää haittaa yhteiskunnalle. Koska useimmin tällaista ajattelutapaa suosiva näyttää olevan nainen, termi "kukkahattutäti" on lanseerattu.

(Kukkahattutätien psykologisen ulottuvuuden avaavia kommentteja otetaan mielellään vastaan.)

Seksin oston kielto oli alunperin mielestäni järjetön holhousyhteiskuntalaki, jolla ei ole positiivisia vaikutuksia paritukseen tai ihmiskauppaan, vaan laki onnistuu tehokkaasti lakaisemaan järjestäytyneenkin rikollisuuden toimet maton alle. Siinä sivussa viedään täysivaltaisten aikuisten oikeus omaan kehoonsa.

Laittomat päihteet ovat oma lukunsa, mutta niidenkin käytön kieltävä lainsäädäntö onnistuu puremaan parhaiten täysivaltaisen aikuisen itsemääräämisoikeuteen. Alunperin lakia ei ollut tarkoitus näin tulkita, mutta Helsingin poliisin huumerikosyksikkö ei osannut taipaleensa alkuvaiheessa puuttua muuhun kuin yksityiseen käyttöön ja kai sitä lisärahoitustakin kaivattiin. Näin lain tulkinnan tarkoitus vääristyi alle vuosikymmenessä, koko maassa.

Ehkä kuitenkin pisteet poliisille menee siitä, että viime aikoina on keskitytty järjestäytyneeseen rikollisuuteen enemmän ja pienen määrän hallussapitoon syyllistynyt selviää varoituksella tai sakoilla - siis ainakin isoissa kaupungeissa, maaseudulla ja pohjoisessa tilanne lienee toinen. Kiittäminen syyttäjän antamaan ohjeistusta.

Mutta miten poliisi sitten voisi järkeistää toimintaansa prostituutiossa kun virheet on tehty ylhäällä ja ohjeita on noudatettava tai kenkää tulee? Jos kuulusteltavana on seksin ostosta epäilty, jonka seksuaalinen markkina-arvo on tutkivan poliisin mielestä sitä luokkaa, että seksistä oletettavasti joutuukin maksamaan, voisiko tutkija vain kirjoittaa ympäripyöreän raportin ja osoittaa asianosaiselle ovea? Entä jos näin tapahtuu jo?

Kun sain turpaani

Reilu viitisen vuotta sitten jouduin pahoinpitelyn uhriksi. Kun menin tekemään asiasta rikosilmoitusta, tutkiva poliisi halusi näyttää minulle ovea heti kun kuuli tilanteen tapahtuneen ravintolassa. Tutkintapaperi alkoi valmistua vasta kun korotin ääneni ja vaadin hänen esimiestään paikalle.

Tutkinnan - jonka siis jouduin tekemään suurimmaksi osaksi itse - aikana selvisi, että tekijällä oli aikaisempi pahoinpitelytuomio, oli aiheuttanut kyseisessä ravintolassa saman viikonlopun aikana neljä tappelua (muttei poistettu ravintolasta koska on hyvin maksukykyinen vakioasiakas) ja apuun kutsuttu poliisipartio oli päättänyt olla tulematta ravintolan sisälle vielä kun tilanne oli päällä.

Kumpi siis on isompi ongelma, täysivaltaisten aikuisten omaa kehoaan koskevat päätökset vaiko poliisin viranhaltijoiden sisäinen kyvyttömyys - ja sen kyvyttömyyden maton alle lakaiseminen - ylläpitää lakia kuten virka määrää?

Jos minusta olisi kiinni, Brax saisi kenkää ja Packalén nimitettäisiin tilalle saman tien. Pitäisikö ministerien salkutkin laittaa äänestykseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Kokolihaa syövä työssä käyvä heteromies (nimimerkki)

Luuletko, että työministerin- ja oikeusministerin postit annettiin vihreille sattumalta. Ei varmasti. Nämä "kukkahattutädit" on valittu huolella. Näin saatiin työ- ja oikeusasiat lakaistua maton alle.

Vieras (nimimerkki)

Moni näistä seksityöläisistä saa yhteiskunnan tukia ( asumistukea . opintotukea ja työttömyys korvausta)jos mies jättää tuloja ilmoittamatta niin saa rikos syyteen.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mistä päättelet että seksityöläiset ovat kaikki naisia ;)
Samat "edut" on miespuolisilla seksityöläisilläkin...

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Hollannissa seksityöläisten asema on käsittääkseni ratkaistu asiallisesti. Jotta lasi-ikkunan voi vuokrata, sitä varten täytyy rekisteröityä ammatinharjoittajaksi, joten verotkin voidaan myös kerätä - eettinen asiakas pyytää kaikenlisäksi palvelustaan kuitin (mutu, rehellisesti en tiedä onko mahdollista mutta olettaisin näin).

Turvallisuus on korkealla kun asiakkaan näkee muut saman ikkunanrivin naiset ja ehkä tilasta löytyy myös hälytysjärjestelmä sen pippurisumutepurkin lisäksi.

Useita kysymyksiä, en tiedä miten suomessa asia pitäisi järjestää, mutta en myöskään näe mieltä siinä, että aktiivisella libidolla varustettu naishenkilö - joka ei myöskään ole nirso - ei saisi työllään vaurastua.
Toki tasapuolisuuden nimissä toivoisin verottajan saavan osuutensa.

Vieras (nimimerkki)

Todella hyvä kirjoitus. Mikä pakkomielle lainsäätäjillä on säädellä yksityisen ihmisen oikeutta omaan ruumiisensa?

Samaa sarjaa edusti itsemurhan ja homoseksuaalisuuden kielto.

Näistä nyt onneksi on päästy, katsotaan miten yksilön oikeudet kehittyvät tulevaisuudessa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

"Näistä nyt onneksi on päästy, katsotaan miten yksilön oikeudet kehittyvät tulevaisuudessa."

Yksilöiden avulla parempaan suuntaan - toivottavasti.

BTW, olisiko kellään vielä muita esimerkkejä uhrittomista rikoksista? Ihan omaksi mielenkiinnokseni listaisin..

Puolueeton (nimimerkki)

"Pitäisikö ministerien salkutkin laittaa äänestykseen?"

Ei huono ajatus lainkaan.

Tässä tapauksessa on ilmeisesti tapahtunut melkoinen virkavirhe. Oikeusministeri puuttui asiaan, joka kuuluu täysin selvästi työministerille.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

http://hän.fi/SMF/index.php?topic=73.0

Hyvä avaus, toden totta! :)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Suorempi linkki tutkimukseen (kiitos linkistä):
http://web.archive.org/web/20080527080923/http://w...

Muutama poiminta ruotsalaisen lainsäädännön vaikutuksista:

"It is hard for a sexworker to have a family at all since sexworkers are considered to be unfit parents and therefore can lose custody of their children if it emerges that they sell sex."

"These women say the "kind" customers have either turned to the Internet to find sexual services or have been arrested by the police. On the contrary, the "perverted" customers know what to do to not be arrested and fined - they just have to deny it since there is rarely hard evidence."

"All of the authorities say that there is no evidence that prostitution was lower overall. Instead hidden prostitution had probably increased."

Joten, mitä sanoo järki, seurataanko esimerkkiä?

Toimituksen poiminnat

Sivut