Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Epäonnistunut sukupolvenvaihdos

Vanhempi sukupolvi haluaa säilyttää tutun yhteiskunnan, nuorempi vaatii jyrkästi muutosta.

Konflikti on valmis.

Vanhempi uskoo isänmaahan ja armeijaan, markkinatalouden kykyyn korjata ongelmamme ja perittyihin arvoihin. Nuorempi uskoo (valtiolliset, kulttuurilliset ja psykologiset) rajat ylittävään politiikkaan, vaatii talousjärjestelmän rehellistä uudelleenarviointia ja arvoliberalismia. Asetelma ei ole juurikaan muuttunut muutaman vuosikymmenen aikana.

Esimerkkejä on lienee niin paljon, että jätän niiden esilletuomisen kommentointiketjun vastuulle.

Mielestäni on meneillään sukupolvien välinen konflikti, joka itseasiassa kärjistyy juuri tällä hetkellä. Syy on uhkaava taloudellinen ja ekologinen katastrofi.

Nuori, jotka eivät koe tulevaisuutensa olevan valoinen, huutavat radikaalienkin muutosten perään saadakseen tasa-arvoisen kohtelun ja terveemmän maailman lapsilleen - olivat vaateet sitten toteutettavissa tai ei.

Vanhempi, joka on onnistunut turvaamaan elinolosuhteensa ja eläkkeensä, on tyytyväinen asioiden tilaan ja nuoremman sukupolven peräänkuuluttamat muutokset kuulostavat lähinnä uhkilta kulttuurilliselle ympäristölle, jossa tämä vauraus on ansaittu.

Vanhemman sukupolven vastustus uusille ideoille koetaan kapeakatseisuutena ja yksinkertaisena maailmankuvana, vanhoillisuutena joka estää yhteiskunnan kehittymisen täyteen potentiaaliinsa.

Konflikti on sinetöity.

Toki, vanhempi sukupolvi ajattelee myös nuorempia, mutta on kykenevä ajattelemaan vain omasta perspektiivistään, oman maailmankuvansa valossa. Toki, nuorempi mielellään jakaisi maailmankuvansa vanhemman sukupolven kanssa, mutta yhteistä pohjaa on vaikea löytää.

Mutta koska tilanne näyttää olleen näin jo pidempään, epäilen että tilanteen aiheuttaja on hyvinkin yksinkertainen: nuoremman sukupolven maailmankuva on väistämättä laajempi kuin edellisen, johtuen alati kasvavasta informaation määrästä. Konflikti tulee siitä, että nykyisen nuoremman sukupolven saatavilla oleva informaation määrä on kasvanut exponentiaalisesti parinkymmenen vuoden ajan.

Ratkaisuna osaan ehdottaa vain asennemuutosta. Vanhemman sukupolven täytyy pystyä hyväksymään maailmankuvansa rajoittenuisuus, nuoremman se, että vanhemman sukupolven kokemus on arvokasta tietoa siitä, kuinka asioita oikeasti saadaan aikaiseksi poliittisin keinoin.

Tarvitsemme keskustelukykyä, ymmärrystä ja yhteistyötä, ja etenkin sukupolvien poliittista tasa-arvoa.

 

optk. Poikkeus vahvistaa säännön, eli sukupolven yleiselle näkemykselle löytyy aina tukea toisen sukupolven vähemmistöstä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Keisari Augustukselta kävi mm. käsky, että orjan tullessa vanhaksi sitä ei enää saanut tappaa. Bismarckin kätten jälki näkyy nykyisessä eläkejärjestelmässä. Kunnioita isääsi ja äitiäsi, jotta menestyisit jne. on ovela käsky.

Äänestysjärjestelmällä on varmistettu, etteivät nuoret pääse hyppimään silmille. Vaalikelpoisen pitää olla täysi-ikäinen ja mielellään dementoitunut ja siihen tyyliin.

Ihminen on egoisti, mitä vanhempi sitä varmemmin. Monet ikäihmiset eivät suostu auttamaan edes omia lapsiaan, vaikka viekkaudella ja vääryydellä hankittua omaisuutta olisi kuinka paljon tahansa.

Liian moni on ompeluttanut käärinliinoihinsa taskut toivossa, että menomatkalle pistetään koko omaisuus, vaikka jo antiikissa oboli kielen alle riitti lautturin maksuksi Styks-virran ylitykseen.

Nykyinen työtä tekevä sukupolvi joutuu kantamaan suuren ikäluokan rosvoeläkkeet ja terveydenhoidon, koska rauhanomaista muutosta ei voi syntyä, kun äänivalta on eläkeläisillä. Paljon auttaisi, jos ilmainen julkisterveydenhoito ja äänioikeus poistettaisiin eläkeläisiltä.

Vieras (nimimerkki)

Jep, velkamäärä kasvaa kovaa vauhtia nuorten harteille..

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Tuotahan se on.. Olen yrittänyt edes oman ikäpolveni ihmisiä saada ajattelemaan.

Vieras (nimimerkki)

Nyt unohdit kuitenkin sen, mitä nuorilla ei vielä ole: elämänkokemusta ja suhteellisuudentajua, viisaudeksikin sitä kutsutaan. Ei sitä tosin kaikille ole iän myötäkään siunaantunut, mutta kyllä nuorten kannattaa edeltäviäkin sukupolvia kuunnella. Ettei tarvitse tehdä ihan kaikkia samoja virheitä jotka on jo tehty, tai vielä suurempia virheitä - niin kuin vaikkapa talonrakennuksessa (vain yksi pieni esimerkki, joka juolahti mieleeni).

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Mielestäni tekstini kattoi kyllä tämän, mutta selventääkseni: nuorilla on näkemystä, vanhoilla on kokemusta. Molempia tarvitaan, mutta tällä hetkellä nämä riitelevät yhdistymisen sijaan.

Juuso Alasuutari

Traagista koko tilanteessa on se, että vanhukset ovat jääräpäisen sokeita nuorten hätähuudoille. Vanha sukupolvi on antanut alistamiseen mieltyneelle valtaklikille vapaat kädet ratsata ja syrjäyttää ikäpolvemme terävimmät ja hyväntahtoisimmat yksilöt. Ja kun siitä heille valittaa, vastaus on väheksyvä.

Kyse on lähinnä siitä, että vanhukset on saatu uskomaan jonkin vitun rikkaruohon olevan niin suuri kulttuurinen vedenjakaja, että maassamme todellista valtaa pitää sen varjolla aseistettu yksityisarmeija.

Huumepoliisi + vartiointifirmat ja kovan luokan rikolliset – nämä näennäiset vastakohdat, jotka usein ovat todellisuudessa samaa koulukiusaaja-tyyppistä porukkaa, pelaavat samaan pussiin ja kahmivat omaisuutta laillistetulla ryöstelyllä.

Tämän kaiken siunaa vanhusten jääräpäinen pelko hyvin, hyvin mitättömiä asioita kohtaan.

Yksi vitun rikkaruoho.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ilman yrittämistä ja vapaata markkinataloutta Suomi kuihtuu. Ulkomailla käyneet ymmärtävät tämän.

Juuso Alasuutari

Ilman perusteellista korjausliikettä vapaan markkinatalouden perusrakenteisiin Suomen hyvinvointi muuttuu globaalien kriisien ja konfliktien vyörytyksessä täysin irrelevantiksi pikkuseikaksi.

Kannatan itsekin päätösvaltaisten ihmisyksilöiden vapautta olla interaktiossa keskenään, oli kyseessä sitten seksuaalisuus tai kaupankäynti. Mutta niin kauan kuin Nallen-pullukat jatkavat pönöttämistä parrasvaloissa toistellen sitä, kuinka kasvun tulee jatkua, ei kyse ole muusta kuin siitä mistä Tapani Karvinen puhuu: hyvin ruokitut vanhukset kitisevät kuolemanpelkoaan ja sitä tehdessään paskovat muiden muroihin.

Hoitaja! Ikuinen kasvuni maistuu persikalta vaikka mikä tilasin nimenomaan passiohedelmää!

Ainoa todellinen mahdollisuus estää väkivaltainen rappio on resursseihin aidosti sidottu ja tieteelliseen tutkimukseen perustuva talousjärjestelmä. Heti*.

*) Aivan minuuteista ei ole kyse, mutta ehdotan takarajaksi ensi viikon tiistaita klo 18:00 Suomen aikaa.

luuserius (nimimerkki)

Erinomainen bloggaus ja kommentteja.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Aihetta sivuavasta uutisesta:

"Juniori ja seniori voivat ryhtyä kehittämään siirrettyä tietoa edelleen juniorin idean ja seniorin kokemuksen varassa. Tämän yhteisen tiedon rakentamisen seurauksena syntyy uutta, yrityksen kilpailukyvyn kannalta merkityksellistä tietoa."

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/V%C3%A4it%C3%B6s...

Toimituksen poiminnat

Sivut