Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kuinka VVM rampauttaa päätöksenteon

Vai että on valtiovarainministeriöllä käytössään softa, jolla voidaan laskea kuinka veromuutokset vaikuttavat väestön tulorakenteeseen. Kaiken lisäksi ohjelmisto on niin vaarallinen, ettei sitä pääse käyttämään kuin muutamat valikoidut virkamiehet.

Juttu jatkuu: Ohjelmaa ei haluta näyttää eduskunnalle, sillä se saattaisi vaikeuttaa päätöksentekoa. Kansanedustajien on vaikeaa painaa äänestysnappia, jos he näkevät, ketkä päätöksestä kärsivät.

Hetkinen, eikös se ole kaikkien edun mukaista, että päätösten seuraukset tiedetään mahdollisimman tarkasti? Eikö juuri tällaisessa salailun ilmapiirissä pääse syntymään huonoja, toimimattomia lakeja, joiden seuraukset ovat jotain muuta kuin kansanedustajien toivomia?

Verovaroin kerätty raakadata pitää olla kenen tahansa helposti saatavilla, ja ilmaiseksi. Näin ajattelevat ne tutkijat, jotka penäävät kaikkea valtion tilastotietoa julkiseksi.

Tätä vaadin myös itse, mutta laajemmassa mittakaavassa. Lähtökohtaisesti verovaroin kerätyt tilastot ja ohjelmistot pitäisi olla kaikkien käytettävissä; kaikkien kansalaisten hyödynnettävissä tarjotessaan valtiolle ratkaisumalleja ongelmiin. Jos data on käytettävissä, mutta ohjelmistoa ei, sellainen syntyy hämmästyttävän nopeasti - ja ilmaiseksi - avoimen ohjelmistokehityksen tuotoksena.

Nykypäivää katsos, ohjelmistotuotanto on piratisoitu niiden kyvykkäiden aktiivisten verkkokansalaisten toimesta, jotka siihen tiedoiltaan, taidoiltaan ja resursseiltaan kykenevät.

Tiedon vapaus johtaa parempaan ja tarkempaan tietoon

Suosittelen lukemaan Vihreän langan artikkelin "Salatut kansiot." Artikkelista löytyy enemmänkin asioita mitä haluaisin nostaa esille, mutta ne jääkööt tällä kertaa lukijan pohdittavaksi. Soininvaara saa jälleen pisteet yhtenä niistä todella harvoista poliitikoista, jotka uskaltavat puhua suoraan ilman pelkoa eturyhmien antamista sanktioista. Lopuksi allekirjoitan Tanja Aitomurron lausuman aiheen tiimoilta.

Aitamurto katsoo, että Suomi jää julkisen tiedon takapajulaksi, jos kukaan näkyvä poliitikko ei ota asiakseen edistää tiedon avaamista. Meillä on käynnissä lukuisia avoimen tiedon hankkeita ja komiteoita sekä poliittisia linjauksia aiheesta, mutta mikään näistä ei ole johtanut käytännön toimintaan.

Tarvitsemme eduskuntaan ihmisiä, jotka avaavat salaiset kansiot koko kansan hyödynnettäväksi. Menetelmät löytyy, mutta mistä poliittinen tahto?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Pari uutislinkkiä;

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/02/toimeentulot...
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/246179...

Näitä uutisia ei olisi tarvinnut kirjoittaa suomessa, jossa jokainen kansalainen saa minimiperustulon. Olisin utelias näkemään mitä VMM:n salainen softa sanoisi tällaisesta skenaariosta.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Aika mielenkiintoinen ajatuskuvio. Että suomen Valtionvarainministeriön toimintaa ohjaa todellisuudessa jostain tuntemattomasta paikasta hankittu suljettu ohjelmisto jolle vain syötetään sopivia tietoja ja ohjelma pullauttaa ulos mitä soopaa tällä kertaa pitäisi kansalle syöttää 'Suomen parhaaksi'..

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tietääkseni oikeusministeriö (10000 asemaa) siirtyi juuri käyttämään Openofficea. Ainakin on yksi, joka hyppäsi pois Microsoftin sekä Lotuksen käytöstä.

Kysy kokoomukselta ja Kataiselta tahi hänen avustajiltaan missä mennään ja miksi. Veronmaksajat kustantavat kaiken datan keruun ja meillä on siis oikeus niiden käyttöön.

Toimituksen poiminnat

Sivut