Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kuinka MaMu ruokitaan - siellä, ei täällä

"Meidän on taisteltava siellä, jottei meidän tarvitsisi taistella täällä" -viljeli eräs kaikkien tuntema sotapäällikkö alustaessaan öljykenttien valloitusretkeä. Kehitysavussa kyseinen ajatusmalli vielä on käytössä, mutta siinäkin taitaa käydä niin, että yhä useampi tulee taistelemaan paremmasta elintasosta tänne meille, kuin että olisivat oikeasti tyytyväisiä siihen mitä me täältä käsin jaamme.

Sen enempää ottamatta kantaa noihin sataan miljardiin dollariin, jotka vuosittain heitetään hajautetusti köyhien maiden tekohengittämiseen, haluaisin jälleen ehdottaa käytännön ratkaisumalleja - niin köyhyyteen, nälänhätään, ilmastonmuutokseen kuin teknologian kehitykseen. Yhdessä paketissa, kestävän kehityksen kanssa.

Menkäämme siis ongelman alkulähteille, köyhimpiin afrikan maihin ja alkakaamme ratkaisemaan ongelmaa sieltä käsin, pienen pohjoismaalaisen tutkijaryhmän voimin. Mauritania sopii hyvänä esimerkkinä sekä maantieteelliseltä sijainniltaan että elintasoltaan.

  1. Rakennetaan putki mereltä sisämaahan ja aurinkovoimala. Molemmissa tuotetaan yli oman tarpeen ja myös merivedestä erotettu suola hyötykäytetään, vaikka sitten vain lihan säilömiseen.
  2. Maaperän muokkaaminen viljelykelpoiseksi niillä teknologisilla ja biologisilla menetelmillä mitä jo tunnemme - tutkijoiden luonnollisesti kehittäessä teknologiaa eteenpäin.
  3. Koulutuksen tuominen maahan, valtion investointi sähköautotehtaaseen ja ilmasto- sekä ympäristötutkijoiden tuominen paikan päälle.

Suurin puute alueella on puhtaasta vedestä, toiseksi suurin ruoasta. Jos elintasoa saataisiin nostettua vaikka vain hetkeksi, inflaatio tulisi pian perässä, joten se ei toimi ratkaisuna. Sen sijaan suola voidaan erotella merivedestä ja maaperän muokkaamiseen on olemassa useita teknologioita, ilman että jokaista viljelyvuotta kohti tarvittaisiin tuoretta multaa. Maaperä uusiutuu kasvien, sienien ja pieneliöiden luodessa normaalin kiertokulun.

Sähköä tarvitaan, niin maanviljelys- kuin tutkimuskalustonkin pyörittämiseen. Olettaisin että myös paikallishallinto sekä ilmastoaktivistit kiittävät kun halpaa, ympäristöystävällistä sähköä riittää sairaaloille ja kouluille. Alueen teollistumiselle ja elintason pysyvälle paranemiselle se on myös edellytys.

Ilmastotutkijoilla on sitten edessään se kaikkein hienoin vaihe. Kuinka länsi-Saharan vihreyttäminen vaikuttaa aavikon tuuliin, aavikoitumiseen ja planeetan ilmastoon?

Sähköautojen tuominen alueelle ei ole pieni teko sekään. Ympäri vuoden, puolet vuorokaudesta aurinko paistaa kirkkaasti, joten aurinkopaneeleilla itseään lataava auto on alueella herran lahja. Ei bensakuluja tai pelkoa aavikolle jäämisestä sen vuoksi että edellisestä sivistyksen tapaisesta ajettiin vahingossa sata kilometriä ohi.

Luonnollisesti suurin tuloksiin vaikuttava kysymys on, millä mentaliteetilla ajatus toteutetaan. Esimerkiksi (Piraatti-ideologialla) rakennettuun autoon voidaan vaihtaa niin kennot kuin akkukin, ilman "merkin" luomaa ongelmaa puutteellisesta tilasta tai firmojen pyrkimystä varmistaa seuraavan auton myymistä nykyisen auton laadulla.

Itse en näe mitään muita käytännön ongelmia, kuin mistä se ensimmäinen tarvittava miljardi projektiin - veteen, sähköön, maanviljelykseen ja tutkimuskeskukseen. Jos näet, ilmoita - ratkaistaan se sitten porukalla.

ps. Otsikkoni on hiukan harhaanjohtava, tietenkään MaMusta ei tule MaMua jos elämän edellytykset kotimaassa täyttyvät ;)

Lisää käytännön ratkaisuja: http://k4rv1n3n.net.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Eki K

Lannoitteet saadaan suureksi osaksi lannasta ja mädätetystä yhdyskuntalietteestä. Myös kompostia ja huussituotoksia voidaan käyttää.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Juuri näin; yksinkertaisesti ja ekologisesti paikallisista resursseista.

Jouko Koskinen

Vanhassa vara parempi - 40 000 vuotta sitten keksitty markkinatalous elää ja voi hyvin.
Venäjän jokien surkea tila voidaan välttää kun kasteluvesi pumpataan joen alajuoksulta.
Siis joenvarsi täyteen aurinkokennoja ja tuulimyllyjä?

Aivan liian kallista ja epäluotettavaa. Hiukan stydimpää se pitää olla:
http://www.coal2nuclear.com/main_directory.htm

Tai / ja - Venäjältä ydinsukellusvene jokisuulle. Yhdellä latauksella 10 - 20 vuotta halpaa sähköä.

Metsitetty aavikko alkaa keräämään sadetta itsekin ja pumppaustarve pienenee. Voidaan käyttää
sähköä viestintään ja valaisuun. Piraatit iltapuuhat tuottaa vähemmän tiettyjä "vahinkoja" ;)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Tuulivoima ei kyllä käynyt ensimmäisenä mielessä, vaikka alue sille suotuisaa saattaisikin olla. Aurinkokennot sen sijaan ovat kehittyneet siihen pisteeseen, että niitä voidaan käyttää teolliseen sähköntuotantoon.

En ole ydinvoimaa vastaan, mutta näkisin että tässä tapauksessa se olisi jopa liian stydi ratkaisu :) Olosuhteet on toki otettava huomioon niin hyvässä kuin pahassa, mihin ratkaisuun ikinä päädyttäisiinkään.

Sen sijaan en ole varma voiko yksin markkinatalous pelastaa tulevaa MaMua MaMuudelta - osa ratkaisua se joka tapauksessa on. Tärkeintä ettei resursseja tuhlata turhan tavaran massatuotantoon orjapalkalla.

Ilmasto- ja ympäristötutkimus vuorostaan kuuluu yliopistoille. Saataisiin joku tohtorikin työllistettyä, ihmiskunnan kannalta tarpeelliseen projektiin.

Piraatit iltapuuhat? :)

Toimituksen poiminnat

Sivut