Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Rehellisyyden politiikka

Kun minä puhun rehellisyydestä, taustalla on olemassa selkeä logiikka: vain rehellisyys voi johtaa mahdollisimman todenmukaiseen kuvaan käsillä olevasta asiasta. Tämä vaikuttaa kuulijoiden maailmankuvaan monella tapaa, mutta oleellisinta on kuinka se vaikuttaa valheen kertojaan.

Valheen suurin ongelma on epätotuuden perusteleminen kertojalle itselleen. Jotta esittämänsä harhakuvan voi hyväksyä todeksi, yksilön maailmankuva sopeutuu siihen. Maailmankuva korruptoituu hieman kerrallaan, mahdollistaen aina vain uusia epätotuuksia, kunnes yksilö on korruptoitunut niin, että puolustaa maailmankuvaansa vaikka henki menisi.

Lisäksi on olemassa yksilöitä, jotka pitävät tiettyjä ismejä niin suuressa arvossa, että ovat valmiita kertomaan mitä tahansa päästäkseen tuon ismin tarvitsemaan utopiaan. Tie on tuhoontuomittu, mutta ennen sitä siitä kärsii monet sivulliset - kuten historia osoittaa.

Totuudessa pysyvä henkilö sen sijaan pystyy myöntämään olleensa väärässä, jos perustelut hänelle esitetään. Hän hyväksyy uuden tiedon iloisena, koska hänen maailmankuvansa kasvaa hieman laajemmaksi. Pieni kolaus itsetunnolle on mitätön hinta tästä henkilökohtaisesta evoluutiosta.

Harhaanjohtamista tarvitaan kun on kyse kilpailutilanteesta. Siksi Wikileaks osui arkaan paikkaan paljastaessaan millaisilla korteilla (länsimaiset) pelurit pelaavat. Valtiot pelaavat menestys -nimistä peliä maailman resursseilla. Säännöt ovat vapaat ja peli kulkee hitaasti, ainakin siihen asti kunnes isoon pilliin puhalletaan.

Rehellisyyden politiikka antaa mahdollisuuden arvostella kaikkien toimia - rehellisesti. Se edellyttää myös vastuun kantamista silloin kun joku osoittaa sormella takaisin. Oman edun tavoittelu muuttuu todelliseksi kaikkien yhteisen hyvän tavoitteluksi vasta kun dialogi aloitetaan ilman tarvetta valheelle.

Jos kristityt voisivat myöntää, että Jumalan pojan olemassaololle on hyvin vähän todisteita, kristinusko voisi löytää todellisen tiensä vähäosaisten varjelijana, sen sijaan että linnottautuu moraalinvartijaksi.

Jos Suomi voisi myöntää, että 9/11 komission raportti vuotaa kuin seula, islamistien terrorismi vähentyisi, tai ainakin maamme saisi siltä olla rauhassa. Jos lisäksi myönnettäisiin Lontoon 7/7 -iskuissa olleen myöskin hyvin kummallisia piirteitä, myös tuulipukukansa saattaisi päästä totuuden jäljille siitä, miten isot pojat pelaavat.

Jos Teosto voisi myöntää, että waretus on ilmaista mainosta tai ettei uhkasakot juurikaan vaikuta, voisi alan yritykset etsiä ja löytää vaihtoehtoisia, yleishyödyllisiä myynnin menetelmiä - samalla lopettaen opiskelijoiden elämän tuhoamisen.

Jokaisessa esimerkissä on kyse denialismista, joko jonkun selkeän hyödyn vuoksi tai pelko itsetunnon loukkaamisesta.

Entä sitten jos ei tiedä mikä on totta vai ei? Sanoo rehellisesti ettei tiedä. Silloin voi lopettaa kolikon heittämisen ja mennä kysymään niiltä jotka asiasta jotain tietävät. Sillä aikaa kun odotellaan että poliitikkomme tämän ymmärtävät, on tärkeää alkaa toteuttamaan rehellisyyden politiikkaa henkilökohtaisessa elämässään.

______________________________________________
Ahdistaako demokratiavaje?  http://k4rv1n3n.net/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Ari Suhonen

"Entä sitten jos ei tiedä mikä on totta vai ei? Sanoo rehellisesti ettei tiedä."

Tämä on hyvin vaikeaa ja epäsuotavaa - kaikilla pitää olla mielipide, olipa kuinka perseestä tahansa.

Asiaa sivuten Wigwamin Luulosairas Peitsamon versiona.

http://www.youtube.com/watch?v=YMXCNJ6R0LI

K Veikko

“Rehellisyyden politiikka”

Mahdoton yhtälö. Ei sellaista ole.

Politiikassa on kyse toisten ihmisten pakottamisesta toimimaan oman mielen mukaisesti. Se ei onnistu ilman viekkautta.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

"Mahdoton yhtälö. Ei sellaista ole."

Siinä tapauksessa ihmisyys on jo epäonnistunut.

Sillä aikaa kun otetaan selvää kuinka käy, pidän todellista politiikkaa dialogina kaikkien kannalta parhaan ratkaisun löytämiseksi. Onneksi vielä on ihmisiä jotka tähän kykenevät.

Toimituksen poiminnat

Sivut