Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Ajatelkaa lapsia! Kieltäkää mielikuvat!

Ihmiset saavat mielikuvia niin useista asioista, että mielikuvamainonnan rajaaminen tulee olemaan vaikeaa: ainakin sosiaalisen tai seksuaalisen menestyksen osalta. Ilmeisesti kyseessä on toistaiseksi vain luonnoksen sisältämä ehdotus, jota puidaan tarkemmin tulevaisuudessa. Sen sijaan laki pidentää aikaa, jolloin alkoholimainonta on kiellettyä kaksi tuntia pidempää ja ulottaa lain koskemaan myös radiomainontaa.

Lakiehdotus löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=42736&name=DLFE-14610.pdf

Lakiesityksen nykytilanteen selvityksessä käy ilmi, että mainostajat ovat hyvin valistuneita selvittämään mainostensa laillisuuden jo nykyjärjestelmän puitteissa. Ongelmaa on enemmän resursseissa vastata näihin kyselyihin.

Alkoholikauppa on tunnetusti hyvä bisnes suomessa. Mainoskiellon ulottaminen radioon vahingoittaa radiomainonnan tuottavuutta kohtuullisesti - tai huomattavasti, vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa. Tällä hetkellä päiväsaikaan tapahtuvan ilmavirtamainonnan monopoli on ollut radiolla. Sen sijaan pari tuntia pidempään kestävä mainontakielto televisiossa ei juurikaan vaikuta kanavien talouteen. Kenties se, että alkoholimainokset niputtuvat kello 23 - 02 välille, saa leffaa katsovan aikuisen himoamaan alkoholia toden teolla.

Mutta itse mielikuvamainonnasta. Mihin vedetään raja, kun on kyse sosiaalisesta tai seksuaalisesta menestyksestä?  Suurin osa kaiken mainonnan viesteistä keskittyy näihin osa-alueisiin. Koska ongelma on vastaanottajalähtöinen (eli haemme viestejä jotka parantaisivat tuloksia näillä hyvin kriittisiksi koetuilla osa-alueilla), luomme aasinsilloin maailmankuvaamme arvioita melkein mistä tahansa viestistä. Rajan vetäminen tulee yhä useammin jäämään tuomioistuimen tehtäväksi.

Eräässä lehtiartikkelissa puhuttiin kiellon ulottamisesta viesteihin, jotka kertoisivat alkoholin vähentävän estoja. Onneksi laki ei puhu tästä, sillä alkoholi oikeasti vähentää estoja. Mielestäni kaikkien päihteiden kohdalla pitää pystyä viestimään päihteen todelliset vaikutukset, niin negatiiviset kuin positiivisetkin, niin täysi- kuin alaikäisellekin.

Jos jokin "ajatelkaa lapsia" -laki pitää säätää, suosittelisin lainsäädännön yhtenäistämistä ja valvonnan lisäämistä (vaikka periaatteilleni vastaiselta kuulostaakin). Alaikäiselle mitään päihteitä luovuttavan (alkoholi, tupakka, kannabis, lääke etc..) pitäisi saada automaattisesti vähintään sakkorangaistus. Jos "uhri" on alle 16-vuotias, tai teko on tehty hyötymistarkoituksessa, sakon pitäisi olla merkittävä tai rangaistuksen ehdollinen.

Näillä sanoilla peruspalveluministeri Risikon ajama laki kuulostaa jälleen tarpeettomalta nysväykseltä, jolla kalastellaan pisteitä ilman merkittävää käytännön vaikutusta nuorten juomiseen. Jopa Vanhempainliitto vastustaa Risikon esitystä, mutta hieman eri lähtökohdista kuin minä. Ehkä pitäisi kysyä heidän mielipidettä ehdotuksestani.

Itse kuitenkin lähden liikenteeseen siitä, että parhaaseen tulokseen päästään opastamalla. Vajaassa parissakymmenessä maassa laillinen ikäraja mietojen alkoholijuomien nauttimiselle on 16-vuotta. Sallimalla varauksellisesti asioita kielletyn hedelmän leima sammuu nuoren mielessä ja känniääliöiden tarkkaileminen selvinpäin antaa mahdollisuuden oivaltaa niitä elintärkeitä syy-seuraus -suhteita.

Pelkästään vapauttamalla säädäntöä siihen ei päästä, vaan tarvitaan myös kokonaan toisenlaista yhteiskunnallista asennetta - uskoa ihmisen oppimiskykyyn ja sitä kautta kulttuurilliseen evoluutioon.

Annetaan parhaat eväät oppia nuorena -kommentoi eräs Hollantilainen paikallista alkoholipolitiikkaa. Varauksella pienellä, olen samaa mieltä.

 

_________________________________________________________________________________________ Olen Piraattipuolueen Varsinais-Suomen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaana 2011. Jos tuet ajatusta kansanvallasta, liity toki kampanjani Facebook-fanisivulle .

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Sivut