Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Vastuutonta huumepropagandaa

  • Käytännössä laitonta Suomessa.
    Käytännössä laitonta Suomessa.

Kannabis herättää edelleen agressiivisiakin tunteita, niin puolesta kuin vastaan. "Ei lisää huumeita lintukotoomme, nuoria täytyy suojella ja psykoosi on sairauksista pahin" vaa'an toisella puolella, "uhriton rikos, tehoton valvonta ja miljoonien ohjaaminen suoraan rikollisjärjestöille" toisella. Yksi asia mikä keskustelusta usein uupuu, on hampputalous.

On olemassa yksi kasvi, josta voit valmistaa köyttä ja kangasta, paperia, tiiltä, lämpöeristettä, muovia, öljyjä ja diesel-ajoneuvoihin sopivaa polttoainetta sekä lääkettä - unohtamatta tietenkään huumetta, mikä on itse asiassa täysin sama kuin lääke. Maanviljelijä Timo Haara yritti aloittaa perusmateriaalin valmistusta, mutta kuinka kävikään?

Kuituhampun tuotannolle asetettu THC-pitoisuuden raja on liian matala, enkä myöskään usko, että sitä valvotaan järkevästi. THC-prosentin mittaukseen vaikuttaa kasvin iän lisäksi se, mistä kasvin osasta mittaus tehdään. Kummallista on myös se, kuinka Finola-lajike päätyi EU:n karenssilistalle, vaikka oli THC-prosentiltaan "vakautettu." Finola on oloissamme menestyvin kuituhamppu.

Estämällä tämän resurssin käytön tuotantomateriaalina ammumme kansantaloutta, maanviljelijöitä ja tuotannon suunnittelijoita jalkaan. Alunperin nuo aseet latasi Yhdysvallat lääketieteellisten järjestöjen vastustuksesta huolimatta, ojensi vuonna -67 YK:lle josta sitten jokainen valtio sai hakea omansa. Hamppufobian tarkoitus oli varmistaa biokemian yritysten taloudellinen menestys. Samalla ihmiskunta sidottiin niukkuuteen.

Jos paperiteollisuus käyttäisi hamppua materiaalina, paperia valmistettaisiin pienemmillä resursseilla, saasteettomammin ja metsiä säästävämmin. Hampusta tehdyt tekstiilit kestävät kymmeniä kertoja pidempään kuin tekokuidusta tai pellavasta valmistetut. Hampusta tehty muovi hajoaa helpommin ja diesel on saasteettomampaa, puhumattakaan siementen terveellisyydestä ruokavaliossa. Miksi sitä ei siis hyödynnetä?

Sadonkorjuuseen soveltuvien laitteiden puute markkinoilta ei ole enää ongelma, enemmänkin virkamiesten haluttomuus osallistua keskusteluun. Ikävä kyllä, ensimmäiset kolmekymmentävuotta päihdedemonisointia on tehokkaasti hävittänyt myös hampun muun historian parilta edelliseltä sukupolvelta. Hyöty- ja huumehampun sekaantuminen sitten kieltolain on byrokratinen ongelma, minkä vuoksi tuotanto ja jatkojalostus on itse asiassa ottanut askelia taaksepäin normaalin kehityksen sijaan. Kun vielä viisi sataa vuotta sitten hamppu oli logistiikkateollisuuden tärkeimpiä tuotteita (purjeet, köydet), niin nykypäivänä autotehtaiden on vaikea löytää kustannustehokasta hamppua tarpeisiinsa jalostusketjun puuttuessa.

Niukkuudesta selviämisestä

Saksassa hamppumuovista skeittilautoja valmistava yritys oli myymässä tuotantolinjaansa, koska asiakkaat eivät tulleet takaisin. Ongelma ei ollut tuotteen huono laatu, vaan liian hyvä laatu - kukaan ei tarvinnut uutta lautaa, koska vanha ei mene rikki.

Mielestäni kaiken tuotekehityksen pitäisi suuntautua ns. ikuiseen kestävyyteen ja niissä tuotteissa missä se ei ole mahdollista, suljettuun kulutuksen kehään, jossa käyttökelvoton tuote voidaan edelleenhyödyntää mahdollisimman tarkasti. Paremman resurssienkäytön mahdolliset haittavaikutukset työnjakoon tulee joka tapauksessa ratkaista nyt robotisaation marssiessa työmarkkinoille.

Kieltolaki ei ole veronmaksajan eduksi

Pelastakaa lapset -kortti on yleisin heilutetuista. Tiedämme kyllä kaikki että ihmisen aivot kehittyvät voimakkaimmin noin 25-ikävuoteen saakka. Onkin perusteltua sanoa että lapsille ei pitäisi antaa mitään päihteitä, energiajuomia tai aivotoimintaan vaikuttavia lisäaineita. Koska huumekauppiaalla ei ole velvollisuutta kysyä ikää, eikä asiaa valvota, kannabiksen myynnin pitäisi olla valtion käsissä - jos ei monopolina, niin ainakin verotettuna ja valvottuna myyntinä.

Huumeet eivät mihinkään ole katoamassa, mutta myöskään psykoosissa olevan ihmisen kohtaaminen on useimmille pelottava kokemus. Aihe on laaja, mutta totean että vain poistamalla rangaistuksen pelko potentiaalisista tutkimuskohteista, voidaan tehdä lääketieteellisiä läpimurtoja. Väittäisin että jos valtion sääntely ei estäisi tutkimusta, kannabiksen avulla voitaisiin löytää parempia lääkkeitä geneettisesti periytyvään skitsofreniaan.

Koska laboratorioteknologia on nykyään myös rikollisjärjestöillä, uusia aineita tulee markkinoille nopeammin kuin poliisit voivat opettaa koiransa niitä tunnistamaan tai valtiomme niitä lailla kieltää, olisi mielekästä tarjota päihteistä miedoimmat kansalle. Labratuotosten pitkäaikaisvaikutuksia ei ole testattu eikä niitä koske laadunvalvonta, niiden viihteellinen hyötyarvo saattaa olla kannabista pienempi eikä niistä oletettavasti ole mitään terveydellistä hyötyä.

Kaiken lisäksi kieltolaki tarjoaa puoli miljardia euroa vuosittain suomen pimeille markkinoille, vaatii virkavallalle jatkuvasti lisäoikeuksia ja resursseja, sekä tekee yhteiskunnastamme turvattomamman väkivalta- ja omaisuusrikosten kasvaessa.

Kotikasvattaja vuorostaan ei koe tekevänsä mitään väärää ja jatkaa puuhiaan oli se laitonta huomenna tai ei. Suurimmalle osalle suomalaisista riittäisi, että sätkän voisi sytyttää puistossa tai parvekkeella ilman että poliisi pistää elämän mullin mallin, lapset otetaan huostaan ja saa kenkää duunista.

Joten, mielestäni olisi asiallista vähintäänkin vapauttaa poliisin resursseja (n. 40 milj. € / v) uhrillisten rikosten tutkimiseen ottamalla se pienin askel oikeaan suuntaan ja dekriminalisoimalla kannabis. Jos valtion talous halutaan korjata tuleville sukupolville, siihenkin on olemassa lääke, mutta se vaatii aikamoista irtiottoa reefer madnessista ja niukkuuden ideologiasta.


Tekstiä muokattu 20.1.2014.

Osallistu Dekriminalisointi -kampanjaan jo tänään, eikä vasta 13.7.2014.

Tutustu hampun historiaan kautta aikain.

Olen Piraattipuolueen Eurovaaliehdokas 2014. Lisätietoja WWW'stä ja FB'stä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän dropl3t kuva
N K

Kannabisti hurahtanut Zeitgeist-liikkeeseen... joku sanoisi. Mutta minä sanon että asiaa! Tämäkin kirjoitus on yksi palanen siinä hemmetin isossa palapelissä mikä edesauttaa asioiden muuttumista parempaan.. Keep up the good work!

btw, en polta kannabista enkä äänestä Piraatteja..

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Asiaa. En polta ganjaa. Joskus hurjassa nuoruudessani kokeilin, ja totesin ettei ole mun juttu. Tiedän kuitenkin sen verran, etten tuhlaisi poliisien rajallisia voimavaroja hinkuheinän kitkemiseen.

Tuo kuituhampun hyödyntämättä jättäminen on mielestäni rikos luontoa vastaan. Meillä on noin hieno kasvi, joka pärjäisi näilläkin leveysasteilla, eikä sitä saa kasvattaa koska joku sikahippikommunistipunkkari voisi piilottaa sen toimivan kasvinsa sinne pöheikön sisään:(

Kai tässä maassa on pahempiankin pulmia, kun meillä on varaa maksaa sille joutosakille joka määrää esim. alkoholimainonnasta tai määrää kauppiaat kovalla hinnalla piilottamaan tupakit tiskin alle...

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Kysymys kuuluu 1. ketkä halusivat globaalin huumekieltolain planeetallemme? 2. kuka siitä hyötyy?

Käyttäjän anttialien kuva
Antti Laine

Tässä(kin) on kyse vain ja ainoastaan poliisin tarpeesta saada helposti lukuja tilastoihin.

Hampun THC-pitoisuudelle ei ole mitään laissa säädettyä ylärajaa. Mitä tahansa lajiketta sopii kasvattaa kuinka paljon tahansa; ainostaan käyttötarkoitus muuttaa kasvin laittomaksi. Voisi siis sanoa, että kyseessä on ajatusrikos.

Pitoisuusrajoilla toki on merkitystä EU:n kannalta, sillä direktiivi lupaa rahaa hampun viljelystä, jos viljelee sopivaa lajiketta. Finolakin on päässyt vihdoin ja viimein vuosien tappelun jälkeen takaisin viralliselle listalle. http://www.finola.com/news_info.html

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Käsittääkseni juurikin näin, eli hampulle ei ole lakisääteistä THC:n ylärajaa, mutta virkamiesohjeistus antaa ymmärtää että se 0.2% on maaginen raja jonka jälkeen hyötykasvi muuttuu automaattisesti huumekasviksi.

Viranomaiselle ohjeistukset tuntuu usein olevan lakia ylempänä. Saisi kyllä valtio maksaa Haaralle korvaukset sadosta.

Hienoa kuulla että Finola pääsi takaisin (mutta alunperin ei pitäisi olla tarvetta edes käydä tästä keskustelua). Käsittääkseni kyseessä lajike, joka antaa parhaan sadon Suomen oloissa.

Toimituksen poiminnat

Sivut