Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Talouspoliittisia realiteetteja - Tervettä tuhoa!

Suomesta siis tuhoutuu n. 15 000 työpaikkaa vuodessa. Nämä työntekijät viettävät hetken työmarkkinoilla etsiessään uutta toimeentuloa. Jos työnhaku pitkittyy, moni vakiduunari poistaa omaisuutta tai ottaa lainaa mieluummin kuin menee sossun rahoja anelemaan. Velkaisilla vuorostaan ei ole vaihtoehtoja.

Toisaalta 15 000 työpaikkaa ilmestyy takaisin kartalle saman vuoden kuluessa. Ne eivät välttämättä ole samalta alalta, alueelta tai edes toimenkuvaltaan samantyyppisiä kuin menetetyt. Normaalikierron sivussa pitäisi pystyä löytämään työpaikka yli puolelle miljoonalle suomalaiselle.

En tiedä olenko likinäköinen, mutta mielestäni tuore EVA:n analyysi tukee myös vaadetta perustulolle. Jokaista - muutamia virkamiehiä lukuunottamatta - uhkaa työn menetys vaiheessa tai toisessa. Jos duuni sitten joku päivä alta menee - olit sitten 25 tai 55 - olisi hyvä olla olemassa kattava turvaverkko, työpoliittisen lisäksi taloudellinen.

Kenties et enää työllisty alalle, mutta työstä hankkimasi kokemus mahdollistaa oman yritystoiminnan. Kenties löydät työtä toiselta alueelta ja joudut miettimään uudelleen velka-asuntosi säilyttämistä. Kenties alallasi on työvoiman ylitarjontaa tai se on kuolemassa, joten joudut kouluttautumaan uudelleen. Tai sitten työtä ei ole ja koet olevasi liian vanha koulutettavaksi, omaisuutta on hiukan kertynyt mutta eläkeputki on vielä liian kaukana.

Laskelmia todellisista vaikutuksista voitaisiin tehdä jos perustulokysymystä vakavasti käsiteltäisiin. Kokoomus tai kepu on lähtökohtaisesti perustuloa vastaan, kuten perussuomalaisetkin, joten näillä kannatustilastoilla parempaa huomista saa odottaa vielä ainakin viisi vuotta.

Unohtamatta tietenkään opintotuen ja eläketurvan tasa-arvoistamista ja elinkustannusindeksiin sitomista, jotta perusturvan kattavuudesta ei tarvitsi tapella joka vuosi.

Perustulo on yksinkertainen ja toimiva ratkaisu moneen taloudelliseen ongelmaan.

______________________________________________
Ahdistaako demokratiavaje?  http://k4rv1n3n.net/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pohjan Akka

Aika hyvä turvaverkko on nyt se, että saa opiskella täysipäiväisesti työttömyyskorvauksella.

Olin juuri yrityksessä, joka ei saa teknisen alan ammattityövoimaa muutoin kuin kouluttamalla nuoren yrittäjän sisko hommiin. Kylmätekniikka-alalla ei ole nuorisokoulutusta lainkaan.
Jotakin on mennyt pahasti pieleen, kun 15 prosenttia on unohdettu kokonaan koulutuksen ulkopuolelle, eikä koulutusalavalinnoilla ole oikein hajua siitä, mitä tarvitaan nyt, kun ísot ikäluokat yhtäkkiä häviävät työmaailmasta ja yrityksiä vetämästä.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Eräs poikkeustilanne, mutta tästäkin heijastuu valtion kyvyttömyys vastata tarpeeseen. Ehkä ääriliberaalit ovat oikeassa ja jossain pitäisi olla yritys joka kartoittaa eläköityvän työvoiman osaamista, työmarkkinoiden tarvetta ja vertailee näitä tietoja uuden työvoiman koulutukseen - kenties jopa esittää suosituksia opiskelupaikkojen määrästä.

Uskon että tilanteita on moneen lähtöön, eikä lomakehelvetistä välttämättä löydä itselleen sopivaa, tasa-arvoista vaihtoehtoa.

Itse yritin saada AMKK-opintojen tauolla yötyötä josta olisi maksettu 2600€/kk. Ei natsannut, kun kerta olin vielä koulussa kirjoilla. Koska olin opiskelutauon ilmoittanut etukäteen saadakseni tämän työpaikan (eikä työkkärissä tai työnantaja osanut etukäteen kertoa ettei tämä käy), seuraava piste oli sossun luukku, kunnes kaupungin tarjoama duuni ilmaantui.

Yllättäen YO-opiskelija olisi duunin saanut, jos olisi opinnot vuodeksi pistänyt tauolle.

Opintoja jatketaan kunhan pakkoruotsikysymys on ratkaistu, ja jos opintolinja on edelleen pystyssä.

Vastaukseni meni hiukka jaaritellen aiheen ohi, pahoittelen.

Ari Laine

Opiskella saa joo työkkäreillä, kun on ollut sen 500 päivää ilman työtä, se rahoitus sitten kestää kaksi vuotta, joten kiirettä pitää... Mediassa ei uskalleta puhua aivovuodosta, kun nuoret karistavat tämän verohelvetin pölyt ja ostovoima nousee kohisten muutaman sadan kilometrin muutolla!
Yrittäminen on tehty täällä niin vaikeaksi, byrokratia paisutettu tuomaan varmoja ääniä tietyille puolueille, parin viime hallituksen aikana hallintokulut ovat nelinkertaistuneet! Kustannukset monin kerroin päällekkäisestä byrokratiasta ovat järkyttävät, saati kun jättipalkkaiset viranhaltijat eläköityvät, eläkkeet ovat suuruudeltaan aivan tolkuttomat, ja kivasti ei virkaa tarvitse täyttääkään enää, suojatyövirkoja rakenteellinen korruptio on luonut ilman ajatustakaan mitä maksaa!
Onneksi on pohjavedet vielä myydä, uraanikaivoshakemuksia 1200 vetämässä, tosin nuo kaksi taistelevat keskenään kun uraaninkaivuu tuppaa saastuttamaan ympäristön totaalisesti! Metsähallituksen metsät yhtiöitetään hyvien veljien käsiin luonnonpuistoineen, ydinvoimaa rakennetaan metsäteollisuuden uudeksi vientituotteeksi, uraanin loppusijoituspaikaksihan Saksan lehdistö jo maatamme hehkuttanutkin...
Kukaan ei ole vastuussa mistään, virkavastuu katoaa kivasti luukulta luukulle pompotellessa, ihmisoikeudet maassamme lähinnä huono vitsi!
Säälittää lastemme ja lastenlastemme puolesta herrojemme touhut, kotoista luontoa kun ei haluaisi jättää, mutta kurjistaminen tekee elämisen täällä niin kalliiksi että tarhojen ja koulujen vammauttaessa lapsia toksiineillaan alkaa olemaan vaihtoehdot vähissä!

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Samaa mieltä. Jos byrokratian poliittinen väärinkäyttö ei korjaannu, yhä useampi ottaa jalat alleen - etunenässä fiksut ja kyvykkäät, eli tulevaisuuden voimavarat.

Pohjan Akka

Mielestäni aika turhaa vaikertamista ja parjaamista.

Tämänpäiväisen tapaamani yrityksen aikuisammattikoulutus kestää vuoden, toisena pääsee jo mestariksi. Teknisillä aloilla näitä tarpeita on pilvin pimein, samoin nuoria yrittäjiä, jotka mielellään ottavat ammattilaisia osakkaiksi osakeyhtiöönsä.

Yrittäminen ei ole lainkaan niin vaikeaa ja byrokraattista kuin yleensä mangutaan. Päin vastoin, siinä on vapauksia. Itselläni on siitä yli 10 vuoden kokemus, ja tunnen aika läheltä pari sataa yrittäjää. Eivät he mangu mistään - paitsi sitten, kun jatkajaa ei löydy. Siinä menevät aina myös työpaikat ja jäljelle jää eläkemies tai -nainen tai usein useampiakin.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

"Yrittäminen ei ole lainkaan niin vaikeaa ja byrokraattista kuin yleensä mangutaan. Päin vastoin, siinä on vapauksia. Itselläni on siitä yli 10 vuoden kokemus, ja tunnen aika läheltä pari sataa yrittäjää. Eivät he mangu mistään - paitsi sitten, kun jatkajaa ei löydy."

Eli kysyntä ja tarjonta ei jostain syystä kohtaa - tähän tarvitaan ratkaisu. Mutta mitä uusiin yrittäjiin tulee, niin itse kuulemani itku on yleensä sama - liikaa säännöksiä, joista selviytyminen aiheuttaa kuluja, pahimmillaan ulkopuolisesta avusta maksamista kun yritys on vasta rakentamassa asiakaspohjaansa tai tuotantoketjuaan.

Toki, jos nämä asiat on valmiiksi kunnossa, ei uuden yrittäjän tarvitse muuta kuin hypätä kuskin paikalle. Työpaikan voi ostaa, oli koulutus mikä tahansa. Kysymys kuuluu, mistä rahat työttömälle yrittämiseen?

Pohjan Akka

Työttömien kannattaa pyrkiä oppisopimuskoulutukseen tai ainakin harjoittelijaksi vanhempien ihmisten yrityksiin. Siellä saa nauttia oman käden työn tuloksista!
Ja saa kiitostakin; yritteliäästi itseään kehittävä saattaa "periä" valmiiksi kassavirtaa tuottavan yrityksen, ja pankki auttaa. Yritysten hinnat ovat hyvinkin kohtuullisia, varastot tietysti vaikuttavat hintaan.

"pahimmillaan ulkopuolisesta avusta maksamista kun yritys on vasta rakentamassa asiakaspohjaansa tai tuotantoketjuaan".
Tämä on totta, siis yritystukiprojektit ovat byrokraattisia eikä varsinkaan vientituki suinkaan usein tunnu tuelta vaan nimenomaan siltä, että yritystä rahastetaan.
Tarvittaisiin lisää yksityisiä bisnesenkeleitä, jotka ymmärtävät aloittavan, innovatiivisen yrittäjän kasvukynnykset. Nyt vasta Suomessa alkaa kasvaa sellainen ikäpolvi (myös jo eläkeläiset), jolla on varaa ja mahdollisuuksia auttaa mentoreina ja rahoituksellakin kehittyviä yrittäjiä.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

"Tarvittaisiin lisää yksityisiä bisnesenkeleitä, jotka ymmärtävät aloittavan, innovatiivisen yrittäjän kasvukynnykset. Nyt vasta Suomessa alkaa kasvaa sellainen ikäpolvi (myös jo eläkeläiset), jolla on varaa ja mahdollisuuksia auttaa mentoreina ja rahoituksellakin kehittyviä yrittäjiä."

Todellakin! Ja sukupolvien välistä kommunikointikykyä myös talousasioissa :)

Pohjan Akka

Aika paha ongelma vain taitaa olla, miten byrokratia kaadettaisiin myös EU:sta,
kun näitä kaiken maailman byrokratiaprojektejahan on sorvattu juuri siksi, että ne ovat yksi tapa saada EU-rahoja takaisin Suomeen.
EU kun maksaa selvää rahaa (vain) Euroopan kilpailukykyä lisäävästä monenlaisesta kehittämisestä.

Toimituksen poiminnat

Sivut