Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kuinka liittovaltio ostetaan

Olin tänään vartin myöhässä töistä, kun metrotunnelin portti oli yllättäen aamulla suljettuna. Ehkä olisin voinut varautua tilanteeseen, mutta taisi tämä julkisen liikenteen lakko olla pystytetty vasta viime hetkellä. Huomenna vuorossa ovat linja-autot. Kaikki tapahtui sen jälkeen kun Portugalin PM Sócrates ilmoitti erostaan eilen illalla.

Pöytäkeskustelu avaa hieman tilannetta paikallisen silmin. Pääministeri itseasiassa kuuluu niihin "hyviin tyyppeihin," jotka haluaisivat pelastaa Portugalin niin EU:n lainapaketilta kuin kansanväliseltä valuuttarahastoltakin. Leikkaukset ovat olleet rankkoja, eikä kannatusta ole herunut esimerkiksi parin kuukauden takaisen 5%:n julkisten alojen palkkojen leikkauksen vuoksi.

Syntyneen valtatyhjiön oletettavasti tulee täyttämään sosiaalidemokraatit - mikä paikallisten mielestä on sama kuin valtion avaimen ojentaminen IMF:lle. Vaikka keskustelukumppanini ovat vasemmistoa, ei pisteitä silti omallekaan puolueelle irtoa. Kriisiä on käytetty häikäilemättömästi lyömäaseena, jotta valta vaihtuisi mahdollisimman pian.

Mitä tilanne sitten merkitsee?

Oletettavasti seuraavakin hallitus on yhtä kykenemätön hoitamaan velkakriisiä, olihan nykyistä edeltävät kaksi hallituskautta johdossa nimenomaan sosiaalidemokraatit. IMF tulee - ei pelkästään Portugaliin, vaan myös Euroopan Unioniin. Jalansija valtioiden ostajille on taattu, jos Espanja kaatuu perässä. Kuudessa vuodessa koko eteläinen eurooppa saattaa olla alisteinen IMF:n talouspolitiikalle.

Lisää leikkauksia, lisää veroja, lisää köyhyyttä, lisää taloudellisesta eriarvoisuudesta ja puutteesta johtuvia sosiaalisia ongelmia - lisää ryöstettyjä turisteja, kuten nuori aasialainen herra aamulla raitiovaunussa: "My wallet is missing!"

Mitä Suomen lompakolle sitten tapahtui?

Näyttää siltä että Kiviniemen doublespeak tarkoittaa että tulemme keventämään lompakkoamme lisää kansainvälisten pankkiireiden eduksi, mikä - hassua kyllä - on jotenkin myös suomalaisten etu. Kyse on euron vakaudesta. Vakaasta eurosta hyötyvät kaikki, tosin rikkailla on enemmän optioita, jos heidän taloutensa jostain syystä olisi uhattuna.

Henkilökohtaisesti en vastusta talousalueemme pelastamista. Sitä vaan ei tällä hetkellä tehdä, vaan poliittistaloudellinen akseli näyttää pikemminkin ottavan askelia yhä syvemmälle jorpakkoon, toivoen että löytyisi vielä yksi kivi, jolla seistä ettei aivan hukkuisi paskaan.

Sateen yltyessä tilanne näyttää lohduttomalta.

______________________________________________
Ahdistaako demokratiavaje?  http://k4rv1n3n.net/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Näin se kupletti etenee, kuin pikajuna ilman veturinkuljettajaa. Pahinta tässä onkin se, että enään ei auta kuin kipeät ratkaisut, tai erittäin kipeät ja senhän IMF tietää.

Syöpä pitäisi siis leikata pois ennenkuin se leviää pidemmälle ja sen kasvaimen nimi on IMF.

Toimituksen poiminnat

Sivut