Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kohti avoimuutta?

Ei ainakaan Keskustan, RKP:n tai Kristillisdemokraattien johdolla. Hesarin uutinen kertoo Transparency Suomen tekemästä kyselystä, jonka mukaan Keskusta on ainoa puolue joka ei kannata kansanedustajien sidonnaisuuksien julkista ilmoittamista.

RKP ja KD vuorostaan katsovat, ettei korruptiorikoksia tarvitse kriminalisoida. Molemmat myös vastustivat lobbausrekisterin perustamista.

Ok, Keskusta on jo niin ryvettynyt taloudellisella toiminnallaan, joten heidän vastustuksen ymmärtää. RKP:llä on rahaa, joten yllätyksenä ei tule heidänkään kantansa, mutta entäs Kristillisdemokraatit?

Onko heillä kenties tarvetta lobata opetustoimemme henkilöitä ajatella asioita "hieman kristillisemmin?"

Säännösten tiukentamisen puolella sen sijaan olivat Vasemmiston ja Vihreiden lisäksi myös kaikki pienpuolueet, mukaanlukien Piraattipuolue ja Muutos 2011. Luonnollisesti avoimuutta on helpompi ajaa vielä siinä vaiheessa kun poliittisia sidonnaisuuksia ei ole, mutta toimivaan kansanvaltaan kuuluu myös poliittisen toiminnan läpinäkyvyys.

Näkemykseni mukaan Vihreitä lukuunottamatta edellämainitut pystyvät myös tuon läpinäkyvyyden toimittamaan ilman vahinkoa puolueen imagolle. Kenties Muutoskin saisi osansa Sisu-yhteyksistään, mutta tämä jääköön osaltani spekulaation tasolle.

Kokoomus ja Perussuomalaiset tyytyivät poliittisesti neutraaliin "nykytilanne on hyvä" -vastaukseen. Nykytilanteessa siis ei ole lobbausrekisteriä tai sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuutta.

Transparency Suomen tekemän kyselyn tulokset julkaistaan maanantaina.

______________________________________________________________________
Kusettaako kansanedustajasi? - Lopetetaan se yhdessä!  http://k4rv1n3n.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kuulostaa hakemalla haetulta asialta, mutta tässä omat "sidonnaisuudet":

Olen "sidottu" vapaasta tahdostani...

- aktiiviseen maalaisjärjen käyttöön
- raittiuden edistämiseen
- konservatiiviseen evankeliseen Raamatun tulkintaan, jota nykyään pidetään radikaalina?
- oman perheeni hyvinvoinnin edistämiseen

Olen jäsen kolmessa kristillisyyteen liittyvässä yhteisöissä, joista KD on yksi. Muut niistä eivät liity kampanjaani millään tavalla eivätkä aivan 120% varmasti haluakaan liittyä, koska ovat erittäin epäpoliittisia perinteidensä ja jopa sääntöjensä mukaan. Eivätkä tukisi kampanjaani eurollakaan, vaikka pyytäisin. Ja hyvä niin!

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Eettiset säännökset ovat tietenkin olemassa ja niitä jokaisen kannattaa seurata. Ongelma on toiminnan omaehtoisessa luonteessa.

Mielestäni sidonnaisuudet niin yrityksiin kuin poliittisiin virkoihinkin tulisi selvittää lainvoimaisesti. Hyvänä esimerkkinä Kokoomuksen ujuttautuminen poliisihallintoon. Kapean sektorin kysymys, johon lehdistö osaa vastata, mutta samalla tietenkin olisi hyvä nähdä kuinka paljon kokoomuslaisia löytyy puolustus- tai pelastusvoimien johtotasolta.

Suurin osa edustajista (ainakin täällä kampanjoivista) käy kampanjaa nollabudjetilla, eikä siis tässä vaiheessa ole syytä epäillä heitä kansalaisen vedättämisestä henkilökohtaisen talouden edistämiseksi.

Jälleen aika näyttää kuka kumartaa kansaa, kuka markkinataloutta.

btw, Kristillisillä on kyllä ehdokkaita aika laajalta mielipide-akselilta. Kritiikkini kohdistuu puoluejohtoon sekä istuviin kansanedustajiin.

Toimituksen poiminnat

Sivut