Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Reseptini

Vapautettu aukiolo-aika, ripaus työpäivän lyhentämistä ja kukkurallinen perustuloa, tarjoiltuna tuoreen demokratian kanssa buffet-pöydässä koko kansalle - siinä hyvinvointivaltion resepti.

Lienee syytä esittää perusteluja?

Jos liike saa pitää ovensa auki ympäri vuorokauden, tarvitaan lisää työvoimaa. Useimmin tällainen malli soveltuu parhaiten huoltoasemalle ja paremmin päivittäistavara-kauppaan kuin toimistotyöhön, mutta myös toimistossa, tehtaassa tai rakennuksilla se mahdollistaa tuotannon nopeuttamisen.

Samaa projektia voi olla tekemässä useampi tiimi, tai tiimeillä voi olla eri projektit. Silti yksinkertainen matematiikka kertoo että asioita saadaan aikaiseksi nopeammin samalla kun työntekijöitä tarvitaan enemmän.

 

Työaika on säilynyt vakiona vuosikymmenet, vaikka teknologinen kehitys on samalla vähentänyt työvoiman tarvetta ja siten luonut työttömyyttä tai liberaalisti sanottuna, siirtänyt vapautuneen työvoiman muuhun tuotantoon. Jos työaikaa leikattaisiin kaksi tuntia, yksinkertainen matikka kertoo että työt voisivat jakaantua tasaisemmin.

Ojentamalla väestölle lisää vapaa-aikaa, rakennetaan hyvinvointivaltiota hyvin salakavalasti.

Sen sijaan että valtio panostaisi rahallisesti mielenterveystyöhön, vanhuksiin tai syrjäytyneisiin, vapautunut aika mahdollistaa useammin, syvempiä ja vankempia sosiaalisia kohtaamisia sekä uusyhteisöllisyyttä - ainoita keinoja joilla voidaan korjata yksilöiden tunteet erillisyydestä, yhteenkuulumattomuudesta.

 

Koska työajan leikkaamisessa täytyy ajatella AY-liikkeitä, niin myönnettäköön kansalle samalla perustulo. Ei se muutenkaan ole huono ajatus, sillä tällä optimoinnilla saavutetaan tasa-arvoinen miniturva ilman paperisotaa niin opiskelijoille, työttömille, yrittäjille, taiteilijoille kuin eläkeläisillekin.

Vihreiden yksinkertainen matematiikka kertoo että perustulo on valtiontalouden näkökulmasta mahdollinen järjestely. Suurinpiirtein sama hintalappu kuin nykyisten tukijärjestelmien yhteenlaskettu, mutta säästöjä tulee rahallisesti sekä ajallisesti maamme kalleimman byrokratian alasajosta. Ajallinen on tässä se Priceless!

Kaiken lisäksi moinen järjestely löytyy myös naapurivaltioltamme Norjalta. Miksei siis meiltä?

 

En kuitenkaan ole kauppatieteiden maisteri, eikä minulla ole pääsyä VM:n ennustekoneeseen, joten en tiedä miten tarkalleen ottaen 32 -tuntinen työviikko + perustulo vaikuttaa talouksiin.

Tarkoittaa sitä että saa haastaa, ehdottaa lisämausteita tai tarjota kokonaan toista reseptiä.

______________________________________________
Ahdistaako demokratiavaje?  http://k4rv1n3n.net/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

tapio oksanen

Kerrotko vielä kuka sen perustulon maksaa?

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Valtio, veronmaksajat tai perustulon maksusta vastaava instanssi, sanottiin sitä sitten sossuksi tai kelaksi. Samaa ketjua kaikki, joten valitse se mikä osuu kysymysasetteluusi luonnollisimmin.

tapio oksanen

Kuwaitissa on perustulo. Sitä maksetaan syntyperäisille Kuwaitilaisille arabeille. Perustulo tulee öljylähteistä, joiden päällä he istuvat. Tulisiko suomessa maksaa 10 senttiä / asuakas kuukaudessa, koska ympärillämme kasvaa sellua? Suomessa ei ole syntymärikkaita, vaan oma ansiotulo ja taso rahoitetaan sillä, kuinka ahkera on. Pitäisikö siis ahkeran ihmisen maksaa siitä laiskemmalle, että on ahkera?

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Oletettavasti suomesta löytyy syntymärikkaita, mutta aivan takuuvarmasti suomesta löytyy syntymäköyhiä. Näiden elämisestä varakkaat maksavat suhteessa enemmän joka tapauksessa ja sama koskee niin opiskelijoita, eläkeläisiä, työttömiä, yrittäjiä (starttiraha) ja taiteilijoita.

Huono-osaisimpien kohdalla taloudellinen kyvyttömyys johtaa myös muihin kustannuksiin yhteiskunnalle, ei pelkästään pysyvään sosiaalitukeen. Noita muita kustannuksia voidaan leikata niin vapaa-aikaa lisäämällä kuin paperisodan poistamisella.

Kaiken lisäksi tulonsiirto tulee myös rikkailta rikkaille, ei pelkästään köyhille.

Mitä selluun tulee, niin paljon parempi raaka-aine paperia varten on hamppu - sen kasvamista ei tarvitse odottaa viittäkymmentä vuotta, eikä sen käsittelyssä tarvita niin paljoa kemikaaleja kuin sellun valmistamiseksi. Kolme peltohehtaaria hamppua vastaa yhtä hehtaaria metsää, mutta jos otetaan huomioon että sato voidaan korjata joka vuosi, etu on selkeä.

Suomelle loogisempana pitäisin kuitenkin korkean teknologian tuotantoon satsaamista - jos suunnittelua ja valmistusta tapahtuu ympäri vuorokauden (tai edes 18/24), myös kyky tehdä kilpailukyvyltään ulkomailla myyviä tuotteita paranee, oli sitten tuotanto hampun hyötykäyttöön suunniteltua teknologiaa tai jotain muuta.

Myyminen sitten onkin se seuraava este. Jotta se olisi mahdollisimman tehokasta, olisi vapaa kielivalinta pitänyt olla suomessa jo kymmenen vuotta sitten.

tapio oksanen

Ja sen verran vielä, että suomen rajanaapurissa 60 km etelään perustulo on kaksi euroa päivässä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sunnuntaityössä on se pulma, että jos se kovasti yleistyy, sunnuntait muuttuvat tavallisiksi päiviksi.

Työnantajat saattavat ottaa sen kannan, ettei heidän tarvitse enää maksaa pyhälisiä.

(Edit)

Myös kirkon ja valtion erottaminen toisistaan on työntekijän kannalta pulmallinen juttu.

Suomessa itsenäisyyspäivää lukuunottamatta kaikki arkipyhät ovat kirkollisia. Monelle uskonnottomallekin työntekijälle esim. joulu ja pääsiäinen ovat todella tärkeitä taukoja arjen kiireen keskellä.

Jos kirkko ja valtio erotetaan, voidaanko enää vaatia kirkollisia pyhiä palkallisiksi vapaapäiviksi? Sehän olisi kuin nypittäisiin rusinat pullasta.

Itse en kuulu kirkkoon, mutta en ole lainkaan varma, haluanko tuota eroa.

Minusta tuntuu, että noita arkipyhiä pidetään niin itsestään selvinä asioina, että harva kirkon ja valtion eroa vaativa on edes huomannut ajatella koko asiaa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Tämä on kyllä näkökulma mikä itseltäni on unohtunut, vapaapäivien määräytyminen jos kaikki aika voi olla työaikaa. En itsekään noista mukavista satunnaisista ylimääräisistä vapaapäivistä luopuisi, eikä 24h-aukioloaika nähdäkseni siihen yhteiskuntaa velvottaisi. Sunnuntai- ja pyhätöistä saisi edelleen ylimääräisen korvauksen.

Koska noilla ylimääräisillä vapailla on arvoa, ne pitäisi säilyttää. Toisaalta uskontokuntien pyhäpäivissä on eroja ja kaikkia pitäisi kunnioittaa, mikä ei välttämättä työllistäjälle sovi. Nopeasti ajateltuna pelkästään eri uskontojen olemassaolo samoilla markkinoilla näyttää aiheuttavan vaikean dilemman.

Kyse kuitenkin on vain työntantajien vaatimuksesta, joten voimme erottaa kirkon valtiosta ja säilyttää nykyiset vapaat. Kenties tulevaisuudessa Suomen seuraava Sibelius esittää ajan kuvaan sopivan, kosmista kiertokulkua kunnioittavan juhlapäiväsuunnitelman, joka ilolla otetaan vastaan halki kansakunnan, uskonnollisesta suuntauksesta riippumatta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Toivotaan näin.

Mutta jo nyt elinkeinojohtajat märisevät arkipyhistä. Joku poliitikko myös väläytteli, että ravintola-alalta pitäisi poistaa pyhälisät, koska pienillä ravintoloilla ei ole varaa toimia pyhisin.

Pahaa pelkään, että tulevaisuudessa riidellään vielä kovaa noista vapaapäivistä.

Enni Kulovaara

Itsenäisyyspäivä, uudenvuodenpäivä ja vapunpäivä ovat myös palkallisia vapaapäiviä ja oikeuttavat työssä oleville lisäkorvauksen. Niillä ei ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa. Jos tarkkaan mietitään, niin ei ole joululla, pääsiäisellä eikä juhannuksellakaan, vaan ne on kirkko itselleen varastanut vanhoista pakanallisista juhlista, jotka siis perustuivat vuoden kiertoon.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Vastaus Ennille

Hups, vappu ja uusi vuosi ihan pääsivät unohtumaan:o/

En minäkään usko, että kukaan uskaltaa kajota joulunviettoon. Pääsiäisen, helatorstain ja pyhäinmiesten päivän alkuperäinen merkitys on unohtunut jo aikoja sitten. Kyllä ne nykyään mielletään kristikunnan juhliksi. Niistä päivistä saattaa vielä joskus tulla vääntöä.

Toimituksen poiminnat

Sivut