Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

No nerd left behind!

Kolmas vuosituhat on alkanut ja näyttää siltä, että tiettyjä perusasioita on syytä ajatella uudelleen. Tieto on enemmän kuin valtaa, tieto - ja sen vapaan saannin välineet - on ihmisoikeus.

Tieto todellakin kasvattaa, oli se esitetty kuinka vaan.

Huonoa elokuvaa katsomalla oppii niin ohjaajan, leikkaajan kuin näyttelijöidenkin virheistä. Hyvin rakennettu misinformaatio vuorostaan opettaa näkemään ja hyväksymään erehtyväisyytensä, kun se oikea tieto on viimein tarjolla. Pelkästään tiedon valtava määrä opettaa surffaamaan verkon aallokossa juuri sille luodolle, mistä se tarpeellisin löytyy.

Nämä ovat taitoja, jotka nuori sukupolvi oppii automaattisesti kasvaessaan tietoyhteiskunnassa; taitoja, joihin ei vanhemmillamme ollut etuoikeutta. Jokainen tietää mitä elintasokuilu tarkoittaa, mutta on olemassa myös väestöä syvästi jakava tietotasokuilu - pääasiassa ikäluokkien välillä.

Toki ongelma "korjaantuu itsestään," mutta mielestäni on syytä edes tarjota eväät niille halukkaille kuilun toisella puolella olijoille, jotka sen ylittämistä haluavat yrittää.

Jokainen löytänee esimerkin omasta lähipiiristään. Ihminen, joka haluaisi, mutta ei uskalla edes istua koneen ääreen, koska kuilu näyttää valtavalta. Käsittääkseni suurin ongelma on uskalluksen puute, uskalluksen haastaa itsensä uuden kanssa.

Jokainen kerta kun kohtaamista siirretään seuraavalle päivälle, tekee kohtaamisesta vaikeampaa. Ikäihmisemme kaipaavat periksiantamatonta kannustusta juuri nyt.

Saksassa Piraattipuolue sai 31-paikkaa eri hallinnon alueille. Ei ihme, sillä Piraattipuolue on ainoa puolue, joka osaa käsitellä ja kykenee puhumaan tietoyhteiskunnan todellisuudesta. Kun otetaan huomioon julkishallintomme verorahoja roimasti tuhlaava tietojärjestelmäkehitys, ei olisi yllätys jos Suomi saisi 17.4. uuden puolueen eduskuntaan.

Ainoa ongelma on mainitsemani tietotasokuilu: kuinka saada ikäihmiset ymmärtämään, että terveydenhuollon hintalappu muodostuu myös tietojärjestelmäsuunnittelusta?

 

<vaalivonkaus>

Kaikki on mahdollista, jos resurssit ja kärsivällisyys riittää.

Jos kärsivällisyytesi ei riitä isoäitisi opettamiseen medialukutaitoiseksi tietoyhteiskunnan jäseneksi, voit edistää luonnollista kehitystä myös toisin. Etsi mieleisesi Piraatti sekä valitse parhailta blogaus tai pari: mailaa, mesetä tai tekstaa tuttavillesi, twittaa sekä pistä seinällesi. 

Kurkointa on kasvotusten kommunikointi. 

Kolmannen vuosituhannen yhteiskuntapäivitys on mahdollinen, vaikka sitten siihen tarvittaisiinkin warettajien ja wähäosaisten protestiäänet. Mutta vain sinun avullasi.

</vaalivonkaus>

Tapani Karvinen, Varsinais-Suomi, Ehdokas # 7. Muista jakaa myös FaBussa; http://k4rv1n3n.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

...ja joskus se uusi tieto ratkaisee suurempia kiistakysymyksiä kertaheitolla: http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article61057...

En ole ydinvoimaa vastaan (vain vastuutonta, veronmaksajalle kalliiksi tulevaa rakentamista vastaan), mutta kannatan vaihtoehtoisia energialähteitä, niiden tutkimista ja hyödyllisimpien käyttöönoton tukemista.

Henri Tuhola

Käsittelin samaa asiaa hiukan eri puolelta ja huomattavasti tylsemmällä otsikolla vähän aikaa sitten: http://htuh.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68854-ikaanty...

Vanhuksia sopii myös kannustaa, mutta kannattaa muistaa ettei niillä kaikilla enää kaikki systeemit pelaa. Voi olla aika samperin vaikea käyttää tietokonetta jos siihen ainoaan ruudulla olevaan nappiin on mahdotonta osua hiirellä!

Sormien ollessa lunastuskunnossa näppäimistökään ei välttämättä houkuttele käyttämään.

Täytyy myös hyväksyä se tosiseikka että aivan kaikkia ei saa käyttämään tietotekniikkaa. He tarvitsevat joko toisten apua tai vaihtoehtoisia tapoja hoitaa asiansa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Olen samaa mieltä ja tässäkin pätee: mustavalkoisia totuuksia ei ole.

Kykeneville kuitenkin tulee tarjota helppo mahdollisuus oppia. Myös ikääntyvien tiedollisesta kehityksestä tulee pitää myös huolta - ainakin sen verran että tiputus siihen maailmaan mitä olemme juuri nyt luomassa, ei olisi suunnaton.

Pelkään että viisikymppisissäkin on huomattavasti enemmän tietotekniikkafobiasta kärsiviä, kuin yleisesti oletetaan. Pelkään, että heitä odottaa tulevaisuudessa tietynlainen tietotekninen avuttomuus.

Toisaalta, on vastaan tullut lähemmäs kahdeksankymppisiäkin, joilta netinkäyttö sujuu moitteettomasti. Antaa uskoa ihmiskunnan kykyyn oppia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eli tässä viestissä se räikein misinformaatio-osuus on:

"Piraattipuolue on ainoa puolue, joka osaa käsitellä ja kykenee puhumaan tietoyhteiskunnan todellisuudesta."

Voi olla, että piraatit ovat tässä keskimäärin tasokkaampia kuin muut, sillä tavanomaista suurempi osa heistä kuuluu diginatiiveihin, mutta myös muualla on sitä osaamista. Ja myös piraateissa osaamattomuutta.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Tietenkään mustavalkoisia totuuksia ei ole. Jos jokainen ymmärtäisi sen, asioista olisi helppo puhua kiihkottomammin. Toisaalta, Robert Anton Wilsonin Kenties-logiikka (logic of maybe) voisi tuoda asioiden laajuuden paremmin esille, jos sitä sovellettaisiin arkikielessä.

Esimerkeistä tunnetuin on Vihreiden Jyrki Kasvi, mielestäni äänensä ansainnut, oli kanta puolueeseen mikä tahansa.

Elämme tietoyhteiskunnassa, joten kenties olisi loogista hankkia edustajia, joilla on kykyä ymmärtää tuon kehityksen nykyisiä ja tulevia diskursseja.

Loogisesti Piraattipuolue tarjoaa eniten diginatiiveja eduskuntaan, mutta oletettavasti äänisaalis tulee tarjoamaan enintään muutaman paikan - ja niistäkin täytyy taistella; eli erinomaisesiti perustellen pyytää levittämään tätä tuikitärkeää tietoa. :)

Toimituksen poiminnat

Sivut