Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Amsterdam ilman kattoa

  • Amsterdam ilman kattoa
  • Amsterdam ilman kattoa
  • Amsterdam ilman kattoa

Euroopan valtauskulttuurin edelläkävijä palasi takaisin menneisyyteen, kun Hollannissa otettiin käyttöön uusi laki, joka käytännössä kriminalisoi talonvaltaukset.

 

Lauantai-iltana, 25. syyskuuta 2010, Amsterdamissa aloitellaan Dam Sleeping Actionia. Musiikki soi, eikä Hollannin kansallismonumentin ympärillä parveilevia ihmisiä näytä tihkusade haittaavan. Valonheittimin valaistulle kiveykselle nousee teltta toisen viereen.

Öinen mielenosoitus vastustaa uutta talonvaltauslakia – Kraakverbodia, jonka mukaan valtaaja voi saada jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksen, jos hän viettää yli vuorokauden jonkun muun omistamassa tilassa.   

Ennen uutta lakia talonvaltaus oli yksinkertaista. Valtaaja vaihtoi oveen lukon, toi asuntoon minimikalustuksen ja kutsui poliisin tarkastamaan valtauksen laillisuuden. Ennen valtausta tilan täytyi olla tyhjillään vuoden, eikä omistajalla saanut olla sille välitöntä käyttöä. 

Ranskan kansalainen A. Mouzouri kertoo asuneensa Amsterdamissa squattaamalla parikymmentä vuotta. Hän on pienituloinen eikä saa valtion tukea, joten Kraakverbod huolestuttaa. Normaalituloinen voi helposti saada halvan asunnon, pienituloiselle vuokra on yleensä korkeampi, tai vuokratakuu moninkertainen.   

 

Tapaan seuraavana maanantaina Etelä-A'Damin valtaajat eräässä askeettisessa ravintolassa. Ryhmän tiedottaja on valmis jakamaan näkemyksensä tilanteesta, anonyymisti.  

“Kun Kraakverbod hyväksyttiin, monet uskoivat, että viranomaiset eivät viitsi valvoa lain toteutumista. Aamulla ilmestynyt artikkeli kuitenkin kertoo, että poliisi on valmistautunut 200 valtauksen purkamiseen Amsterdamissa. Pormestari ei välttämättä ole samalla linjalla hallituksen kanssa, mutta artikkeli viestii, että etenkin Amsterdamissa laki halutaan viedä läpi myös käytännön tasolla”, tiedottaja kertoo.  

Hän on kuitenkin optimistinen. Avoin vastarinta saattaa vielä johtaa kompromissin löytymiseen. Seuraan tiedottajaa edellisenä lauantaina vallatulle paloasemalle. Pääsen sisään sillä ehdolla, että en ota kuvia läsnäolijoista.   

Barrikadin takana odottaa lämmin, kokolattiamatolla varustettu toimistotila. Paloaseman autotallin seinillä on graffiteja, edellisen illan graffitijamien jäljiltä. Viereinen suuri huone on liikuntasali, käytävän varrella on myös elokuvateatteri. Mediahuoneen tietokoneet on saatu lahjoituksina yrityksiltä ja niiden käyttöjärjestelmänä on valtaajien oma Linux-versio.  

Valtausta ollaan sulkemassa, koska omistaja haluaa tilan yrityskäyttöön. Riitauttaminen veisi liikaa aikaa ja rahaa, joten valtaajien tilanne ratkeaa vasta, kun uusi laki otetaan käyttöön.   

 

Laki astuu voimaan 1. lokakuuta. Samana iltapäivänä lain vastustajat kokoontuvat mielenosoitukseen kuninkaanpalatsin edessä. Kerkeän jutella tovin lontoolaisen aktivistin, David MacFarlanen kanssa. Viimeksi hän oli valtaamassa 132 London Roadia. Valtauksen takana oli joukko päihteistä eroon pyristeleviä nuoria, jotka halusivat ryhmälleen kokoontumistilan. Valtaajat häädettiin viime vuoden joulukuussa.  

Keskustelumme keskeytyy, kun joukko alkaa liikehtiä. Mustiin naamioituneet lipunkantajat muodostavat kulkueen keulan, ja tuhatpäinen joukko suuntaa toiselle puolelle kaupunkia. helikopteri vahtii tilannetta. 

Ensimmäinen paukkupommi pillastuttaa hevoset ja ratsupoliisit vetäytyvät. Kulkue pysähtyy kuuntelemaan naamiomiehen uhmakasta puhetta useita vuosia jatkuneesta taistelusta erästä kasinonomistajaa vastaan, jonka omistama kiinteistö on tyhjä, vaikka sen käyttäjiksi on kirjattu useita yrityksiä.  

 

Keskustan raitiovaunupysäkillä paukkupommit räjähtelevät useammin. Yksi räjähtää ihan vieressä ja saa korvani vinkumaan. Tie takaisin kohti kaupunginaukiota on ahdas, sillä poliisiauto tukkii osan väylästä. Juuri kun livahdan sen ohitse, naamiomies maalaa  parissa sekunnissa punaisen anarkistien tagin poliisiauton oveen. 

Toisen kerroksen ikkunassa revitään irti Myydään-kylttiä. Naamiomiesten sulkemalla kujalla työskennellään oven parissa, ilmeisesti valtauksesta yritetään tehdä aiemman lain mukaisesti laillista. Ryhmä poliiseja yrittää ovelle, mutta mielenosoittajat pakottavat heidät vetäytymään. Nuori naamioitunut nainen pitää puheen ylemmän kerroksen ikkunasta.

Viesti kuuluu: valtaukset eivät lopu.  

 

Varttia myöhemmin kulkue jatkaa eteenpäin, mutta ennen kuninkaanpalatsia kärkijoukko kääntyy juosten takaisin. Mellakkapoliisit ovat sulkeneet tien ja pakottavat mielenosoittajat perääntymään lyhyillä uhkaavilla pyrähdyksillä. Joukko joutuu puristuksiin kahden mellakkapoliisirivistön väliin vallatun talon eteen.  

Paniikki alkaa kavioiden tahdissa: mellakkavarustetut ratsumiehet laukkaavat kadun halki, ja huitobvat ihmisiä pampuillaan. Kilpien tönimänä väki ajetaan sivukujille, mutta naamioituneet eivät aio luovuttaa ovea helposti. Kujalla poliisit etenevät kohti ovea, ja heitä kohti heitetään palava patja. Talon takana muutamat hakkaavat raivokkaasti kiviä irti katukiveyksestä.  

Ratsupoliisit iskevät talon taakse ja joukkio juoksee kanaalin yli. Sillan toisella puolella edestäni vilahtaa ilman valoja kaahaava poliisiauto, jonka kylkeen ropisee kiviä. Nappaan kuvan salamalla, jolloin kiviä heitellyt naamiomies repii kameran kädestäni ja potkaisee sen kanaaliin. Uskon käskyä ja poistun paikalta.  

Varttia myöhemmin poliisikoirat ulvovat toimettomina ja kaupunki vaipuu normaaliin viikonlopun rytmiin.   

 

Aamulla kaupunginaukiolla on rivi tuttuja poliisiautoja, mutta mustiin naamioituneet nuoret ovat vaihtuneet varttuneempiin rivitanssijoihin. Poliisiasemalla saan osakseni sympatiaa kamerani kohtalosta, ja raporttia odotellessa minulle tarjotaan kupillinen kahvia.  

Lompakkonsa hukannut kiireinen ja hiukan hitaalla käyvä nuori matkaaja sen sijaan pompotellaan lentokenttäpoliisien huoleksi. Kun poliisi sanoo “hophop, sulla on kiire lentoasemalle", ei voi muuta kuin totella.   

Poliisi tietää, että lompakkoa ei löydy ellei joku sitä löytötavaroihin palauta, jolloin se on matkailijalle myöhästä. Raportin tekeminen olisi vain ajanhukkaa. Poliisi on tehokas, mutta samalla laiminlyö virkavelvollisuuttaan. Tänään konstaapelin nokkela auktoriteetinkäyttö saa minut hymyilemään, vaikka en pidä hänen käytöstään virkamiehelle sopivana.   

Edellisenä päivänä olin todistanut poliisin toimintaa toisenlaisissa olosuhteissa, kun he kaahasivat ilman valoja poliisiautollaan mielensoittajien vierestä ja saivat vaaratilanteella joukon hajotettua. Laitonta, mutta tehokasta sekin.

(Julkaistu muokattuna viime talvena FiFi:ssä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

Ynnynnyy ei muka saa enää tuhota toisten omaisuutta rikkomalla ja vaikka paskantamalla, mutta ehkä äiti lähettää lisää rahaa jotta palestiinalaishuivikaulainen ANARKISTImme voi vielä vähän larppailla lol.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

lol, olipas kiva trollalo(ll)itus, tunteeko rouva Vasara minut henkilökohtaisesti vai mistä moinen hyökkäys?
Ninjapukuinen äärimellakoija tuhosi omaisuuttani potkaisemalla kamerani kanaaliin; miltä luulet että minusta tuntui?
Virhe on kuitenkin pieni suurten talouspoliittisten linjausten aiheuttamiin verrattuina.

Jukka-Pekka Vasara

Kuin sää nyt tän mun kommentin juuri itseesi otit? lol * 2

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Koska ensimmäisenä kerkesit avata kommentoinnin ilman todellista kosketusta artikkeliin vaan pikemminkin rupesit vetämään johtopäätöksiä tuosta ah-niin-lämpimästä shemaghistani ja muista "anarkistiyhteyksistäni."

Se rikkoo netikettiä, mutta ei se mitään; muuta en odottaisikaan keski-ikäiseltä pojalta, jonka naama ei kestä edes kuvankäsittelyä sen vertaa että sitä voisi näyttää täällä tai facebookissa.

Vieläkö jatketaan vai joko siirrytään asialinjalle?

Jari Eteläsaari

Hollannissa tapahtuu muutakin mielenkiintoista, monikulttuuri ei enää kiinnosta.

The Dutch government says it will abandon the long-standing model of multiculturalism that has encouraged Muslim immigrants to create a parallel society within the Netherlands.

A new integration bill (covering letter and 15-page action plan), which Dutch Interior Minister Piet Hein Donner presented to parliament on June 16, reads: "The government shares the social dissatisfaction over the multicultural society model and plans to shift priority to the values of the Dutch people. In the new integration system, the values of the Dutch society play a central role. With this change, the government steps away from the model of a multicultural society."

http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-e...

http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-e...

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Jo tuolloin viesti oli maahanmuuttajille lähtökulttuuria katsomatta "Amsterdam on täynnä", jopa squattaajien keskuudessa. Monikulttuurisuus on itse asiassa yksi syy miksi kraakverbod ajettiin läpi.

Afrikasta saapuneet alkoivat tekemään agressiivista talonvaltausta, johon tarvittaessa kuuluu muiden asukkaiden painostaminen, muista lieveilmiöistä puhumattakaan. Sen sijaan hollannin omaan squat -kulttuuriin kuuluu muiden asukkaiden tiedottaminen ja keskusteluyhteyden avaaminen, myös tilan omistajaan.

Mutta mitä tuota voi odottaa, maalla on pinta alaa about neljännes suomesta ja asukkaita 18 miljoonaa, joten noin muistin perusteella aika täyteen rakennettu ja kämpistä pula. Korjatkoon se joka wikipedian tähän aikaan jaksaa avata.

Toimituksen poiminnat

Sivut