Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Karjalaiset

Unohdettu kansanryhmä, karjalaiset

Sain yhteydenoton Karjalan kielen seurasta. Tiesitkös, että karjalan kieltä on puhuttu yhtä pitkään kuin suomen kieltä? Tiesitkös, että karjalan kielen puhujia on Suomessa edelleen 30 000? Tiesitkös, että ainoan kotoperäisen väestönosan, karjalaisten, kielellisiä oikeuksia ja kielen asemaa ei ole turvattu Suomen laissa millään muotoa, mutta esimerkiksi saamelaisten ja romanien on? Oletko kuullut kenenkään puhuvan karjalaisten oikeuksista eduskunnassa? Tai karjalaisten kielen elvyttämisestä tai kielen opiskelun tai rahoituksen järjestämisestä? Miksi mie tämmösiä kyselen? Koska vähemmistöt.

Karjalaiset kahden valtion puristuksissa

Neuvostoliiton politiikka oli pääsyy Venäjän karjalaisten kulttuurin sulauttamiseen 1900-luvulla. Pienemmille vähemmistökansoille sallittiin menneisyys, ei tulevaisuutta. Korpimaiden kylät lakkautettiin, niiden asukkaat valuivat kaupunkeihin. Kansantanssiryhmät kiersivät maata, mutta kouluissa ja työpaikoilla kieli oli venäjä.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä