Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Reaalinen talouskasvu

Konkreettinen esimerkki vakituisten työsuhteiden arvosta

Suomessa on monella alalla pitkään uskottu, että tulevaisuuden tehokkuus ja talouskasvu voivat perustua vain "avoimiin suhteisiin", eli työntekijöiden on suhtauduttava ammattiinsa ikään kuin he olisivat itsenäisiä yrittäjiä, jotka myyvät osaamistaan. Työtehtäviä on ulkoistettu ja työsuhteita muutettu määräaikaisiksi. Puhutaan prekariaatista eli uudesta tilapäisessä työsuhteessa työskentelevien luokasta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Prekariaatti

Talouskasvu ja ympäristö

Talouskasvua mitataan yleensä bruttokansantuotteen (bkt) kasvulla. Minä mittaan sitä yleensä henkeä kohden tapahtuvalla bkt kasvulla. Se kuvaa paremmin talouden tehokkuutta ellei maa kärsi poismuutosta. Vielä oikeampi kasvuluku olisi reaalisen bkt kasvu. Rahoitus ja virtuaalitalous poistettuna bkt:sta. Tuo viimeksi mainittu kertoo ettei uusliberaalissa maailmassa tapahdu kasvua. Ainut kasvu on virtuaalirahassa ja sen kierrossa. Se taas keskittyy muutamalle rikkaalle, normikansalaisten jäädessä rypemään paikalleen.

Rahan on tarkoitus kiertää, ei tehdä pesää.

Talouskasvua ei voi syntyä, jos etuuksia leikataan, koska silloin ostovoiman heikentyminen kohdistuu jo entisestään heikoimman maksukyvyn joukkoon. Myöskään veroja ei tulisi korottaa pienituloisille, koska sillä on sama vaikutus. Tärkeintä on se, että ihmisille jää tarpeeksi rahaa elämiseensä, verojen ja vastuidensa jälkeen.

Aínoa keino on saada yhtälö toimimaan olisi listä verotusta suurimpiin tuloluokkiin tai sitten laskea suurimpia ansioita ja määritellä palkkojen ja eläkkeiden ylä ja alarajat lailla.

Mikä ihmeen BKT-deflaattori?

Aika ajoin kirjoitukseni kommentteihin eksyy mystinen yhdistelmäsana BKT-deflaattori. Arvelen, ettei kyseinen termi ole välttämättä aivan kaikkien tiedossa, joten ajattelin avata tuota. Yksinkertaisimmillaan sanottuna BKT-deflaattori kertoo reaalisen talouskasvun, joka tarkoittaa inflaatiosta siistittyä talouskasvua. Koska BKT-luvut kohoavat sitä mukaa, mitä korkeammat hinnat ovat, niin "inflaation deflatointi" muuttaa nimellisen talouskasvun reaaliseksi talouskasvuksi. Tämä tehdään BKT-deflaattorilla.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä