Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Valinnanvapausmalli

Johan on sotemarkkinat

Jos jotain olen politiikassa oppinut niin sen, että kun Kokoomus puhuu markkinaehtoisuudesta, kannattaa kytkeä päälle paksu hölönpölösuodatin. “Markkinaehtoisuus” kun kokoomuskielessä tarkoittaa yleensä etujen kohdistamista suurille yrityksille.

Asiantuntijajargonilla sanottuna Kokoomus väittää olevansa “pro market”, kun tosiasiassa se on “pro business”.

Mielipide SOTE- asiaan ja terveydenhoitopalveluiden yksityistämiseen

Terveydenhoitopalveluiden yksityistäminen voi olla ihan "terve" juttu, eikä kansainvälisyyskään terveydenhoidon alalla ole pahasta. Ei ole haitaksi vaikka Suomeen tuodaan terveydenhoitoalan osaamista ukomailta, eikä siitäkään ole suomalaisille haittaa vaikka sitä osaamista viedään Suomesta muualle.

Kansainvälistyminen ja kaupallistuminen on siis terveydenhoitoalalla hyväksi, mutta minusta sitä ajetaan nyt niin kuin käärmettä pyssyyn ja liian nopealla aikataululla.

Suomalaiset ansaitsevat hyvän sote-uudistuksen

Hallitus on nyt tuonut eduskunnan käsittelyyn sosiaali- ja terveyspalveluiden ns. ”valinnanvapausmallin”, eli lakiesityksen, jolla Suomeen tehdään ennennäkemätön julkisten palveluiden pakkoyhtiöittäminen ja yksityistäminen. Tämä osuus maakunta- ja sote-uudistuksesta on kelvoton, eikä hallitus ole kuunnellut asiantuntijoita lain valmistelussa. Annettujen lausuntojen lukeminen on kylmäävää: hallituksen malli on tyrmätty monelta taholta.

Valinnanvapaus lisää kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia

Valinnanvapauden toteutuminen on merkittävä osa sote-uudistusta. Vapaus valita haluamansa palveluntuottaja lisää konkreettisesti kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Valinnanvapautta vastustava vasemmisto-oppositio syyllistyy elitismiin ja kansalaisten vähättelyyn kuvitellessaan tietävänsä kansalaisia paremmin, mikä palveluntuottaja heille soveltuu parhaiten.

 

Valinnanvapaus on vedätys

Sote-uudistukseen ujutettu "valinnanvapaus" ei ole perusteltu. En tiedä, mikä kokoomuspoliitikoiden motiivi on ollut ajaa malli SOTE-uudistuksen kylkiäiseksi, mutta epäilen sen olevan luokkaa "ei päivänvaloa kestävä". Taustalla lienee hyvin vahvaa lobbausta.

Sipilä & Stubb: "Nobody knew that health care could be so complicated … "

Yleisradion toimittaja Tiina Merikanto on haastatellut viittä sote-uudistukseen perehtynyttä professoritason asiantuntijaa, jotka olivat huolissaan valinnanvapauden toteuttamistavasta. Toteuttamistapa sinänsä on ongelma mutta ongelmaa korostaa maakuntien suuri määrä ja keskimääräinen pienuus.

Sotesoppa jatkaa kiehumista

Hallitus julkaisi eilen 600 sivua tekstiä liittyen tulevaan sote- ja maakuntauudistukseen. Vaikka tekstin määrä on päätähuimaava, niin tärkeimmät kysymykset jäävät vieläkin auki. Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapausmalli ja sen toteutustapa ovat yhä vailla konkretiaa. Eilen kävi ilmi kuitenkin se, että hallitus pitää härkäpäisesti kiinni luomastaan sekavasta mallista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa.

Valinnanvapauden pihvi on valinnanvara

Tiistaina julkaistu professori Mats Brommelsin työryhmäraportti on hyvä pohja valinnanvapausmallin valmistelutyölle. Raportin myötä sote-uudistus ottaa taas askeleen eteenpäin, kun Suomen valinnanvapausmallia päästään konkreettisesti työstämään. Valmisteluryhmä pääsi luokalta, vaikka edessä on hyvin paljon työtä, kuten raportin vastaanottanut ministeri Juha Rehulakin totesi.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä