Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtiokeskeisyys

Itsehallinnon vahvistaminen on ratkaisu

Itsehallinnon vahvistaminen olisi Suomelle suoran kansanvallan parantumisen lisäksi taloudellisesti järkevää. Kunnat ovat valtiota tehokkaampia allokoimaan rajallisia resursseja. Tieteellinen näyttö osoittaa, että mitä lähempänä toimintaa päätös varojen käytöstä tehdään, sitä vaikuttavampaa varojen käyttö on (€ per hyöty) ja lisäksi resursseja hukataan vähemmän epäolennaiseen. Erityisesti ylimitoitettuja investointeja ja kehittämisprojekteja käynnistetään sitä vähemmän mitä pienempi organisaatio on.

Kuntien itsehallinto kriisissä

Kun kuuntelette ministereitä, he antavat puheenvuoroissaan ymmärtää kerta toisensa jälkeen, että kunnat eivät ymmärrä omaa parastaan ja valtion isällinen ote turvaa kansalaisten palvelut ilkeiden kunnallisen viranhaltijoiden ikeestä. Onneksi ministeri laittaa kunnat ruotuun ja palvelut paranevat. Moni valtion hallinnossa ja politiikassa ajattelee, että kunnat ovat valtionhallinnon jatkeita. Tähän myös lainsäädännön yhä yksityiskohtaisemmaksi käyvä normiohjaus pyrkii tasapäistämällä kunnat ja tekemällä niistä valtion tahdon hiljaisia toteuttajia.

Suomi liikunnan kehitysmaa?

Suomen urheilumenestys on romahtanut 2000-luvulla. Urheilun merkitystä on hehkutettu, mutta todellisuudessa liikunta- ja urheilu ovat jääneet rahoituksessa tieteiden ja taiteiden jalkoihin. Valtion suunnalta hoetaan terveysliikunnan merkitystä. Käytännössä suunta on päinvastainen, nykynuoret liikkuvat vähemmän kuin edellinen sukupolvi ja kansa kunto heikkenee. Valtio ohjaa liikuntarahaa pääosin muualle kuin huippu-urheilussa urheilijoille ja valmentajilla sekä terveysliikunnassa niille, jotka liikkuvat liian vähän.

Varastaako valtio liian suuren osan elämästäsi?

Hyvinvointivaltio ja suomalainen menestystarina ovat usein käytettyjä sanoja suomalaisessa poliittisessa retoriikassa. Jokaiselle meistä onkin jäänyt jonkinlainen käsitys siitä, mitä näillä tarkoitetaan. Käsitämme pohjoismaisen hyvinvointimallin järjestelmäksi, jonka tehtävänä on turvata vahvojen palvelujen ja tulonsiirtojen avulla ihmisten hyvinvointi erilaisissa elämäntilanteissa. Olisi aiheellista kysyä, mitä kaikkea hyvinvointiyhteiskunnan tulisi meille tarjota ja mitä voimme siltä odottaa?

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä