Yhden miehen mielenosoitus Päteviä ratkaisuja maailman ongelmiin saattaa olla useita, mutta niiden löytymiseen on vain yksi tapa - viestintä, avoin ja rehellinen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Tulonjako

Mitä on köyhyystutkimus, osa 2

 

Jatketaan jo suosituksi tullutta köyhyystutkimussarjaa. Kuten muistetaan, lähtökohtana oli kysymys siitä, mitä köyhyystutkimus oikein antaa meille. Kyse ei suinkaan ole yhdestä gradusta tai väitöskirjasta vaan vuosia jatkuneesta tutkimusperinteestä. On vaikea sanoa, miten paljon Suomen Akatemia, yliopistot ja säätiöt ovat rahoittaneet tätä toimintaa, mutta jonkinlaisen vinkin saa siitä, että pelkästään Koneen säätiö on rahoittanut (pelkästään) ”jakautuuko Suomi” ohjelmaa lähes 2.5 miljoonalla eurolla.

Mitä on köyhyystutkimus?

 

Jotenkin jäi korviin soimaan maininta, että hän (Maria Ohisalo) on köyhyystutkija.  Köyhyystutkija ..mitä tekee köyhyystutkija? Tutkii tietenkin köyhyyttä, mutta tutkimus sitten tuottaa tulokseksi? Suoraan sanoen en tiedä, ja siksi on ehkä paras, että yritän ottaa selvää.

Asuntokuntien tulorakenteet 1997-2007-2017

Joskus kannattaa kysellä, niin saa haluamansa. Tilastokeskuksen sivuilla on tilasto Asuntokuntien ja asuntoväestön lukumäärät sekä tulot viitehenkilön iän mukaan 1995-2016. Kysyin mihin on jäänyt 2017 vuoden luvut, niin sain ne sähköpostiini. Lukuja oli pyöriteltäväksi ja niistä huomasin muutaman seikan, joiden pohjalta päädyin laskemaan juuri noitten ikäluokkien ja vuosien lukuja.

Kutistuuko keskiluokka, murtuuko se – vai jaksaako paksusti?

Kutistuuko keskiluokka, murtuuko se – vai jaksaako paksusti?

*

Keskiluokka – yhteiskunnan tukipylväs

Jakovaraa löytyy

Pörssiyhtiöt jakavat tänä keväänä 13,5 miljardia osinkoina Helsingin pörssissä. Viime vuonna yhtiöt jakoivat osinkoja kaikkiaan 26 miljardin edestä, joten jakovaraa on.
SKP on neljä miljardia maksavan perusturvan rahoittamiseksi tehnyt kymmenkohtaisen ohjelman. Se tuo valtion kirstuun lähes kahdeksan miljardia euroa.

Tulonjakoa asumismenojen jälkeen

Yleensä tuloeroja ja tulonjakoa kertoillaan käytettävissä olevien rahatulojen perusteella. Niitä sitten luetaan kuin piru raamattua, kuten viime vuonna gini-indeksin 0,1 laskulla todisti joillekin, että (kaikilla) pienituloisilla on asiat oikeasti hyvin. Sitten samaan aikaan kertoillaan miten erinäiset korotukset eivät oikeasti anna lisää pelivaraa, kun on esimerkiksi sähkön siirtohinnan korotus...ja kaikki kallistuu ja muutenkin on perseellään, kaikki.

 

Raha näyttää tuovan avio-onnea

Alkuun linkki sivulle, josta löysin luvut. Tilastokeskuksella on tilasto nimeltään "Avioparien luku miehen ja vaimon veronalaisten tulojen mukaan", josta löytää 2017 tulonjaon kokonaistilaston pohjalta avioparien tuloluokkia jaoteltuna.

 

Taloudellinen eriarvoisuus

Arkeologit havaitsivat aikoinaan tutkiessaan 1400-luvulla eea. hallinneen faarao Akhenatonin, sen jonka muistamme Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisestä, El Amarnasta löytyneen pääkaupungin raunioita, että rikkaimpien talot olivat olleet 50 kertaa suurempia kuin köyhien. Tulon- ja omaisuuden jakautumisesta ei noilta ajoilta paljon kvantitatiivista tietoa ole, mutta talojen koosta ja maanomistusoloista on välillisesti pääteltävissä, että 1-2 prosenttia muinaisegyptiläisistä omisti kutakuinkin kaiken ja sai suurimman osan tuloista.

Amerikka, Suomi ja globalisaatio

 

Amerikka-uutiset keskittyvät yleensä Meksikon rajamuuriin, ns. Venäjä-tutkintaan, vaalitaisteluun, ammuskeluun ja niin edelleen. Matti-meikälliselle jää varmaan aika valju kuva siitä, mitä Amerikassa oikein tapahtuu. Toimittajat yleensä karttavat talousuutisia, elleivät se sitten koske jotain yksinkertaisia tapahtumia (pörssikurssit ylös tai alas, yhtiö x konkurssiin, uusi ”läpinäkyvä luuri”  jne.) .

Tulonjako asunnon hallintasuhteella painotettuna

Tuoreimpiin lukuihin pohjautuvia uutisia lukuunottamatta on saatu lukea miten pienituloisten tulot ovat kehittyneet paremmin kuin isotuloisten ja tuloerot olisivat kaventuneet, ainakin kun verrataan finanssi- ja eurokriisejä edeltäviin huippusuhdanteisiin.

 

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä